Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:44Сряда

  22 Януари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Представиха проекта за брегоукрепването на Ахелой пред жителите

  11-12-2019 0 485

  Снимка:

  Проектът “Ремонт, реконструкция на съществуващи брегозащитни съоръжения за защита от абразия на морския бряг в района на морски залив Ахелой – етап I и II” бе официално представен пред жителите на Ахелой.

  „Целта на проекта е преди всичко предотвратяване на периодични наводнения и на риска от аварии, така както това се случи през 2012 г. Но съм убеден, че с изграждането на бунната система не само ще защитим брега, но и ще направим възможно образуването на пясъчна ивица в Ахелой. Примерите, че това ще се случи след изграждането на буни са много, включително и примера в Поморие, където за много кратко време след изграждане на рибарското пристанище в близост до него се образува плаж.“, каза кметът Иван Алексиев пред жителите на Ахелой.

  „Буните са както брегозащитни, така и плажообразуващи съоръжения. Казвам това като  ваш съгражданин, който също като вас желае развитието на Ахелой като туристически град.“, каза инж. Михаил Кондакчиев, който подробно разясни дейностите, обхвата и сроковете за изпълнение на проекта. 

  Брегоукрепването на Ахелой стартира през 1970 г., с изграждане на подпорна стена с обособени бетонни участъци за достъп на хора и машини. Към момента изградените съоръжения не са в добро техническо състояние и не могат да предпазят високия бряг от вредните щормови вълни. В голямата си част буните са потънали под морското ниво, бронировката в частта, изпълняваща функция да поема първоначалния натиск на вълните, е разрушена.  През 2012 г. след природно бедствие бяха частично изградени четири буни със средства от фонд „Бедствия и аварии“. Брегоукрепването тогава бе спряно заради изричното желание на жителите на гр. Ахелой да няма повече бетон на морския бряг. Това наложи кметът Иван Алексиев да възложи разработването на нов проект за укрепване на брега, който да е съобразен с желанието на ахелойци.

  Новият и вече одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройство проект включва възстановяването, удължаването и уширяването на деветте буни по протежението на целия бряг до къмпинг Ахелой и изграждане на защитна подпорна стена.

  Предстои разработването на друг, отделен проект, включващ реконструкция на рибарското пристанище и прилежащите му части.

  На срещата присъстваха още: председателят на Общинския съвет Адам Адамов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, зам.-кметът на община Поморие Янчо Илиев и общинският съветник Илиян Щерев.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво ви се падна от новогодишната баница?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.