Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:29Сряда

  18 Октомври 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 11° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Преживелите пожара край Изворище и Банево: "Все едно бяхме във филм на ужасите"

  08-08-2017 0 3104

  Снимка: faragency.bg

  Около 20 вили и бунгала са изгорели в огъня

  Младоженци не успели да се оженят заради бедствието

  Георги РУСИНОВ

   

  Дни след огнения ад, който на няколко пъти вилня в района между Изворище, Банево и Миролюбово и опустоши хиляди декари, като шокира жителите на района, пострадали разказаха за преживяното и как са се справили с огнената стихия.

  Радка Николова, която живее във вилната зона „Сухото дере“ между Банево и Изворище, разказва за ужаса със сълзи на очи. Според нея пожарът е тръгнал именно от вилната зона. „Някъде отдолу дойде и се прехвърли много бързо при нас“, сочи на изток жената. Радка казва, че въпреки бързата поява на противопожарните коли, фактът, че нямало вода в тях се оказал решителен. „Все едно бяхме във филм на ужасите. Толкова страшно беше. Пет бараки едновременно горяха“, плаче и бърше сълзите си окаяната жена, нейната барака е една от напълно изгорелите.

  В бедствието тя губи 7-8 бидона с храна за кокошките си, гроздомелачката, машината за лозето и покъщнина. „Не знам какво ще правя, тук си гледах нивичката, сега имам дърва за 2 месеца, после какво ще правя не знам“, оплаква се Радка. Такъв ад, тя не помни от години. Във вилната зона тя живее от 2 000-та година. „ Ако не бях видяла ужаса, може би по-лесно щях да го преживея, но да си тук и пред очите ти да гори всичко, е тежко“, допълва жената. След ужаса отишла да й леят куршум.

  И кметът на Банево Манчо Дончев потвърждава, че пожарът в „Сухото дере“ е бил най-сериозен. Най-много пострадало имущество има точно в този район. Дончев разкри, че за Банево летните пожари не са новост. „Винаги през лятото и винаги по обяд горят треви с голям фронт и то скоростно“, уточнява той. Със сериозен тон заявява, че пожарът, който в сряда е стигнал до полигона, е бил потушен и добре, че теренът е празен от години. Преди години там прословутата Айтоска танкова бригада е провеждала обученията си и естествено е имало много снаряди. Оказа се, че и баневци са пострадали от пожара във вилната зона „Сухото дере“. Оранжерията на местно момче Стоян е унищожена цялата, огнената стихия е погълнала включително и техниката, която се е намирала в нея. Кметът на Банево отличи много и друг местен жител, който неуморно е помагал в овладяването на пожара. Това е Христо Стоянов, който работи в местната земеделска кооперация. Христо е вдигнат буквално на пожар, за да излезе и да помага с наличната техника да се овладее разрастващото се бедствие. „Най-важното е, че направи една бразда, с която спасихме параклиса „Света Петка“. Много сърцато момче е Христо. Уморен, изпотен, но той не спря – кара до 1-2 часа вечерта“, въодушевено хвали съгражданина си Дончев. Той похвали и огнеборците, както и благодари за помощта на военните с хеликоптера. Благодарение на него в последния момент е овладян пожарът буквално на границата на кариерата, която се намира в края на квартала.
  Все още Дончев преживява кошмарните дни. „Вчера чувах телефона си да звъни, а той беше с изключен звук“, споделя той. „Хората беснееха, имах много телефонни обаждания, но имаше и снимкаджии, както и такива, които се пуснаха да помагат. По време на пожара нервите бяха в повече“, казва с вече леко отпочинал вид той.

  За финал той допълва: „Хората се успокоиха вече, пожарът мина и замина. Най-важното е, че нямаме щета в Банево“.

  Според кмета на съседното село Изворище вятърът е основна причина за разрастването на пожара. „Вятърът беше най-големият проблем, той разнесе огъня и помогна стихията да пресече пътя. Там имаше неокосени храсти, бурени и треви. Дойдоха два противопожарни екипа, а хората от вилите почнаха да ги викат всеки към имота си. Опитахме се да извикаме и трети екип през това време, но за съжаление, докато дойде, вече беше късно – бяха пламнали няколко вили, които впоследствие изгоряха напълно“, заявява Тодоров.

  Той разказа, че хората в Изворище повече са се уплашили, когато след първото потушаване, огънят е пламнал отново, този път близо до селото. „В събота към 13 часа се обадиха уплашени хора за голям пожар, горските твърдяха, че е на 200 метра от първото огнище, някои дори коментираха, че е имало умисъл, но тези версии не ги приемам. Според мен огнището е тлеело и вятърът го възпламени наново. Бедата е, че не можаха да потушат пожара“, разказва кметът на Изворище.

  Пораженията от стихията Тодоров определя като сериозни – минимум 20 вили и бунгала са изгорели, отделно и много горски масиви. „В събота населението беше много притеснено. Имаше и едни сватбари, които не можаха да си направят сватбата. Притеснени бяха. Готовност за справяне показаха и доброволците“, допълва Тодоров.

  Кметът на Изворище допълва, че хората вече са се успокоили, но проблемът с пожарите в района им е добре познат. „Хората вече са спокойни, но то при нас всяка година има пожари – дали по небрежност или от непредпазливост, но умишлени според мен няма. За първия пожар, където изгоряха сградите, има версия, че някой е варил компоти и от там е тръгнало всичко. Днес питах и началника на охранителна полиция и те потвърдиха, че имат две версии – едната е, че някой е варил компоти и като е станала белята се уплашил и избягал, а другата е, че е оставено недобре погасено огнище. Проблемът от пожарите е, че районът граничи със седем населени места, а земите са бедни и пълни с треволяци и храсти, които са лесна предпоставка за разрастване на пожари“, завършва той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли билетчето в градския транспорт да е 1.30 лв.

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.19391
  chf Швейцарски франк CHF 1.70013
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.