Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:42Неделя

  25 Март 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преминаваме през европейската графика с машина на времето

  11-08-2017 0 632

  Снимка: Борислав Пенков

  Над 200 творби от колекцията на Климент Атанасов може де се видят в Бургас

  Четири години Георги Динев навивал Климент Атанасов да се съгласи и да подреди изложбата 

   

  Една от интересните прояви в  Бургас през лятото, която вдигна нивото на културния афиш на града, е изложбата  „Европейска графика от периода XV - XX век в БХГ “Петко Задгорски“.  Известният художник, колекционер и арт-персона на Бургас, Климент Атанасов, извади от своята колекция над 200 творби, събирани през времето. Общо 500  графики притежава той. „Трябва да имате очи да видите това и знания“, каза при откриването самият автор, а събитието наистина вдигна нивото на културния афиш на града, защото бе открито от председателя на колекционерите  в България проф. Валери Стефанов, който нарече Климент Атанасов „колекционер на знанието“. Колекционерството изисква ресурс и е привилегия на империите“, каза още проф. Стефанов. От времето, от което датират част от графиките, България е била под турско робство и само Раковски е човекът, който е познат като колекционер от поробените народи в Османската империя.

  „Най-ранната работа, която показвам, е от 1 471 година, тя е от една книга-библия“,  разказва Атанасов.  След откриването на печатницата от Гутенберг през първите 50 години са издадени над 20 млн. заглавия. „Това  натрупване на познания и информация - текстова и визуална, създава предпоставките за Ренесанса, който в различни години е италиански, германски,  нидерландски и част от колекцията показва авторите, които са работили и са правили този Ренесанс, говорим за по-късния период през 16 век и 17 век.“, казва още колекционерът.

  Тематиката е различна от религиозна, през битово-кръчмарска и морски пейзажи.

  Да, разбира се, присъстват графиците - Шагал, Дали и Пикасо, с реплики на техни графики. Художникът е закупувал от реномирани галерии и няма да е нужно да сте в Лондон, Мадрид или Ню Йорк, за да ги видите, просто прескочете до БХГ „Петко Задгорски“.

  „Аз съм изследовател на времето и пространството, исках като машина на времето  да покажа период от 500 години през очите на големи автори“, казва Климент и са си стрували усилията  на директора на галерията да го увещава близо четири години за тази изложба.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде да бъде паметникът на кан Тервел?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58418
  gbp Британска лира GBP 2.24074
  chf Швейцарски франк CHF 1.67122
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.