Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  12:16Петък

  22 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 23° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  През 2017-а 216 са жертвите на насилие в Бургас

  13-01-2018 0 512

  Снимка: Дарик

  Сред тях има и 23-ма мъже

   

  Дона Митева

   

  През миналата 2017 година пострадалите от домашно насилие, които са се осмелили да потърсят помощ в Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас, са 216, като сред тях има и 23 мъже. Проведени са общо 399 консултации, 96 от тях са с психолог, 155 със социален работник и 148 с юрист. Деветдесет и три молби са подготвени в центъра по Закона за домашното насилие.

  Предходната година броят на пострадалите е 257, от които 27 мъже. За 2015-а статистиката е регистрирала 214 случая, за 2014-а - 241 и за 2013-а – 234.

  Данните са предоставени от Валентина Станкова – Център за превенция на насилието и престъпността – Бургас. Разбира се, това не е реалната картина за това колко души са станали жертва на насилие от страна на свои близки и познати, защото у нас все още повечето от жертвите смятат, че е срамно да се признае за подобно деяние. Или пък просто го приемат за нормално отношение в семейството, търсят вината у себе си и т. н.

  Профилът на мъжете, които са се обърнали към ЦПНП, обикновено е на  възрастни хора, пострадали от насилие от своите деца и внуци. Най-често младите насилници злоупотребяват с алкохол и наркотични вещества и тормозят, с цел набавяне на финансови средства. Когато не могат да им ги осигурят, тогава следва насилие срещу възрастните.

  През 2012 г.,  само в рамките на 1 месец, 3 жени бяха убити от своите съпрузи,  припомнят от Центъра за превенция на насилието.

  „Винаги когато ми се налага да опиша съвременната ситуация с домашното насилие, което обикновено е над жени, казвам, че по официални данни за страната всяка четвърта жена в България е претърпяла някаква форма на домашно насилие. В Хасковско и Кърджалийско това е всяка трета жена, а по моя лична преценка, всяка втора жена е жертва на подобно насилие“, категорична е адвокат Марияна Праматарова, която от години се бори срещу насилието и насилниците. По нейни думи образът на мъжа насилник е многолик, често той е интелигентен, с добра професия, материално добре подплътен. Мит е това, че безпаричието основно води до семейни конфликти и побои.

  „Насилието срещу жени е феномен, който не познава географски или възрастови граници, както и етническа принадлежност. Той е следствие от дискриминацията срещу жените при прилагане на законите и съответните практики, на продължаващото неравенство между половете, на сексуалното обективизиране на жените. Насилието над жени е най-честата форма на нарушение на човешките права“, категорична е Яна Янева-Генчева, директор на клубовете на „Зонта Интернешънъл“ в България, Румъния и  Македония и продължава:

  „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция) е най-мащабният международен договор, който цели да се справи с този проблем. Тя влиза в сила през 2014 г. и представлява важна стъпка напред към превръщането на Европа и света в по-безопасно място за жените и момичетата. Този международен правен договор е първият и единствен документ, който криминализира всички форми на насилие срещу жените: физическо, сексуално и психическо. Конвенцията задължава държавите, които са я ратифицирали, да защитават жертвите на насилие и съответно да наказват извършителите. Съгласно текста й, „насилието над жени е вид нарушаване на човешките права и форма на дискриминация спрямо жени и се отнася до всички форми на насилие, основано на пола, което води до психическо, сексуално, психологическо или икономическо страдание или болка на жените, включително и такива заплашващи действия като ограничаване на свободата, в личния или обществения живот на жените“.

  „Тъй като насилието над жени е нарушение на основните човешки права – на живот, сигурност, свобода, достойнство, равенство на половете, физическа и психическа неприкосновеност, както и че защитата от насилие върху жени и домашното насилие е ангажимент на държавата, чиито задължения са да се намесва в отношения, свързани с личния и семейния живот на гражданите, да разследва и разкрива насилническите актове с цел осигуряване на ефективна защита на жертвите, подписването и ратифицирането на Истанбулската конвенция от Република  България е наложително“, пише адвокат Праматарова в статията си „Подписването на Истанбулската конвенция е европейска рамка за защита от домашно насилие“.

  „Конвенцията формулира кои точно са видовете насилие, основано на пола на жената, и изисква от държавите, които са се присъединили, да криминализират такива деяния, както и да създадат някои условия и механизми, които да предотвратяват такива актове и да подпомагат жертвите им.

  Практически това означава да се създадат механизми за отчитане на домашното насилие, както и да се изготви официална статистика за жертвите, да се създадат центрове, където жените - жертви на домашно насилие да могат да бъдат приютявани, за осигуряването на тяхната помощ, за тяхната защита“. Това се казва в Становище относно ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – т. нар. Истанбулска конвенция, на „Зонта“, разпространено преди дни до медиите.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69512
  gbp Британска лира GBP 2.23856
  chf Швейцарски франк CHF 1.70131
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.