Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:50Петък

  22 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Посетителите оценяват стойността на Акве Калиде

  Той може да стане най-престижният туристически обект по Черноморието

  11-05-2018 0 1053

  Доц. Димчо Момчилов:
  Снимка: Борислав Пенков
  Интервю на Петя Добрева

  Димчо Момчилов е роден през 1955 година в Карнобат. Завършва специалност „История” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. През 1985 година започва да работи в Исторически музей – Карнобат, където остава до 2009 година. От 2009 година преподава в университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас.

  През 2008 година започва да проучва Акве Калиде като заместник-ръководител на разкопките, които тогава се ръководят от директора на Регионален исторически музей – Бургас – н.с. Цоня Дражева. От 2012 година двамата стават съръководители на обекта. Димчо Момчилов изцяло поема ръководството на проучванията след смъртта на Цоня Дражева през 2013 година.

  Акве Калиде е историческо селище на територията на бургаските квартали „Ветрен” и „Банево”. През Средновековието то е споменато с имената „Терма“ и „Термопол“. Доказано е, че минералните бани са посещавани от Филип II Македонски и султан Сюлеюман Великолепни.

  Археологическите находки показват, че лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато в близост до него са създадени три селища от VI – V хилядолетие преди Христа. Траките превърнали извора в средата на I хилядолетие преди Христа в най-почитаното „светилище на Трите нимфи“, което векове наред привличало много поклонници. Най-ранните сведения за днешните бургаски минерални бани са от IV век пр. Христа, когато Филип II Македонски се е лекувал там.

  През Ранното средновековие градът става известен като Терма или Термопол (от гръцки θερμ?ς/“термос“ = „топъл“ и π?λις/полис = „град“). Под това име той се оказва в центъра на вниманието на кан Тервел, който в 708 година близко до Терма нанася съкрушително поражение на ромейския император Юстиниан II. При последвалото разширението на българските граници на юг, след преминаването на областта Загоре в български ръце, градът Терма остава в пределите на България. Минералните бани продължили да функционират, а градът около тях се разраснал в следващите векове. В средновековните извори той е наричан още Термопол и Мегали Терми. През 1093 година Алексий Комнин оставя в укрепения Термопол отряд за отбрана на източните старопланински проходи.

  350 години след пожара на латинците османският султан Сюлейман (1520 – 1566 г.) лекувал през 1562 г. подагра в баните и заповядал изграждането на нова баня върху полуразрушените български басейни. Султанският хамам е запазен и до днес.

   

  - Доц. Момчилов, какво е значението на Акве Калиде в исторически и в археологически план?

   

  -Ако го гледаме първо като комплекс от пътна станция, а по-късно като извор с лековите води и още по-късно като комплекс с укрепен град, Акве Калиде би могъл да се преобразува като най-престижния туристически обект по цялото Черноморие.

  - Какво още трябва да се направи за консервацията и социализацията на обекта?

  - Много неща. На първо място е предвидено да се строи музей с реплика на римска баня и след като тази част бъде завършена, ще се оформи един комплекс, който ще включва информационния център, турската баня и бъдещия модерен музей. Тогава ще може да говорим за приключване на първия етап от проекта.

  Преди две години съм предложил в Община Бургас една цялостна програма за проучване на терена, която, освен самите бани, да обхване и укрепителната система, и части от целия град.

  - Колко пласта археология има в Акве Калиде?

  -Има материали от халколитната епоха, т.е. някъде от четвърто хилядолетие преди Христа, и две хилядолетия след Христа – това прави археология на шест хилядолетия.

  - Оценяват ли хората, които посещават туристическия комплекс, стойността му?

  - Да. Много хора посещават комплекса, разглеждат разкопките, влизат в банята на Сюлейман. Наистина има голямо движение на хора.

  - Каква площ се предвижда да бъде социализирана и след години ще бъде изцяло достъпна за посещение от страна на туристите?

  - Ако се завърши тази част, която сме освободили откъм археологията до момента, ще станат около три декара, които са разкопани и проучени за период от десет години, което е и добра цифра.

  - Какво ще проучвате това лято?

  - Предстои да уточним нещата, но ще се върнем към източния корпус на ранновизантийската баня, която бяхме изоставили преди няколко години, за да освободим тези пространства, за да може да се мине към социализация и строителство там. Т.е. ще продължим от там, където спряхме през 2012 година, когато за последно работихме на тази част от обекта.

  -Кой е най-ценният като археология предмет, който сте открили по време на разкопките на Акве Калиде?

  - За нас всичко е ценно, защото носи много информация.

  - Ако трябва да сложим Акве Калиде на европейската и световна археологическа карта, къде е неговото място?

  -Още е рано да правим това. Може би ще се случи, когато завършим обекта изцяло. Но да не забравяме все пак, че става дума за един град на шест хилядолетия. Имаме бани, които се простират на три и половина-четири декара площ, на следващото място един укрепен комплекс – град от VI век насам, който е с площ от около 2 квадратни километра и поселища в рамките на десет квадратни километра. Наистина ще ни трябва много време, за да проучим всичко това. Няма да сме ние, които ще го завършим.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.727
  gbp Британска лира GBP 2.24131
  chf Швейцарски франк CHF 1.72381
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder