Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:14Неделя

  20 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 18° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Предложение: Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей

  13-02-2018 0 466

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  Занаятчийският комплекс да влезе в двора на Етнографския музей, е идеята, която се появи по време на заседание на постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас, след като се проведат разговори с директора на Бургаския музей.

  Проблемът с намирането на място за занаятчийски комплекс на Регионалната занаятчийска камара е на повече от 10 години.

  На комисията присъства и председателят на камарата Майа Стоянова. Евентуалното място, където да се обособи уличка или кът на занаятите, разпали доста дебати между Стоянова, главният архитект на Бургас Веселина Илиева и общинските съветници.

  „В нашите планове на общината няма терен, който изрично да е отреден за такава функция. Към заявлението, което пристигна при нас няма предоставени никакви параметри за задание. Това, което ние трябва да направим, е да преотредим общински терен за определен вид функция. За да направим конкретно предложение, ни е необходимо малко по-конкретна информация – колко място ще им трябва, какви занаяти ще се упражняват. Разбирам, че се търси възможност и за училище за занаяти, а ние трябва да се подсигурим децата да имат достъп до евентуалния терен“, заяви главният архитект.

  Преди няколко заседания на комисията бяха предложени два варианта за евентуално местонахождение – улица „Алеко Константинов“, която се намира под СУ „Св. св. Кирил и Методий“ и в село Маринка. Майа Стоянова обаче категорично отхвърли Маринка като вариант, защото според нея няма да има такъв интерес, както ако комплексът се помещава в града. Меден рудник също бе подхвърлен като идея. Стоянова заяви, че улица „Алеко Константинов“ е добра идея, защото е в близост до училището, където има творчески специалности. Това е важно според нея, защото в занаятчийските цехове се предвижда да бъдат обучавани и ученици.

  Ангел Божидаров се застъпи твърдо за улица „Алеко Константинов“ и нападна идеята на Калчо Белов за село Маринка. „Кой ще ти ходи до там за едни занаяти?“, попита Божидаров и даде примери с други градове в България, където има подобни комплекси и всички се намирали в рамките на града. Белов му отвърна с примери от Европа – в Германия и Холандия бил видял специално изградени занаятчийски комплекси извън градовете и според него интересът не бил малък.

  В крайна сметка комисията стигна до решение да бъде проведен разговор с Етнографския музей за евентуално настаняване на занаятчиите в двора му. Веселина Илиева обаче бе категорична, че трябва да се изготви по-подробен план за бъдещия комплекс, за да може по-лесно да се намери място.

  Живко Табаков подкрепи идеята за разговор с музея, защото според него, ако е възможно подобно решение, то и двете страни ще спечелят от туризма.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66016
  gbp Британска лира GBP 2.23971
  chf Швейцарски франк CHF 1.66128
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.