Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:51Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Предложение: Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей

  13-02-2018 0 923

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей, е идеята, която се появи по време на заседание на постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас, след като се проведат разговори с директора на Бургаския музей.

  Проблемът с намирането на място за занаятчийски комплекс на Регионалната занаятчийска камара е на повече от 10 години.

  На комисията присъства и председателят на камарата Майа Стоянова. Евентуалното място, където да се обособи уличка или кът на занаятите, разпали доста дебати между Стоянова, главният архитект на Бургас Веселина Илиева и общинските съветници.

  „В нашите планове на общината няма терен, който изрично да е отреден за такава функция. Към заявлението, което пристигна при нас няма предоставени никакви параметри за задание. Това, което ние трябва да направим, е да преотредим общински терен за определен вид функция. За да направим конкретно предложение, ни е необходимо малко по-конкретна информация – колко място ще им трябва, какви занаяти ще се упражняват. Разбирам, че се търси възможност и за училище за занаяти, а ние трябва да се подсигурим децата да имат достъп до евентуалния терен“, заяви главният архитект.

  Преди няколко заседания на комисията бяха предложени два варианта за евентуално местонахождение – улица „Алеко Константинов“, която се намира под СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и в село Маринка. Майа Стоянова обаче категорично отхвърли Маринка като вариант, защото според нея няма да има такъв интерес, както ако комплексът се помещава в града. Меден рудник също бе подхвърлен като идея. Стоянова заяви, че улица „Алеко Константинов“ е добра идея, защото е в близост до училището, където има творчески специалности. Това е важно според нея, защото в занаятчийските цехове се предвижда да бъдат обучавани и ученици.

  Ангел Божидаров се застъпи твърдо за улица „Алеко Константинов“ и нападна идеята на Калчо Белов за село Маринка. „Кой ще ти ходи до там за едни занаяти?“, попита Божидаров и даде примери с други градове в България, където има подобни комплекси и всички се намирали в рамките на града. Белов му отвърна с примери от Европа – в Германия и Холандия бил видял специално изградени занаятчийски комплекси извън градовете и според него интересът не бил малък.

  В крайна сметка комисията стигна до решение да бъде проведен разговор с Етнографския музей за евентуално настаняване на занаятчиите в двора му. Веселина Илиева обаче бе категорична, че трябва да се изготви по-подробен план за бъдещия комплекс, за да може по-лесно да се намери място.

  Живко Табаков подкрепи идеята за разговор с музея, защото според него, ако е възможно подобно решение, то и двете страни ще спечелят от туризма.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder