Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:33Понеделник

  16 Юли 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преживелите пожара край Изворище и Банево: "Все едно бяхме във филм на ужасите"

  08-08-2017 0 3864

  Снимка: faragency.bg

  Около 20 вили и бунгала са изгорели в огъня

  Младоженци не успели да се оженят заради бедствието

  Георги РУСИНОВ

   

  Дни след огнения ад, който на няколко пъти вилня в района между Изворище, Банево и Миролюбово и опустоши хиляди декари, като шокира жителите на района, пострадали разказаха за преживяното и как са се справили с огнената стихия.

  Радка Николова, която живее във вилната зона „Сухото дере“ между Банево и Изворище, разказва за ужаса със сълзи на очи. Според нея пожарът е тръгнал именно от вилната зона. „Някъде отдолу дойде и се прехвърли много бързо при нас“, сочи на изток жената. Радка казва, че въпреки бързата поява на противопожарните коли, фактът, че нямало вода в тях се оказал решителен. „Все едно бяхме във филм на ужасите. Толкова страшно беше. Пет бараки едновременно горяха“, плаче и бърше сълзите си окаяната жена, нейната барака е една от напълно изгорелите.

  В бедствието тя губи 7-8 бидона с храна за кокошките си, гроздомелачката, машината за лозето и покъщнина. „Не знам какво ще правя, тук си гледах нивичката, сега имам дърва за 2 месеца, после какво ще правя не знам“, оплаква се Радка. Такъв ад, тя не помни от години. Във вилната зона тя живее от 2 000-та година. „ Ако не бях видяла ужаса, може би по-лесно щях да го преживея, но да си тук и пред очите ти да гори всичко, е тежко“, допълва жената. След ужаса отишла да й леят куршум.

  И кметът на Банево Манчо Дончев потвърждава, че пожарът в „Сухото дере“ е бил най-сериозен. Най-много пострадало имущество има точно в този район. Дончев разкри, че за Банево летните пожари не са новост. „Винаги през лятото и винаги по обяд горят треви с голям фронт и то скоростно“, уточнява той. Със сериозен тон заявява, че пожарът, който в сряда е стигнал до полигона, е бил потушен и добре, че теренът е празен от години. Преди години там прословутата Айтоска танкова бригада е провеждала обученията си и естествено е имало много снаряди. Оказа се, че и баневци са пострадали от пожара във вилната зона „Сухото дере“. Оранжерията на местно момче Стоян е унищожена цялата, огнената стихия е погълнала включително и техниката, която се е намирала в нея. Кметът на Банево отличи много и друг местен жител, който неуморно е помагал в овладяването на пожара. Това е Христо Стоянов, който работи в местната земеделска кооперация. Христо е вдигнат буквално на пожар, за да излезе и да помага с наличната техника да се овладее разрастващото се бедствие. „Най-важното е, че направи една бразда, с която спасихме параклиса „Света Петка“. Много сърцато момче е Христо. Уморен, изпотен, но той не спря – кара до 1-2 часа вечерта“, въодушевено хвали съгражданина си Дончев. Той похвали и огнеборците, както и благодари за помощта на военните с хеликоптера. Благодарение на него в последния момент е овладян пожарът буквално на границата на кариерата, която се намира в края на квартала.
  Все още Дончев преживява кошмарните дни. „Вчера чувах телефона си да звъни, а той беше с изключен звук“, споделя той. „Хората беснееха, имах много телефонни обаждания, но имаше и снимкаджии, както и такива, които се пуснаха да помагат. По време на пожара нервите бяха в повече“, казва с вече леко отпочинал вид той.

  За финал той допълва: „Хората се успокоиха вече, пожарът мина и замина. Най-важното е, че нямаме щета в Банево“.

  Според кмета на съседното село Изворище вятърът е основна причина за разрастването на пожара. „Вятърът беше най-големият проблем, той разнесе огъня и помогна стихията да пресече пътя. Там имаше неокосени храсти, бурени и треви. Дойдоха два противопожарни екипа, а хората от вилите почнаха да ги викат всеки към имота си. Опитахме се да извикаме и трети екип през това време, но за съжаление, докато дойде, вече беше късно – бяха пламнали няколко вили, които впоследствие изгоряха напълно“, заявява Тодоров.

  Той разказа, че хората в Изворище повече са се уплашили, когато след първото потушаване, огънят е пламнал отново, този път близо до селото. „В събота към 13 часа се обадиха уплашени хора за голям пожар, горските твърдяха, че е на 200 метра от първото огнище, някои дори коментираха, че е имало умисъл, но тези версии не ги приемам. Според мен огнището е тлеело и вятърът го възпламени наново. Бедата е, че не можаха да потушат пожара“, разказва кметът на Изворище.

  Пораженията от стихията Тодоров определя като сериозни – минимум 20 вили и бунгала са изгорели, отделно и много горски масиви. „В събота населението беше много притеснено. Имаше и едни сватбари, които не можаха да си направят сватбата. Притеснени бяха. Готовност за справяне показаха и доброволците“, допълва Тодоров.

  Кметът на Изворище допълва, че хората вече са се успокоили, но проблемът с пожарите в района им е добре познат. „Хората вече са спокойни, но то при нас всяка година има пожари – дали по небрежност или от непредпазливост, но умишлени според мен няма. За първия пожар, където изгоряха сградите, има версия, че някой е варил компоти и от там е тръгнало всичко. Днес питах и началника на охранителна полиция и те потвърдиха, че имат две версии – едната е, че някой е варил компоти и като е станала белята се уплашил и избягал, а другата е, че е оставено недобре погасено огнище. Проблемът от пожарите е, че районът граничи със седем населени места, а земите са бедни и пълни с треволяци и храсти, които са лесна предпоставка за разрастване на пожари“, завършва той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ползвате ли "зелената зона"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.6688
  gbp Британска лира GBP 2.21574
  chf Швейцарски франк CHF 1.67222
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.