Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:29Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преображенци се събраха на традиционна земляческа среща

  14-06-2017 0 3779

  Снимка:

  Неслучайно организаторите на земляческата среща на родените в с. Преображенци, избраха 3 юни за поредната сбирка. На този ден по стар стил е бил съборът на селото - в деня на Св. св. Константин и Елена. На тези светци носи името църквата, на този ден е и задушница.

  Съборът се провеждаше в местността Аязмото, идваха роднини и близки отвсякъде, раздаваше се курбан за здраве, пъстри сергии примамваха децата с лакомства, имаше борби, веселие, игри. Днес ние, порасналите деца на Преображенци - 60 души, се събрахме на традиционна среща. Както винаги, първо пътувахме до селото с автобус, осигурен от Николай Мърмъров. Посетихме гробищния парк, църквата „Св. св. Константин и Елена”, положихме цветя на паметната плоча на Калчо Калчев и Петко Петков, загинали на фронта през 1945 година.

  Срещата продължи в ресторант „Аетос”  в Айтос. С едноминутно мълчание почетохме паметта на всички починали от селото. Гости на срещата бяха Ешереф Ешереф -  председател на ОбС - Руен и Сейфула Мустафа - кмет на селото.

  За доброто настроение се погрижиха Венелин Върбанов, Величко Маринов, Динко Златев. Земляците и гостите дариха средства за поддържане на гробището в селото.

  Благодарим на спонсорите, чиито родители са родени в селото Николай Мърмъров, Петя Неделчева, Мария Калева и не на последно място на Ешереф Ешереф, който също е с корени от Преображенци. Специална благодарност поднасяме на Георги Даутев - син на медицинската сестра на селото - Донка Мерджанова, който дари на църквата красив котленски килим и нова църковна табела, която краси входа на храма.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.