Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:22Сряда

  12 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Портрети на Мария и Филип Кутеви представя на авторска изложба дъщеря им

  25-07-2018 0 1606

  Снимка: НП

  Надежда Кутева показва в галерия „Арте" в столицата платна, вдъхновени от „Славееви нощи"

   

  Дъщерята на композитора Филип Кутев, художничката Надежда Кутева откри поредна авторска изложба „Живопис, рисунки, акварели" в галерия „Арте" в София. „Посвещавам тази изложба на годишнините от рождението на моите родители - 115 години - на баща ми и 100 години от рождението на майка  ми Мария Кутева", пише в поканата за откриването на експозицията, авторката.

  Надежда е наследник на своя знаменит баща не само по кръв, но и по дух, защото за нея фолклорът е най-вечното и истинско, което съществува на тази земя. Някои от платната на изложбата носят атмосферата на айтоските празници „Славееви нощи", на които тя често е гост, заедно с по-голямата си сестра проф. Елена Кутева.

  Специалистите определят Надежда Кутева като един от най-самобитните наши живописци. Създава изкуството си  от фолклора, митологията и иконописта. Родена е в семейството на Мария и Филип Кутеви, в София, през 1948 година в София. Завършва „Стенопис“ (декоративно-монументална живопис) през 1972 година в Националната художествена академия. Специализира в Corcoran School of Art, Вашингтон, САЩ.

  Надежда Кутева има над 30 самостоятелни изложби и стотици участия в общи изложби в страната и чужбина. Носителка е на десетки награди, сред които са Награда за живопис – „Родопа” - град Смолян, Награда за живопис – „Златю Бояджиев”, „Владимир Димитров - Майстора”. През 1986 година участва в юбилейна изложба „40 години ЮНЕСКО” – Париж, Франция, а през 2004 година печели Награда за живопис в І-во балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ”, град Стара Загора. Нейни картини са собственост на Националната художествена галерия,  Софийската градска художествена галерия и много други музеи и частни колекции.

  По повод софийската изложба, кметът на Община Айтос Васил Едрев изпрати цветя и поздравителен адрес до Надежда Кутева в София, с поздрави и пожелания от айтозлии за поредна успешна творческа изява.

  Оказва се, че столичната галерия „Арте" за първи път в програмата си показва творчеството на Кутева. Организаторите признават, че тя е чакана с нетърпение и любопитство както от галеристите, така и от колекционери и ценители. Живописните картини са в два цикъла – „Море“ и „Фолклор“. Акцентът Кутева поставя върху картините „Портрети на моите родители“, тъй като изложбата е посветена на годишнините от рождението им.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71881
  gbp Британска лира GBP 2.16765
  chf Швейцарски франк CHF 1.73882
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder