Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:50Понеделник

  19 Ноември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 12° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Предстои довършване на пътя Бургас - Слънчев бряг и на новата спортна зала

  Ще решим важен казус, свързан с рибарите по Черноморието

  22-01-2018 0 813

  Димитър Бойчев народен представител от ГЕРБ:
  Снимка: ПП ГЕРБ
  Интервю на Росен Топкаров

  Г – н Бойчев, кои ще са приоритетите на ГЕРБ за 2018 г. по отношение на Бургас и региона?

  Има много неща, които предстои да бъдат направени за Бургас и региона през тази година, които касаят хората и бизнеса. Освен големите инфраструктурни обекти, предстои да решим и един казус, свързан с рибарите по Черноморието. За тях е важна реакцията на ИАРА по повод изготвянето на риболовните дневници на малките плавателни съдове. През изминалата година повдигахме често този въпрос, като лично аз имам няколко парламентарни питания по темата. За да покрият изискванията, собствениците на малки плавателни съдове сега трябва да водят огромна документация. Очакваме агенцията да регламентира това и през 2018 г. да улесни попълването на риболовните дневници. Казусът е доста сериозен, защото се оказва, че когато сме правили регистрите за плавателните съдове, всички лодки са записани като риболовни кораби, независимо от големината им. В други страни това е регламентирано по следния начин - плавателните съдове са разделени на такива до 12 метра за стопански риболов и над 12 метра за промишлен. При нас всички лодки се заведени като кораби за промишлен риболов, а сами разбирате, че техният капацитет не е такъв. Това е един от казусите, който очакваме да се регламентира през новата година. От съществено значение за Бургас и региона е довършването на големите инфраструктурни обекти. Имам предвид пътя Бургас – Слънчев бряг, спортната зала и други, които са от основно значение за развитието на туризма, който заема основен дял от икономиката на региона. Не на последно място, в Бургас предстои инициатива, свързана с европредседателството на страната ни в ЕС. В края на май или началото на юни тук ще се проведе и среща от календара на председателството. Тя касае конкретно Черно море.
  През миналата година стана факт дългоочакваният обход на ул. „Крайезерна” за Созопол. Той не само улесни потока на автомобили през града в летния сезон, но се превърна и в удобен достъп до Индустриалния парк на Бургас, което е от полза на инвеститорите в него. Какви други мерки предвиждате през тази година, които да създадат условия за икономически растеж в региона?
  Моята информация за Индустриалния парк е, че капацитетът му е почти изчерпан. Следващата стъпка ще бъде за развитието на големите индустриални зони, една от които е тази в Равнец. Това е един от основните акценти за 2018 г. Зоната в Равнец е с доста по-сериозен капацитет, който предполага възможност за привличането на ключов голям инвеститор в региона. Виждането на правителството по отношението на тази зона е по-различно от практиката до сега. Говорили сме с министъра на икономиката първо да бъде изградена довеждаща и прилежаща инфраструктура и след това парцелите да се предлагат на инвеститори.

  Миналата година като председател на ПГ „Приятели на Китай“ водихте делегация там. Много се говори за потенциала на китайския пазар от всяко едно естество, но какво трябва да направим, за да постигнем желаните резултати в тази посока?

  Много има да се работи по отношение на Китай. През 2016 г. страната е най-големият износител на туристи. Хората, които са излезли извън Китай на почивка, са 120 милиона, а България са посетили едва 16 000, което е крайно незадоволително. Трябва да сме много по-активни за това този туристопоток към страната ни да се увеличи. В рамките на тази година предстои да бъдем домакин на среща във формат 16+1, която включва страните от Централна и Източна Европа и Китай. Много сериозно се вписваме в инициативата на китайското правителство „Един пояс – един път“, който има за цел възстановяване на стария „Път на коприната“ и свързване на всички държави с довеждаща инфраструктура. За да се увеличи туристопотокът към България са проведени конкретни разговори с дипломати, посланици и частни авиокомпании, за да има директни полети между двете страни. Трябва да презентираме и рекламираме повече страната ни в Китай. Работим и върху това да предложим на Китай и един по-широк туристически  пакет, който да включва и страни от региона.


  Какви туристи са китайците, от какво се интересуват?

  Китайците са много любознателни. Интересуват се от културно – исторически паметници и история. Те са хора инициативни, готови да правят инвестиции далеч от родината си. Но всичко зависи от нас и от това какво ще предложим. Очаквам през май или април по моя покана китайския посланик в Бургас. Това ще е поредна стъпка за задълбочаването на взаимоотношенията между двете страни.


  Тази седмица БСП внесоха вот на недоверие в парламента. Какви са аргументите на левицата?

  За мен основен аргумент на левицата е, че играе ролята на твърда опозиция и нищо друго. Говорят за този вот от 5 месеца, но още нищо не сме видели. Щяха да го внасят заедно с ДПС, но те видяха, че е несъстоятелен и се отказаха. Този вот не ни плаши. Той цели единствено да се тръби за проблеми, които съществуват във всяка една страна. От друга страна в НС на трето четене приехме Закона за корупцията. Всички наблюдаващи страната ни организации са на мнение, че комисията за отнемане на незаконно придобито имущество работи много добре. Това означава, че вървим в правилна посока.


  Ако БСП изкарат като аргумент, тежките криминални деяния от началото на годината можем ли да считаме, че нямат реални мотиви за внасянето на вот на недоверие?

  Абсолютно сте прав. Ако това е мотив, означава, че нямат никакви сериозни аргументи за вот заявен преди месеци.


  Как ще коментирате отношението им към ратификация на Истанбулската конвенция, Нинова е против, лидерът на ПЕС Сергей Станишев е за?

  Не искам да коментирам техните решения. Единственото, което искам да кажа е, че не може винаги да се конфронтираш, защото си опозиция. Трябва да следваме модела, който създаде Борисов и по-важните за страната ни теми да се обединяваме.
  Европредседателството на България в ЕС ни завари по време на различни протести. Усещате ли натиск върху правителството?
  Аз не мисля, че европредседателството ни завари в положение на протести. То по- скоро ги активизира и инициира. По време на откриването аз лично преброих 9 протеста. Единият от тях бе за суверенитета на България и всички държави – каквото и да означава това. Истината е, че това са протести, само защото според някои трябва да се протестира. Няма да впечатлим европейците с това, защото такава практика наблюдаваме и в други страни.

  По отношение за Пирин на какво мнение сте?

  За мен протестът за Пирин е абсолютно необоснован. Аз съм категорично за развитието на туризма, дори мисля, че малко сме закъснели. В началото стана въпрос за големите инфраструктурни обекти, които предстоят да довършим през тази година в Бургас и региона. Това е пътят за развитие на туризма. Инвестиции в пътна, довеждаща и прилежаща инфраструктура, не само до курортните комплекси, но и до културно -историческите забележителности, строителство на пречиствателни станции и т. н. Независимо от различните кризи, туризмът в България има устойчив ръст през последните 10 години от 5 – 6 % и това още веднъж показва, че страната ни върви в правилна посока.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72381
  gbp Британска лира GBP 2.21373
  chf Швейцарски франк CHF 1.71099
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder