Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  16:03Вторник

  19 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Пожарната отчита: Населението има нужда от по-добра противопожарна култура

  13-09-2018 0 2200

  Снимка: Борислав Пенков

  Огнеборците честват професионалния си празник

  По-добри цифри спрямо 2017-а

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Населението има нужда от по-добра противопожарна култура. Това заяви на пресконференция на РСПБЗН-Бургас комисар Васил Василев. Според него най-честите причини за пожари са небрежността на гражданите и незнанието.

  „Случаят и тази година в Изворище е пример за това, как от чиста небрежност може да стане голям проблем“, поясни той.

  Иначе спрямо изминалата 2017-а бургаските огнеборци отчитат по-добра година поне на цифри. „Това обаче не значи, че сме имали по-малко работа“, категоричен бе комисарят.

  Причина за добрите резултати е най-вече не толкова горещото лято. В сравнение с миналогодишното това беше доста дъждовно и следователно предпоставките за горски и земеделски пожари са били значително по-малко.

  Василев бе доволен и от факта, че въпреки, че Бургаска област е една от най-напрегнатите и по отношение на пожари, не е имало недоволство от гражданите в отчетения период, което според него показва добрата работа на огнеборците.

  За съжаление и тази година не минава без жертви от пожари. Общо шестима души изгубиха животите си в огнените стихии. По един в Айтос, Карнобат и Бургас и трима в Средец. Комисар Василев определи последния като най-тежкия случай за годината. Тогава трима души в нелегална ромска махала в Средец умряха в домашен пожар. От пожарната тогава обаче бяха категорични, че и достъпът до къщата е бил изключително труден, тъй като на практика там улици няма.

  Общият брой на пожарите в областта за годината е 1063 като тези без загуби са сравнително повече – 712. 90 пък са били лъжливите сигнали за пожар през 2018-а. Василев коментира, че често се случва да има такива случаи, но бе категоричен, че въпреки това огромна част от тези сигнали се проверяват.

  Комисарят отчете и положителните резултати за периода януари – септември тази година.

  „Имаме значително развитие относно сградния фонд, което е най-радващо за нас. Знаете, че колегите в Поморие от няколко месеца са в новосанира сграда. Пожарната в Карнобат пък скоро ще се сдобие с изцяло нова сграда. Досега те работят в ужасни условия, тъй като сегашната им сграда е строена от преди 1900-а година. Там предвидената сума е около 1.4 милиона лева, като аз лично се надявам поне милион от тях да бъдат усвоени, което на практика да означава, че в Карнобат ще се сдобият с нова сграда“, обясни Василев.

  Започнало е и изграждането на обучителен център във Върли бряг край най-големият бургаски комплекс „Меден рудник“. Общо в страната ще има шест такива центъра. Там обучение ще минават много хора – от деца до общинската администрация.

  36 000 лева пък са отделени за проектиране на втора сграда на пожарната в Бургас. От години двете служби се помещават в едно помещение, строено през 1935-а, което по думите на Василев е крайно недостатъчно. Новата сграда трябва да се намира в квартал „Победа“.

  „Тези пари са предвидени за проектиране, иначе построяването на самата сграда трябва да излезе горе-долу, колкото тази в Карнобат – около 1.4 милиона лева.

  Проблемите с финансирането в сектора продължават според комисар Василев. И тази година те трупат сметки за вода и ток, които ще изплатят в края на годината.

  „Въпреки приказките за добрия бюджет на министерството, явно има още какво да се желае“, заяви той.

  Доброволческото формирование на Община Камено бе похвалено. Нещата в това отношение обаче в общините Приморско и Малко Търново не са добре.

  „Провеждахме разговори с хората неколкократно, но интерес така и продължава да няма“, уточни Василев.

  Проблем продължава да е и липсата на хора в службите. „На повечето места извън Бургас дежурим с един автомобил и двама огнеборци, което е крайно недостатъчно. По норматив те трябва да са трима“, посочи още комисарят. Именно поради това той смята, че на моменти може да няма адекватна реакция от службите, особено нощно време.

  Тази година се наблюдава спад с около 10% в засетите земеделски площи, но пък има ръст в строителството в Бургас – над 120 обекта са били проверени от огнеборците.

  Не на последно място комисар Васил Василев засегна и проблемът с техниката. Проучване показа, че въпреки, че е нова около 40% от огнеборците заявяват, че се чувстват несигурни в автомобилите.

  „Макар и нови, често се случва да дават дефекти“, допълни той.

  Пред сградата на РСПБЗН-Бургас се проведе официално събитие по повод празника на пожарникарите. Да уважат събитието дойдоха – областният управител Вълчо Чолаков, заместник-кметът д-р Лорис Мануелян, шефът на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов, общински съветници, представители на ВМС, ветерани и БЧК.

  Пожарникарите почетоха паметта на загиналите по време на служба техни колеги с едноминутно мълчание и на коляно, а след това поднесоха цветя и венци пред мемориалната плоча.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72654
  gbp Британска лира GBP 2.23217
  chf Швейцарски франк CHF 1.72153
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder