Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:40Петък

  18 Август 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 31° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преминаваме през европейската графика с машина на времето

  11-08-2017 0 197

  Снимка: Борислав Пенков

  Над 200 творби от колекцията на Климент Атанасов може де се видят в Бургас

  Четири години Георги Динев навивал Климент Атанасов да се съгласи и да подреди изложбата 

   

  Една от интересните прояви в  Бургас през лятото, която вдигна нивото на културния афиш на града, е изложбата  „Европейска графика от периода XV - XX век в БХГ “Петко Задгорски“.  Известният художник, колекционер и арт-персона на Бургас, Климент Атанасов, извади от своята колекция над 200 творби, събирани през времето. Общо 500  графики притежава той. „Трябва да имате очи да видите това и знания“, каза при откриването самият автор, а събитието наистина вдигна нивото на културния афиш на града, защото бе открито от председателя на колекционерите  в България проф. Валери Стефанов, който нарече Климент Атанасов „колекционер на знанието“. Колекционерството изисква ресурс и е привилегия на империите“, каза още проф. Стефанов. От времето, от което датират част от графиките, България е била под турско робство и само Раковски е човекът, който е познат като колекционер от поробените народи в Османската империя.

  „Най-ранната работа, която показвам, е от 1 471 година, тя е от една книга-библия“,  разказва Атанасов.  След откриването на печатницата от Гутенберг през първите 50 години са издадени над 20 млн. заглавия. „Това  натрупване на познания и информация - текстова и визуална, създава предпоставките за Ренесанса, който в различни години е италиански, германски,  нидерландски и част от колекцията показва авторите, които са работили и са правили този Ренесанс, говорим за по-късния период през 16 век и 17 век.“, казва още колекционерът.

  Тематиката е различна от религиозна, през битово-кръчмарска и морски пейзажи.

  Да, разбира се, присъстват графиците - Шагал, Дали и Пикасо, с реплики на техни графики. Художникът е закупувал от реномирани галерии и няма да е нужно да сте в Лондон, Мадрид или Ню Йорк, за да ги видите, просто прескочете до БХГ „Петко Задгорски“.

  „Аз съм изследовател на времето и пространството, исках като машина на времето  да покажа период от 500 години през очите на големи автори“, казва Климент и са си стрували усилията  на директора на галерията да го увещава близо четири години за тази изложба.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Как се справяте с жегите

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67208
  gbp Британска лира GBP 2.15175
  chf Швейцарски франк CHF 1.72914
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.