Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:42Неделя

  18 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Порязаха Радостин Дамасков за паметник на Коджакафалията

  08-11-2018 0 581

  Снимка:

  Проектът му не отговарял на условията на общината

  Заместник-кмета Йорданка Ананиева закри процедурата

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Община Бургас поряза скулпторът Радостин Дамасков за паметник на „Бащата на Бургас“ – Александър Георгиев Коджакафалията. Той се оказа и единственият участвал с проект в обществената поръчка на общината. Пред „Черноморски фар“ шефът на отдел „Култура“ и председател на оценяващото жури Петър Парушев обясни, че представеният проект на Дамасков не отговарял на условията на възложителя, който в случая е Община Бургас.

  Подробни мотиви за отказа са описани в доклада на журито към обществената поръчка.

  „Идейното решение на фигурата 1:5 не отговаря на заданието. Налице е несъответствие между графичното представяне и пластичния макет в същия мащаб. Ситуацията не изобразява връзката между паметника и заобикалящата го архитектурна среда. Авторът не е представил проект, който да постави паметника в реалната ситуация, за да се даде точна преценка на вписването му в заобикалящата среда и как синтеза между паметник и среда подкрепя заложената идея. Обяснителната записка и текстовете, фигуриращи в графичната част относно символиката на пластичното решение, не съответстват на изработената пластика“, сочат част от мотивите за отказа.

  Посочено е и че ситуирането на паметника с лице на север би довело до неговото недобро възприемане.

  Но критиките не спират до тук.

  „Третирането на главата на Коджакафалията е натурно и сантиментално за разлика от тялото, което е декоративно и условно. Смесени са два различни подхода на стилизиране. В следствие на този стилов разнобой скулптурата губи своята хомогенност и цялост. Горната част на скулптурата носи психологическото въздействие, а частта, от ръцете надолу, предоставя само литературна информация. Макетът в мащаб 1:5 представя пластично третиране на тялото, което съответства на изпълнение от камък, за разлика от главата, която е решена като за изпълнение от бронз. В пластичното решение се открояват два композиционни центъра, което води до двусмислие и го прави трудно за възприемане. Елементът - храм в ръцете на Коджакафалията, присъстващ в проекта за паметника, се превръща в доминиращ символ, още повече, че в графичното табло е визуализирана конкретно църквата „Св. Св. Кирил и Методий“ поставена в ръцете на фигурата. Изобразяването на Коджакафалията с тази символика създава погрешно впечатление за ктиторски портрет или за строител, съградил с таланта си този храм. А.Г.Коджакафалията е подпомагал по свой си начин църковното настоятелство, като добър християнин, и това е само малка частица от огромната му дарителска мисия“, обстойно се аргументира журито.

  Именно поради всички тези несъответствия е решено процедурата за проект на Коджакафалията да бъде спряна, което прави заместник-кмета Йорданка Ананиева.

  Драмата с паметник на „Бащата на Бургас“ е от години, но щастлив край все още няма. Последно ОбС-Бургас по предложение на кмета Димитър Николов реши да финансира два паметника – нито по единия от двата проекта обаче има развитие. Парушев коментира пред „Черноморски фар“, че все пак ще бъде открита нова процедура, където всички желаещи автори ще участват с проектите си за Коджакафалията и неговия монумент.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.21373
  chf Швейцарски франк CHF 1.71099
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder