Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:55Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преди 8 години зоополицай прибира натирено на улицата куче

  08-07-2018 0 1484

  Снимка: faragency.bg

  „Трябва да обичаш четириногите, за да си добър в работата си“, казва Петя Андонова

  Бургазлии не желаят да съдействат при престъпления срещу животни, твърди тя

   

  Георги РУСИНОВ

   

  За едно общество може да се съди по отношението му срещу най-безпомощните – деца, възрастни и животни. Българите не се славим с позитивен имидж в отношението си и към трите групи. Бургазлии не са изключение. Изкривен ни е моралът спрямо действията срещу тях и колко гласност се дава за случаите. Така например кучета с отрязани лапи, триченето или изхвърлените новородени на пътя се приемат като нещо нормално в по-голямата част от обществото ни. Да, има негодувание, но то обикновено е във формата на постове във Фейсбук и рядко в действия. Неправителствените организации са изключението в случая, но дори и те се фиксират повече върху кучетата и котките, отколкото върху останалите животни. Случаят с евтаназираните овце в Кости е последният нагледен пример за това. Именно заради зачестилата агресия срещу четириногите и след умрелите от глад коне в Осоговската планина, министърът на вътрешните работи Валентин Радев разпореди във всички районни управления да има служители, които да се занимават с престъпленията срещу животни. Репортер на „Черноморски фар“ се срещна с полицай Петя Андонова от Пето Районно управление – Бургас.

  Тя е завършила българска филология, но от 2004-а е в системата на МВР. През 2010-а кандидатства към група „Издирване“ на ОДМВР-Бургас и вече близо 8 години се занимава с това. Дамата в униформа работи и като зоополицай. Още от времето, когато е в Първо Районно управление – Бургас й зачисляват това задължение. „Началниците явно знаеха, че ме вълнуват проблемите с животните и ме назначиха“, казва тя. Било преди три години. Зоополицаят Петя Андонова твърди от опит, че гражданите на морския град не са от най-отзивчивите, когато се отнася до престъпление срещу животните. Отказвали да съдействат, не искали да свидетелстват, рядко подават сигнали или от страх не посочват виновниците.

  „Проблемът е, че много често хората, когато ни викат, след това не са отзивчиви. Нямаме нищо насреща, както беше в Сарафово например. Там когато се появявахме нямаше нито един труп на отровено животно. И как да определим отровата? Казват често, че знаят кой е, но без свидетели и показания няма как да се докаже престъплението. Има образувано производство, но най-вероятно ще се закрие поради липса на доказателства“, пояснява тя. Според Петя проблем е и че хората подават сигнали, а когато униформените се появят, не им помагат. След това пък до медиите сигнализират, ние сме длъжни тогава да се самосезираме и работим, а те пак не сътрудничат“, допълва тя.

  Според нея това обаче не важи само за престъпленията срещу животни. Като цяло гражданите не сътрудничат на полицията. „Почти за всяко престъпление е така, дори когато трябва да се назоват поименно лица. Всички се дърпат, бягат, страх ги е да не попаднат в някаква опасна ситуация, а когато става въпрос за животно е още по-сложно. Това предимно се дължи предполагам на страх от тяхна страна, но мисля, че и на голям процент им е несериозно да се занимават“, пояснява тя.

  Именно заради апатията, която явно е обхванала обществото ни, особено срещу издевателствата над животни, Петя е на мнение, че страната има нужда от зоополиция. Според нея Бургас не е проблемен град. По-скоро отделни региони са обособени като по-проблемни. Сарафово с натровените животни в последните месеци е най-точният пример за това. „Не смятам, че като цяло бургазлии са агресивни срещу животните. Даже напротив, виждам лично, че повечето хора ги е грижа. Естествено има и такива, които се дразнят с това, че някой помага. На хората обаче пък сме им интересни. Когато ни видят със зооавтомобила идват да се снимат с нас“, продължава тя.

  Смята, че е важно гражданите да разберат, че чисти зоополицаи няма. Те всички са ченгета с вменена функция. „Наскоро четох в един форум недоволство от гражданите, че откъде накъде като данъкоплатци щели да плащат заплати на „някакви дето ще си клатели краката по цял ден“. А на нас това е допълнителна длъжност. Ние сме един екип от разследващ полицай, оперативен полицай и охранителен инспектор. Когато се случи някакво престъпление с животни, започваме да работим. Образува се досъдебно производство и опитваме да намерим доказателства“, допълва Петя. Тя казва, че са разпределени по райони и смята, че за случаите, за които е имала сигнали досега, реагират на време и адекватно. „Във всяко едно районно има по един такъв екип от трима души и смятам, че на този етап е нормално като бройка. Да, може би се случват повече престъпления, свързани с животни, но ние няма как да знаем за тях, ако няма сигнал и съответно не можем да реагираме“, казва още тя.

  Най-често са търсени от гражданите именно заради отравяне на животни. „Като изключим случаите в Сарафово, наскоро имахме много обаждания за отровени с антифриз котки в „Лазур“. И там направихме каквото можем, но отново хората отказваха да свидетелстват“, споделя Петя.

