Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:54Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Правнук пише книга за живота на Сава Катрафилов

  25-11-2017 0 1659

  Снимка:

  През миналата седмица силата на родовия дух доведе в Айтос правнука на поп Сава Катрафилов - Георги Катрафилов. Той  гостува в Айтос заедно със своята съпруга Илка Катрафилова.  Поводът на посещението на потомъка в града е да издири материали за  живота  и дейността на своя прадядо поп Сава Катрафилов.  Предан на своите предци, Георги Катрафилов се е заел ентусиазирано с нелеката задача да извършва собствени проучвания за своя прадядо. От архиви, читалища и библиотеки той събира документи и сведения, разкриващи патриотичните дела, които е извършвал неговият родственик.

  Революционната дейност на поп Сава Катрафилов е известна на повечето айтозлии. Мнозина  знаят , че той е бил учител в айтоското село Пирне, а като четник в Ботевата чета  заклева четниците, стъпили на българска земя. За неговата храброст се разказват легенди. Знае се, че той е един от най-активните членове на Айтоския революционен  комитет. Много сведения и документи разкриват смелостта на тази светла борческа личност, която разгръща будния си ум като учител и свещеник.  

  Така тръгнал по следите на славното минало на своя прадядо, Георги Катрафилов получи много ценни материали за дейността му в Айтоския край, които ще му помогнат за написването на книга за поп Сава Катрафилов. 

  Подпомагайки една родолюбива кауза със споделените сведения, ние, айтоските краеведи, се надяваме книгата, която ще напише Георги Катрафилов да съхрани спомена за великия революционер поп Сава Катрафилов, не само като видна личност в рода Катрафилови, но и като патриот с особени заслуги за славното минало на  българския род. 

  Николай ДИМИТРОВ     

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder