Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:46Вторник

  21 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Потвърдена присъда за собственичка на фирма, укрила над 73 бона от данъци

  05-09-2019 0 1216

  Снимка:

  Със свое решение по въззивно наказателно дело от общ характер тричленен състав на Апелативен съд – Бургас потвърди наказанията на Лилия К. и Милена С., укрили ДДС за над 73 000 лева.

  Двете жени са признати за виновни в това, че през периода 11.09.2010 г. до 16.05.2011 г. в гр. Бургас, пред ТД на НАП, в съучастие помежду си като съизвършители, Лилия К. – в качеството си на едноличен собственик на капитала, управляваща и представляваща “Касиопея 2006” ЕООД, а майка й Милена С. в качеството си на пълномощник, при условията на продължавано престъпление и в условията на посредствено извършителство, чрез невиновно лице, счетоводител на дружеството, избегнали плащането на данъчни задължения в особено големи размери - сумата от общо 73 360,03 лева, представляваща дължим данък добавена стойност за общо шест данъчни периода.

  Престъплението е извършено чрез използване на документи с невярно съдържание – 27 бр. данъчни фактури по неосъществени сделки с две търговски дружества. Търговските сделки отразени в първичните счетоводни документи като услуга “реклама“ били фиктивни и нереални. По делото е безспорно доказано, че посочените като издатели на фактурите дружества не са имали необходимата кадрова и техническа обезпеченост за извършване на доставките, документирани в тях, не са ги завели в дневниците си за продажби, не са налице писмени данни за извършени плащания. Съдът е приел, че се касае за документи с невярно съдържание – отразените в тях доставки нямат характера на „доставка“ по смисъла на Закона за ДДС. Подсъдимите са потвърдили неистина в 6 броя справки декларации по ДДС и в дневниците за покупки на “Касиопея 2006” ЕООД, подадени по електронен път до ТД на НАП – Бургас и по този начин е приспаднат неследващ се данъчен кредит в размер на 73 360,03 лева.

  Според апелативните съдии и двете са предвиждали и желаели настъпването
  на общественоопасните последици от съвместната си дейност – избягване плащането на ДДС в особено големи размери.

  Всяка от тях е имала знанието, че представените пред счетоводителя фактури не отразяват реално извършени доставки и че подавайки месечните справки-декларации по ЗДДС, изготвени на основата на тези счетоводни документи с невярно съдържание, данъчният резултат ще бъде променен в полза на дружеството, като ще се реализира правото на ползване на данъчен кредит, съответно – намаляване на данъчните задължения.
  Подсъдимите са действали със съзнание, че всяка от тях участва в общата дейност, насочена към осуетяване плащането на данъчни задължения в особено големи размери, се посочва в съдебния акт на въззивния състав.

  Лилия К. и Милена С. са осъдени на по три години лишаване от свобода, като изтърпяването на наказанието е отложено с изпитателен срок от пет години.
  Решението подлежи на касационно обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд на РБългария в петнадесетдневен срок от съобщаването му на страните.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.