Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:12Вторник

  18 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Представят „Христо Колев – завинаги в туризма”

  31-10-2019 0 460

  Снимка:

  Книгата разказва за годините на прехода и развитието на най-големия отрасъл в страната

  На 3 ноември туристическата фирма „Елиттур” ООД ще отбележи годишнина от създаването и годишнина от рождението на създателя на фирмата Христо Колев. Тогава ще бъде представена и книгата „Христо Колев-Завинаги в туризма” (ИК „Знаци”, 2019 г.), съставена от Румяна Емануилиду и написана с участието на много представители от туристическия бранш.

  В книгата има и специална глава за най-големия черноморски комплекс „Слънчев бряг”, като е разгледано неговото развитие от създаването му и трудните и сложни, белязани със стачки, чести кадрови смени, източвания на държавни средства, съдебни дела, насилствено определяне на правилата и дори смърти – години на прехода.

  Дългогодишният туристически деятел Христо Колев почина през 2010 година в Токуда болница в София. Той е бил началник в отделите „Мероприятия” и „Маркетинг” в Слънчев бряг, представител на Комитета по туризъм в Германия шест години, заместник-генерален директор на Слънчев бряг. През 1994 г. създава частната туроператорска фирма „Елиттур” ООД, заедно със Светла Панайотова и Боян Бъчваров. Фирмата е генерален агент за България на туроператорите Некерман и Томас Кук.

  Христо Колев е считан за един от най-големите професионалисти в сферата на туризма. Той до последно казваше важни неща и даваше ценни съвети, от които управниците само можеха да се учат, ако искаха да го правят:

  „Българският туризъм определено направи огромна крачка напред. Ако има грешки, те са при раздържавяването и безразборното строителство, което се отрази най-много на инфраструктурата. Не останаха зелени площи, градини, дървета, тротоари и улици. Алеите са прекалено тесни, липсват паркинги. Плажовете също са презастроени, концесионерите вдигат цените, а хората идват все още основно, заради морето и пясъка. Инфраструктурата не отговаря на темповете, с които се строи хотелската база...

  Над всичко стои нуждата от национална стратегия за развитие на туризма като приоритетен отрасъл, за която държавата да създаде необходимата организация – условие, без което не може, е силната национална реклама...

  Факт е, че държавата все още догонва частната инициатива и не е в състояние да отговори на нуждите й...”

  Освен като голям професионалист, Христо Колев ще остане в сърцата на тези, които го познават, като голям човек, направил много благотворителни жестове.

  Въпреки дългото и тежко боледуване, до последната седмица от кончината си той е активно на работното си място и провежда среща след среща.

  Думите му винаги са излъчвали мъдрост и професионализъм. Ако имаше кой да се вслушва в хората като Христо Колев, ако на грешките се гледаше като на общи проблеми за преодоляване, туризмът ни щеше да бъде издигнат на много по-високо ниво, смятат колегите му в бранша.

  Той констатираше още: „На западните пазари трябва да се явим обединени и с общи решения. Така, както Испания, Португалия и остров Мадейра имат целогодишен туризъм, ние също имаме уникални възможности и трябва да ги предложим в тяхната пълнота.

  Ако всичко се прави с добро намерение заедно, туристическите деятели и индустрията само ще спечелят. Защото всички имаме едни и същи интереси и едни и същи проблеми за решаване.” Христо Колев (1949-2010)

  Книгата „Христо Колев – Завинаги в туризма” е подкрепена от „Елиттур” ООД и „Слънчев бряг” АД. Тя ще бъде представена в Клуб „8 mamas” на ул. „Булаир” 35.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.