Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:10Неделя

  16 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Представиха приложение за управление на рисковете от природни и технологични рискове

  15-11-2018 0 226

  Снимка:

  Уеб базирана система за управление на екологични и технологични рискове беше представена в Бургас

   Същността на приложението е в интегрираната управленска система за събиране на данните, за анализ и оценка на риска, за планиране и управление на мерките за превенция. Евентуалните материални щети от природни и технологични рискове – радиоактивност, промишлени взрив, наводнение, земетресение, горски пожари и т.н., се оценяват в пари. Нематериалните щети за околна среда съответно се оценяват в години за възстановяване. Допълнително, системата измерва ефективността на предвидените ефективни мерки като се преценя икономическата сила и състоянието на инфраструктурата на територията на дадена община.  Принципът на измерване е свързан и с възрастовия коефициент в конкретната община (съотношението между  населението в трудоспособна възраст и тези в нетрудоспособна възраст). Съответно колкото е по-голям този коефициент в полза на нетрудоспособното население и икономически е затруднена и с недобра публична инфраструктура дадена община, толкова тя е по-уязвима на последиците от евентуални бъдещи природни и технологични бедствия. Реално именно в тези общини трябва да се съсредоточат усилията по подготовка на населението и придобиване на знания и  умения за справяне с бедствията.

  Представянето  на функционалностите на приложението се извърши на 9 и 10  ноември в зала № 2 на Експозиционен център „Флора“ в рамките на  финалната конференция  по проект „Превенция на риска за устойчиво развитие на региона”. Проектът е съвместна разработка на Сдружение „Черноморски институт – Бургас“ и Тракийски университет – Одрин.

  Системата е разработена по проект по българо-турската партньорска програма за трансгранично сътрудничество и има амбицията да бъде от полза за публичната администрация  при управлението на рисковете на природната и технологична среда в трансграничния регион, така че да се минимизират щетите и вредите върху човешкото здраве.

  Приложението, вече достъпно напълно безплатно и на платформата „Андроид“, в магазина на „Гугъл“, ще позволи и на гражданите да бъдат информирани за тенденцията в рисковете в техния регион, община, град, село, посредством ГИС справки.  

  ГИС е съвременна компютърна технология за картиране и анализ на обекти от реалния свят, а също така и събития, случващи се на нашата планета в нашия живот и работа. Технологията обединява традиционните операции за работа с бази данни и преимуществата на пълната визуализация и пространствения анализ, които представляват географската карта.

  В приложението, ГИС технологията позволява пространственото локализиране на  заплахата и риска на ниво община, съответно област и/или регион.

  Партньорите  също така изтъкнаха пред участващите в конференцията  представители на местните и регионални власти от българо-турския регион, студенти и университетски преподаватели, значението на  създаването на бази данни, чрез които може да се прогнозират събития, предвид определената им цикличност, кои региони са най-застрашени, както и да могат да се оценяват икономически превантивните действия.

  Споделено беше, че често употребяваната теза „на мен това няма да ми се случи“, е абсолютно неприемлива. Рисковете не разпознават граници, и всеки един от нас обаче, знаейки какви са тези рискове, може да вземе някакви превантивни мерки, за да бъде подготвен.

  Голям интерес предизвикаха и информационните карти на риска,  съвместно разработени от партньорите.

  Информационните карти на риска са с размер на модерен смартфон и представляват кратки указания как да се постъпва при реализирането на даден природен или технологичен риск, заедно с описание на самото природно или технологично бедствие.

  Проект „Превенция на риска за устойчиво развитие на региона” е съфинансиран от ЕС чрез ИПП програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция.

  Отговорността за съдържанието на настоящата публикация е изцяло на Сдружение „Черноморски институт” – Бургас и по никакъв начин не може да се предполага, че отразява позициите на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder