Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:04Петък

  23 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  събеседник

  Потънали селища се крият под Атанасовското езеро и Ченгене скеле

  Проучваме древно пристанище край устието на Ропотамо и крепостните стени под вода в Несебър

  14-07-2019 0 797

  Ръководителят на Центъра за подводна археология д-р Калин Димитров:
  Снимка:
  Интервю на Ина Петрова

  Д-р Калин Димитров е ръководител на Центъра за подводна археология в Созопол. Начело на Центъра е от 2016 година. Завършил е специалност „Археология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски" през 1992 година. През 2010 година започва работа в Националния археологически институт с музей на БАН. Основните му научни интереси са насочени към най-ранната златна и медна металургия, праисторическия селищен живот по българското морско крайбрежие и промяната на нивото на морето. Участвал е в множество археологически теренни проучвания в България и чужбина. Разговаряме с д-р Димитров по повод археологическото лято, желаните находки и перспективите пред подводната археология.

  Д-р Димитров, тече археологическото лято в подводната археология. По-различно ли е то и какво предстои да проучите?

  В момента правим подводни разкопки на залива, който е на устието на река Ропотамо. Това, което проучваме е пристанище от историческите периоди и под него на дълбочина 2,50 метра на дъното, потопено праисторическо селище от ранната бронзова епоха.  Нямаме нещо голямо, находка, която да покажем на този етап, но самото селище е изключително интересно. Там скоро ще прекъснем и ще продължим работата през месец септември.

  През това време къде ще работите?

  В активния туристически сезон е неподходящо да се работи. Черноморието гъмжи от летовници и не става да се работи. На 15 септември планираме да подновим проучванията на Ропотамо. Като свършим ще направим 2-3 седмици почивка, след което имаме проект в Несебър.
  Преди време точно за Несебър казахте, че половината град всъщност е под морското дъно. Може ли проучванията там да променят историята на древния град?
  Това е трети сезон, който работим там. На практика площта на полуострова е била с 1/3 по-голяма. Ние документираме трасето на крепостните стени, които са под водата. Предстои да разберем повече неща, свързани с града. Есента времето е променливо, но това, че имаме база в Созопол ни позволява да изчакаме лошото време и да продължим да работим до по-късна есен.

  Колко са потъналите в Черно море селища, за които знаем?

  Общо по крайбрежието има двайсетина потънали селища и данни за потопени структури от праисторията от Дуранкулак, Шабла, Варненските езера, в района на Бургас, залива на Атия..

  Специално за района на Бургас колко са?

  Има данни за селище в района на Рибарското селище. Второто е от другата страна, откъм Атанасовското езеро. То най-вероятно е неолитно, под нивото на езерото е, събрани са праисторически материали от времето, когато са изграждани каналите за отводняване, когато са добивали сол. Там на този етап няма да проучваме. Местата с перспектива за проучване са залива на Созопол в пристанището, където има селища от каменно-медната  епоха и ранната бронзова епоха, на Ропотамо и Китен.  Опитваме се да намерим финансиране на второто издание на Black Sea MAP.
  Потъналите кораби винаги предизвикват голям интерес. Разкажете за тях, моля.
  От гледна точка на корабокрушения най-интересни са ранните – от началото на 4 век преди Христа. В района на Варна знаем за много добре запазен ветроходен кораб, с много детайли, в добро състояние. От праисторическата епоха има два кораба. По Южното Черноморие е потопен много голям кораб, двайсет и няколко метра от римско време, пълен с десетки амфори. Те се виждат на палубата, вероятно в трюма има още. Другият също е от тази епоха, но е по крайбрежието, силно зарит е в тинята и се вижда само повърхността. От другата група на север, от 13 век има ветроход от средиземноморието, вероятно от италианските републики.

  Достатъчен ли е екипът Ви? Освен добри археолози, вашите хора трябва да имат и други специфични умения.

  Екипът ни е от десетина души. Намирането на хора, които искат да работят тази работа, с минимално заплащане, е трудно. Но се справяме. По проектите в последните години има финансиране по линия на Министерството на културата. Иначе, да, при нас трябват археолози, подводничари, компютърджии. Екипът на Центъра е от 9 души, като само археолозите са трима. Има хора на свободна практика, които викаме и те се отзовават. Аз самият живея в София - там е семейството ми,  но успявам да съвместявам професионалните ангажименти със семейните, макар да пътувам непрекъснато.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76471
  gbp Британска лира GBP 2.14573
  chf Швейцарски франк CHF 1.79352
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.