Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:25Сряда

  13 Ноември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Предизвикват българите да ядат прясна риба

  16-10-2019 0 371

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

  Популяризиране на българската риба и рибарството започват от Агенцията за рибарство и аквакултури. Идеята е на нейния изпълнителен директор доц. д-р Галин Николов. Той вече е провел редица срещи и получил подкрепата както на обикновените рибари, така и на големите сдружения за индустриален риболов да подкрепят идеята му.

  „Дейностите ще се развиват в две посоки. Първо, искам да направим детски рибарски училища. В тях по занимателен начин, на терен да се показва занаята на рибарството или пък отглеждането на аквакултури на подрастващите. Кампанията, искам да подчертая, е национална. Децата да се запознават с различните видове, за начина им на отглеждане и ловене, а защо не и за правене на мрежи, примамки, въдици.

  Второ, кампанията да е насочена и към възрастните, които вместо да купуват замразявана риба, да купуват направо от рибарите прясно уловена“, обяснява Николов.

  На този етап директорът на ИАРА е водил разговори с представители на местната власт в различни населени места, както по морето, така и във вътрешността на страната за определяне на точки, в които да се продава прясната риба. Едно от местата, където може успешно да се продава полезната храна са фермерските пазари, коментира той. Друго място са така наречените рибни фестивали и празници, където не трябва да се предлагат кюфтета и кебапчета, а риба, уловена в най-близките водоеми.

  Целта е да се подкрепят местните рибарски общности, а и българинът да се научи да яде риба с високи вкусови качества.

  При срещата си в Бургас с кмета Димитър Николов, шефът на ИАРА е получил уверение, че ще бъдат намерени подходящите точки за продажба на риба, направо от рибарите.

  На по-късен етап се очаква ИАРА да изгради и демонстрационни центрове за изкуствено отглеждане на калкан, стриди и бяла мида.

  „Иска ми се на преден план да извадим родното и качественото, по  този начин да подкрепим и рибарските общности, защото ще дам само един пример: по Никулден  във вътрешността на страната хората, а и по морето, си купуват хърватски шаран, предлаган от големите вериги магазини на по-ниска цена. В същото време в язовирите се оглежда прекрасен български шаран, който обаче  е с левче по-скъп“, мотивира идеята си доц. д-р Галин Николов.

  Статистиката сочи, че българинът  като цяло е на едно от последните места в Европейския съюз по консумация на риба.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.