Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:35Събота

  20 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преподаватели от НХА запознаха бъдещите студенти с филиала в Бургас

  09-02-2018 0 3567

  Снимка: faragency.bg

  Георги РУСИНОВ


  Преподавателите от Националната художествена академия(НХА) проф. Георги Янков, проф. Николай Младенов, доц. Кристина Борисова и гл.ас. Ненко Атанасов запознаха ученици, сред които и дванадесетокласници от няколко бургаски училища с бъдещия филиал на академията, който ще отвори врати в Бургас. Той ще се намира в „Магазия 1“, чиято сграда е идеална именно за ателиетата на НХА, заради добрата си осветеност.
  Четиримата преподаватели са от катедра „Плакат и графичен дизайн“ и запознаха по обстойно учениците с тяхната специалност. „Графичният дизайн е една обширна област, в която се включва всичко, което може да се отпечата върху нещо. Като почнем от най-малкото – пощенските марки и стигнем до билбордове“, поясни проф. Янков.

  В бургаския филиал се открива първата степен на висше образование – бакалавър. Преподаватели обясниха, че трябва да минат четири години, за да могат да помислят и за магистърски степени. Плакатът проф. Янков определи като есенцията на графичния дизайн, поради факта, че има синтез на мисъл и образ. От няколко години в НХА се изучава и уеб дизайн и екранна графика. Проф. Младенов запозна присъстващите с дисциплините, които се изучават в специалността „Плакат и графичен дизайн“.

  Освен нея специалност в бургаския филиал ще се изучават и: „Рекламен дизайн“, „Графика“, „Живопис“, „Мода“, „Стенопис“ и „Книга и печатна графика“. Ще стартира и магистърска програма по „Арт терапия“, за която преподавателите обясниха, че не е необходимо да имаш художествено образование, за да се запишеш в нея. За специалността „Графика“, проф. Янков уточни, че се надява филиалът да може да използва графичната база, която се намира в Морската градина.

  В бъдеще ще бъде проведен конкурс, а победителите с най-високи оценки ще бъдат приети в НХА без конкурс. Подробности около него ще бъдат изяснени по-нататък.

  Кандидат-студентските изпити за почти всички специалности ще са двуетапни – рисуване и нещо по специфично по дадената специалност.

  Проф. Младенов заяви, че във всяка една специалност ще бъдат приемани между 8 и 11 души. Преподавателят обясни, че това е така, защото много се набляга на индивидуалната работа със всеки един студент.

  Друг важен аспект, който трябва да се поясни е, че филиалът ще има общежития в Бургас и за кандидатите извън града.

  И четиримата преподаватели бяха на мнение, че техните студенти се реализират изключително добре след завършването на висшето си образование. Важно уточнение бе, че по време на обучението си всеки може да учи един семестър в чужда държава, стига да покрие изискванията за знанието на езика.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.70517
  gbp Британска лира GBP 2.22203
  chf Швейцарски франк CHF 1.71249
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder