Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:36Сряда

  16 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  При снегонавявания Карнобат става като сиропиталище

  06-11-2018 0 447

  Снимка:

  В община Карнобат се поставят джи пи еси на машините, които ще почистват тази зима. Това е валидно за фирмата, която ще обслужва четвъртокласната пътна мрежа, тя е 154 километра. Обществената поръчка за почистващата фирма е минала. Кандидатствала е една фирма. Чака се в момента да минат сроковете за обжалване.

  За град Карнобат е купена нова машина с гребло, която е втора. Тези машини почистват градските улици, където майсторлъкът е в това да успяват да се провират между паркираните автомобили. „Имаме си малки роторни снегоринчета, с които почистваме тротоарите и пешеходните зони“, хвали се кметът Георги Димитров, обяснявайки подготовката на общината за зимата.

  В  началото на миналия декември бе готова оградата от кипариси, която да спира снега на АМ „Тракия” край Карнобат. До залесяването на 350 метра от аутобана се стигна, като превантивна мярка заради честите снегонавявания в този участък, където бурният вятър в района превръща всеки снеговалеж в препятствие. По думите на кмета Димитров кипарисите са полуживи, подпрени са с бали от едната страна. „Балите ще свършат повече работа да спрат снегонавяването. Аз съм убеден, че ако има голям сняг, защото миналата зима нямаше такъв и съответно нямаше изпитание за дърветата, тези кипариси ще докарат пряспата точно върху магистралата. По принцип винаги натрупва веднага сред преградата“, обяснява кметът. Затова и самата преграда трябва да е направена на 40 метра навътре в нивата, за да падне пряспата в нивата, а не точно върху магистралата. Към това се добавя и фактът, че дърветата са  контейнерен тип и прихващането е по-трудно, така че една част вече са повехнали. Освен това кметът е солидарен с лесовъдите, които казват, че не трябва  подобна преграда да е засадена плътно и на ръба на магистралата, а трябва да се направи шахматно, на няколко реда.

  Кметът Георги Димитров не един ден и една нощ е прекарал на магистралата, заедно с другите спасителни части при заледяване и снегонавяване на магистралата, за да помага на бедстващите, затова темата е болезнена за него като човек и градоначалник.

  Той припомня и опита от времето, когато министър на МРРБ бе Лиляна Павлова. Тогава в критичния участък  бяха поставени пластмасови прегради вътре в нивите по протежение на магистралата, които са вършели добра работа. Преди това дървените прегради също са можели да свършат работа, но пък са били окрадени за огрев.

  „Когато има бедствие, никой не ни осигурява средства, за да ползваме машини или да сигнализирам до пожарна, защото те са ми най-близо – да отидат да извадят колите. Никой не осигурява средства  на общинския хотел, който приютява бедстващите или пък за да нахраним хората, изпаднали в беда. А когато затвори магистралата, започват да възникват проблемите и на Е76. При нас е и Рижкият проход… Карнобат става едно място като сиропиталище, където трябва да прибере всички, защото не може да има бедстващи хора на пътя“, вълнува се кметът. Районът е такъв, че и пет сантиметра сняг да падне около Карнобат, има вече два метра преспи.

  Затова от Общината са взели превантивни мерки поне на други места да няма проблеми: тази година са наели машини, които режат храстите от външна фирма и 70% са премахнати храстите от страната, от която духа вятъра и които са причина за натрупване на преспи по четвъртокласната пътна мрежа. Това са пътищата Крумово градище – Церковски – Венец; гара Церковски –Деветинци – Деветак – Железник; Карнобат- Крумово градище – Сан Стефано; Карнобат – Глумче – Зимен; Антимово –Черково – Сърнево.

  Кметът на Карнобат не пропусна да похвали работата на Агенция „Пътна инфраструктура“, която на входа на града откъм магистралата е преасфалтирала пътя, оправени са страничните бордове и канавките. Остава да се нанесе само пътната маркировка в момента. Ремонт е направен и в източната част на Е76 в посока Айтос. Работи се и Рижкият проход.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71204
  gbp Британска лира GBP 2.19694
  chf Швейцарски франк CHF 1.73605
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder