Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:58Понеделник

  10 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преобразяват парка в Айтос по общински проект

  17-02-2018 0 4782

  Снимка:

  Юбилейното 50-о издание на „Славееви нощи"- на обновена сцена

   

  Започнаха основните дейности по проекта на Община Айтос „Изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих в лесопарк „Славеева река" - град Айтос."  Общината ограничи достъпа на хора до айтоската забележителност, за да опази живота и здравето им.

  Спокойно може да се твърди, че това е най-дълго чаканият проект от айтозлии. В продължение на повече от 30 години в парка са извършвани само кърпежи и текущи ремонти. Близо две години пък се проточи процедурата за избор на изпълнител.

  Сега, на старта на ремонтите, от фирмата изпълнител „Строймонтаж" ЕООД се надяват, че дейностите в основната част от парка ще бъдат завършени до юбилейното 50-то издание на фолклорните празници „Славееви нощи" в началото на месец юни тази година. „Убеден съм, че от тази година „Славееви нощи" ще се провеждат в съвсем нова обстановка", заяви  кметът Васил Едрев, в отговор на въпроса на НП, ще приключат ли дейностите до юбилея.

  Благоустрояването на парк „Славеева река" в Айтос се радва на огромен интерес и през февруари е основна тема за разговори в града. Въпреки апела на Общината, заклети паркаджии обикалят алеите и зорко следят къде, какво се случва, коментират, съветват, одобряват. И обективът на НП видя старта на дейностите и първите строителни площадки - сухото езеро, което ще се превърне в многофункционално игрище, детската площадка с фитнес уредите и сцената, които ще бъдат изцяло обновени.

  Спортният комплекс ще събере две футболни и едно баскетболно игрище, скейт площадка, поле за бадминтон и тенис на маса. За целта ще бъде положена изкуствена трева, отделните игрища ще бъдат заградени с ограда, а около комплекса ще бъде подменена настилката. Ще се изгради парапет и ще се реконструират стъпалата, по които се стига до комплекса. Предвижда се изграждането и на дренажна система за събиране на повърхностните води.

   Ремонтите включват още входната арка - колоните ще бъдат облицовани с естествен камък. Алеите ще бъдат преасфалтирани, ще има ново парково осветление. Кътът за отдих, близо до входа на парка, ще бъде застлан с плочи от естествен камък. Пейките ще бъдат подменени, ще бъдат поставени нови кошчета за смет. Тиха крайпътна алея ще свързва реновираната детската площадка със зоната около лятната естрада. Алеята ще върви по сега съществуващата пътека, следваща линията на река „Славеева". На детската площадка ще има две комбинирани детски съоръжения за деца от 3 до 12 години и съоръжение за деца до 3-годишна възраст, пясъчник и беседка. В подпорна каменна стена ще бъдат изградени пейки и ще бъдат поставени кошчета за смет, както и табла с игри.

   Вече започна основният ремонт на сградата на лятната естрада. Предвижда се цялостна подмяна на настилките в съблекалните, баните и останалите помещения, подмяна на фаянса по стените, на вътрешната и външната дограма., цялостно измазване и боядисване с латекс. В момента се изгражда дренажна система около сградата и хидроизолация по целия периметър на сцената. Отпадъчните води ще се отвеждат към модулна пречиствателна станция, от която след пречистване ще се заустват в реката. Отвън сградата ще бъде изпълнена с минерална мазилка върху шпакловка. Цокълът ще е облицовка със студоустойчив гранитогрес.

  В близост до лятната естрада изграждат първата обществена тоалетна. По продължение на алеята ще бъдат поставени пейки. До съществуващата водна площ, която се намира близо до лятната естрада ще бъде изграден кът за отдих с пейки. До реконструираната водна площ, от страната на язовира, ще бъде изградена голяма комбинирана детска площадка. Около нея ще бъдат разположени пейки, беседка и кошчета за смет. 

  Съществуващата стара детска площадка, в непосредствена близост до зоопарка, ще бъде реконструирана в кът за катерене. Предвижда се изграждане на алея от армиран щампован бетон около голям пясъчник, в който ще бъдат разположени шест детски катерушки. Проектирана е и зона за пикник, близо до занемареното барбекю кътче, което се намира между зоопарка и Козела.

  Проектът има претенциите да даде нова визия на прочутата айтоска забележителност, и най-вече да обнови парковата инфраструктура. Планираните дейности обхващат цялата площ на парка от 381.305 дка, включително и подходите към него.

  Парк  „Славеева река" напълно заслужава инвестицията, тъй като е най-големият изкуствено създаден парк в Югоизточна България. Той е част от един цялостен комплекс за отдих, култура, спорт, туризъм и съхранени традиции на територията на града. Свързаността му с Архитектурно-етнографския комплекс „Генгер" и многото природни, исторически и архитектурни забележителности го правят привлекателно място за отдих за жителите на целия Бургаски регион.

   НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72002
  gbp Британска лира GBP 2.19547
  chf Швейцарски франк CHF 1.73098
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder