Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:03Понеделник

  18 Декември 2017

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  При вечерно обучение:От сто едва десет ученици в час

  29-11-2017 0 362

  Снимка: интернет

   От Регионалното управление на образованието в Бургас са извършили 45 проверки по различни училища за отсъстващи от училище ученици.

  Експертите са се натъкнали и на куриоз: приблизително 100% отсъствие при вечерна форма на обучение „От около сто ученици в клас бяха не повече от 10. В този случай категоричната мярка е да бъдат закрити тези четири паралелки. Това са възрастни хора, във връзка с учене през целия живот. Предложението ни е да те да преминат на самостоятелна или задочна форма на обучение, която е неприсъствена форма на обучение“, коментира инж. Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието.

  „Средният процент на отсъстващите е 14.88. До миналия четвъртък са проверени тези 45 училища. Проверките продължават и тази седмица. Държа да подчертая, че се посещават от експертите различни видове училища – от основни, професионални, профилирани, както и в различни по големина селища. Навсякъде картината е различна“ , допълни тя.

  Около 15-17 от проверените училища са с около 3-4% на отсъствията. Завишеният процент идва от малкото училища, които са в крайната - висока скала на отсъствията, като описаният по-горе пример.

  Отделно от проверките за присъствие в клас, от вчера експертите на РУО проверяват и самостоятелната и задочната форма на обучение. Това са неприсъствените форми. „От миналата седмица сме изпратили писмо, с което искаме от всички директори да ни изпратят всички документи, които от началото на годината са необходими за съществуването на такава форма на обучение и най-вече заповедта, с която се определят датите за изпити. Във всяко училище за всяка изпитна дата ще има експерт от инспектората, който ще присъства“, категорична е Илиева.

  В края на миналата учебна година има основно училище, където е направена проверка на документите за задочна и вечерна форма на обучение, са в прокуратурата. Директорът е уволнен заради съмнения за издаване на дипломи за основно образование с полагане на фиктивни изпити.

  Проверките, които се извършват от експертите на инспектората, са прецизни и строги, уточнява Илиева и допълва, че проверяващите също биват непрекъснато проверявани.


   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Нова година?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.65664
  gbp Британска лира GBP 2.21616
  chf Швейцарски франк CHF 1.67609
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.