  Припомня си случаят с Живко Стоянов и котката от 2016-а. Тогава 25-годишният бургазлия закла публично коте пред магазин „Болеро“ в „Лазур“. Впоследствие бе задържан от прокуратурата за 72 часа, а малко по-късно пуснат под домашен арест. „Това беше по-фрапиращият случай. Тогава съдействах на разследващия и издирвах хора, които може да свидетелстват. Въпреки обаче, че се виждаха и по записите от видеокамерите колко много хора са свидетели, в един момент всеки се дърпаше, защото не знаят какъв е този човек и какво може да им се случи утре. Аз живея в „Лазур“ и познавах даже котето, тъй като много често ходя в магазина, където го обгрижваха“, пояснява зоополицаят. Петя допълва и за друг ужасяващ случай в „Изгрев“, където куче бе заровено до главата в земята.

  Малко след ужасната история с Живко и котето, Петя работи и по други умъртвени котки. Проблем обаче отново се оказало нежеланието на бургазлии да съдействат. „Имахме сигнали за някакъв изверг в „Изгрев“, който колел котки, режел им главите и ги поставял на видни места. Отново обаче никой не пожела да свидетелства или да посочи евентуален извършител. До толкова бяха настръхнали хората, че във входовете и блоковете, които посещавахме всичко се отричаше на мига. Казваха, че е фалшив сигнал“, пояснява тя.

  В комична ситуация дамата в униформа изпаднала съвсем наскоро. Оказа се, че тя е била зоополицаят, явил се на инцидента с удавения и изхвърлен от морето овен, за който „Черноморски фар“ писа. „Наскоро на 2-3 пъти ми искаха интервюта даже за въпросния овен, който беше изплувал на плажа, но това не е престъпление“, обяснява Петя. Тя допълва, че на нея и колегите й направило впечатление как изведнъж обществото се заинтересува толкова много от въпросния коч, който стигна и до национален ефир. „Може наистина да е бил обект на престъпление, но видимо нямаше следи по него, най-вероятно е паднал от някъде. В същото време отзвукът в медиите беше доста голям и на нас това лично ни беше смешно, защото не беше чак толкова сериозно“, казва още тя.

  „Човек е задължително да обича животните, за да е добър зоополицай“, смята Петя. Казва, че едва ли всичките й колеги са така, но поне тези, които познава според нея си вършат работата със сърце. „То всяка работа трябва да я вършиш със сърце. При мен лично се получи, че едното е свързано с другото, така че това е добре. Постоянно съм в контакт с НПО-тата и работя добре с тях. Опитвам се да им съдействам, защото те наистина вършат много работа, интересуват се много, реагират много остро, разпространяват сигнали в мрежите и помагат на нас“, заявява зоополицаят.

  Друг проблем, който според професионалистът е предпоставка за повечето престъпления срещу животни е неконтролирането на популациите на уличните животни. „Важно е да се изисква от кметовете, особено на малките населени места, да се извършват масови кастрации на животните, защото увеличаващата се популация е предпоставката за престъпления. Не знам защо е толкова сложно това да се случи, може би самите кметове не искат да го правят, защото предполагат, че хората ще са против и ще си навлекат гнева им. Така или иначе това е единственият вариант. Защото масовото тровене, хвърляне на торби с малки новородени е точно поради тази ситуация“, обяснява Петя.

  Тя казва, че донякъде разбира хората, когато има много кучета или котки някъде в даден момент, да обезумеят. „Убийството им обаче не е начин“, категорична е тя. Петя споделя, че макар последните години Бургас да се справи с проблема с бездомните кучета, то сега отново започват да се появяват. „Дали идват от по-малките населени места самите животни, или хората идват с тях и после ги изоставят, все още не знаем. Иначе градът си остава град на котките – те са много, хората се дразнят, виждам, че има доста кастрирани котки, но те пък много се размножават – 2 раждания в годината по доста котенца. Ето това вече е предпоставка за престъпление, има агресивни хора, които си избиват комплексите върху беззащитно животинче“, казва още зоополицаят.

  До голяма степен уличните кучета и котки са изхвърлени от стопаните си. Това продължава да е проблем в цялата страна и явно се корени в манталитета ни и отношението към животните. Петя разказа, че скоро имали случай в „Лазур“, където мъж имал персийска котка, но му омръзнало да му прави много косми и я изхвърлил пред блока. Когато дал обяснения пред зоополицията, той казал, че имало жена от блока, която се грижела за уличните котки. „Да, за жалост все още има такива хора, които смятат, че това е начинът да се отърват от животното. В малките населени места пък проблемът е още по-голям. Там едно куче се гледа до определена възраст, която не знам как я определят, от там нататък то вече не е нужно. Моето куче е точно такова – изоставено, защото не е било „звънец“ вече за някого“, тъжно казва тя. Звънец е жаргон за дворно куче, което хората използват като пазач и за да известява, когато някой идва към къщата.

  Съдбата събира Петя и четириногия й любимец през 2010-а. „С мъжа ми имаме вила в Родопите. При една наша визита, го намерихме да се скита около вилата. Аз веднага разбрах, че е натирен от някого, защото изглеждаше по-старичък. Тогава си го взехме. Той е страшно умно куче и вярвам, че голяма част от тях са такива. Тъжното е, че всеки търси породисти кучета. Вече ми е доста старичък моят сладур, но аз се моля на Господ да ми го запази, колкото може повече“, казва почти през сълзи Петя.

  Тя завършва с това, че като по-млада е прибирала постоянно животни вкъщи и им е помагала да намерят дом, но вече й е по-трудно в това начинание тъй като е майка. Въпреки това тя смята да възпита детето си на същите ценности, които притежава и тя.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder