Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:17Четвъртък

  17 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  През 2017-а 216 са жертвите на насилие в Бургас

  13-01-2018 0 676

  Снимка: Дарик

  Сред тях има и 23-ма мъже

   

  Дона Митева

   

  През миналата 2017 година пострадалите от домашно насилие, които са се осмелили да потърсят помощ в Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас, са 216, като сред тях има и 23 мъже. Проведени са общо 399 консултации, 96 от тях са с психолог, 155 със социален работник и 148 с юрист. Деветдесет и три молби са подготвени в центъра по Закона за домашното насилие.

  Предходната година броят на пострадалите е 257, от които 27 мъже. За 2015-а статистиката е регистрирала 214 случая, за 2014-а - 241 и за 2013-а – 234.

  Данните са предоставени от Валентина Станкова – Център за превенция на насилието и престъпността – Бургас. Разбира се, това не е реалната картина за това колко души са станали жертва на насилие от страна на свои близки и познати, защото у нас все още повечето от жертвите смятат, че е срамно да се признае за подобно деяние. Или пък просто го приемат за нормално отношение в семейството, търсят вината у себе си и т. н.

  Профилът на мъжете, които са се обърнали към ЦПНП, обикновено е на  възрастни хора, пострадали от насилие от своите деца и внуци. Най-често младите насилници злоупотребяват с алкохол и наркотични вещества и тормозят, с цел набавяне на финансови средства. Когато не могат да им ги осигурят, тогава следва насилие срещу възрастните.

  През 2012 г.,  само в рамките на 1 месец, 3 жени бяха убити от своите съпрузи,  припомнят от Центъра за превенция на насилието.

  „Винаги когато ми се налага да опиша съвременната ситуация с домашното насилие, което обикновено е над жени, казвам, че по официални данни за страната всяка четвърта жена в България е претърпяла някаква форма на домашно насилие. В Хасковско и Кърджалийско това е всяка трета жена, а по моя лична преценка, всяка втора жена е жертва на подобно насилие“, категорична е адвокат Марияна Праматарова, която от години се бори срещу насилието и насилниците. По нейни думи образът на мъжа насилник е многолик, често той е интелигентен, с добра професия, материално добре подплътен. Мит е това, че безпаричието основно води до семейни конфликти и побои.

  „Насилието срещу жени е феномен, който не познава географски или възрастови граници, както и етническа принадлежност. Той е следствие от дискриминацията срещу жените при прилагане на законите и съответните практики, на продължаващото неравенство между половете, на сексуалното обективизиране на жените. Насилието над жени е най-честата форма на нарушение на човешките права“, категорична е Яна Янева-Генчева, директор на клубовете на „Зонта Интернешънъл“ в България, Румъния и  Македония и продължава:

  „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция) е най-мащабният международен договор, който цели да се справи с този проблем. Тя влиза в сила през 2014 г. и представлява важна стъпка напред към превръщането на Европа и света в по-безопасно място за жените и момичетата. Този международен правен договор е първият и единствен документ, който криминализира всички форми на насилие срещу жените: физическо, сексуално и психическо. Конвенцията задължава държавите, които са я ратифицирали, да защитават жертвите на насилие и съответно да наказват извършителите. Съгласно текста й, „насилието над жени е вид нарушаване на човешките права и форма на дискриминация спрямо жени и се отнася до всички форми на насилие, основано на пола, което води до психическо, сексуално, психологическо или икономическо страдание или болка на жените, включително и такива заплашващи действия като ограничаване на свободата, в личния или обществения живот на жените“.

  „Тъй като насилието над жени е нарушение на основните човешки права – на живот, сигурност, свобода, достойнство, равенство на половете, физическа и психическа неприкосновеност, както и че защитата от насилие върху жени и домашното насилие е ангажимент на държавата, чиито задължения са да се намесва в отношения, свързани с личния и семейния живот на гражданите, да разследва и разкрива насилническите актове с цел осигуряване на ефективна защита на жертвите, подписването и ратифицирането на Истанбулската конвенция от Република  България е наложително“, пише адвокат Праматарова в статията си „Подписването на Истанбулската конвенция е европейска рамка за защита от домашно насилие“.

  „Конвенцията формулира кои точно са видовете насилие, основано на пола на жената, и изисква от държавите, които са се присъединили, да криминализират такива деяния, както и да създадат някои условия и механизми, които да предотвратяват такива актове и да подпомагат жертвите им.

  Практически това означава да се създадат механизми за отчитане на домашното насилие, както и да се изготви официална статистика за жертвите, да се създадат центрове, където жените - жертви на домашно насилие да могат да бъдат приютявани, за осигуряването на тяхната помощ, за тяхната защита“. Това се казва в Становище относно ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – т. нар. Истанбулска конвенция, на „Зонта“, разпространено преди дни до медиите.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7173
  gbp Британска лира GBP 2.20773
  chf Швейцарски франк CHF 1.73558
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder