Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:51Неделя

  20 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  При възстановяване на стария прием, връщат съкратените специалисти в Морското

  25-06-2019 0 2116

  Снимка: Борислав Пенков

  Кметът Димитър Николов: Не се съмнявайте, че ще върнем старата слава на училището

  Георги РУСИНОВ

  Не се съмнявайте, че общината ще върне старата слава на Морското. Това заяви кметът Димитър Николов по време на дебатите около докладната за това дали статутът му да бъде променен от държавно на общинско училище. Николов даде за пример IT гимназията.

  "Там беше един змиярник, а сега е като 4-звезден хотел", каза той.

  Изказването му дойде във връзка с повдигнатите въпроси от Живко Табаков. Независимият общински съветник изрази притесненията си, че едно училище, което е финансирано от държавата, сега ще се прехвърли да тежи на общината. Той посочи, че никъде в докладната не се казва дали е извършен финансов одит на училището. Табаков повдигна въпроса и за квалификационните курсове, които училището предлага и дали те са в същия размер, както преди години. Той се поинтересува и дали отговарят на изискванията. Не на последно място независимият общински съветник спомена и отлива на специалисти от училището.

  Общинският съветник и шеф на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева му отговори, че за да може едно училище да е общинско, то в него трябва да се проведат обучения за професии, които да са значими за общината.

  „За 60-те години в своето съществуване няколко десетки хиляди специалисти са получили образование. Проблем в последните годините е изпълнението на държавния план-прием. Това е заради материалната база, която не отговаря на стандартите вече“, каза Илиева и добави, че именно заради това е отливът на ученици през последните години.

  Тя обаче даде за пример Търговската гимназия, Транспортната гимназия, Гимназията по туризъм и други, които станаха общински, колко добре се развиват сега и колко промени има в тях. За ремонт на сградата на Морското тя обясни, че ще се търсят европейски средства. Тя обясни и че може да се обособи общежитие. Илиева бе категорична, че гимназията няма финансови задължения. Още повече, че ПГ „Свети Никола“ имало проект за превръщането му в иновативно училище.

  По болната тема със съкратените специалисти Илиева обясни, че това се е наложило заради намаления прием паралелки.

  „Преди години бяха 4-5, сега са 1-2. В такъв случай е нормално броят им да е намалял. Сега ще гледаме да направим така, че да възстановим стария прием и да върнем тези специалисти, които не са на работа“, категоричен бе шефът на РУО-Бургас.

  Сградата, в която школото се помещава е публична държавна собственост. Общата площ на всички сгради към училището е от 29 200 кв.м. „Даляна“ в Отманли е с площ от 3 300 кв.м.

  Към настоящия момент финансирането на училището се осъществява от Министерството на образованието и науката. Според кмета Димитър Николов ако Морското стане общинско училище, то финансирането му ще се осъществява по-лесно, ефективно, целесъобразно и законосъобразно. Това ще повиши и качеството на образователния процес и ще улесни стопанисването и поддръжката на предоставените за управление на училището сгради.

  Общински съвет – Бургас прие докладната с пълно мнозинство като само един общински съветник гласува „въздържал се“. Живко Табаков предложи и в докладната да бъде добавено имотите, които са в активите на училището  да не се отдават на концесия или продават но бе отхвърлено с 28  гласа "въздържали се",6-против и 9 гласа -"За". Според председателя Костантин Луков иимотите са публична общинска собствености те се отдават по реда за общинска собственост.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.