Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  13:57Сряда

  17 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 16° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Прилепи-вампири споделят помежду си кръв

  11-11-2017 0 2752

  Снимка:

  Хвъркат бозайник пияница е най-грозният вид в света

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Митове, предразсъдъци и заблуди са причина за негативното отношение към прилепите – едни от най-удивителните животни на нашата планета. В света има около 1100 вида прилепи, т.е. ¼ от бозайниците могат да летят. Те представляват най-разнообразната група бозайници. Прилепите обитават всички континенти с изключение на Антарктида, най-северните части на Европа, Азия и Америка, както и някои отдалечени острови.

  Те съществуват от 55 милиона години, а човекът е на Земята - само от около 50 000 години. Разпространена е заблудата, че прилепите са гризачи, но това не е така. „Летящите мишки“, както ги наричат хората, не са слепи, повечето от тях виждат в сумрак по-добре от нас самите. Те се ориентират в тъмното с помощта на ултразвук. Човешкият слух долавя звуци до 20 херца, а някои от видовете прилепи използват звуци с честота над 120 херца, затова не ги и чуваме.

  Любопитен факт е, че хвъркатите бозайници спят зимен сън. Те изпадат в така наречената „хибернация“. Температурата на тялото им спада и те стават неподвижни. Енергийните им разходи намаляват до 100 пъти. Благодарение на този процес, те живеят изключително дълго, предвид размера си. Най-старият регистриран прилеп е на 41 години – завидна възраст за същество, тежащо едва 6-7 грама.

  За сметка на това пък любовният живот на прилепите е минусът им. Симпатичните бозайници се размножават много по-бавно от други видове със сходни размери. Например гризачите, с които са често оприличавани, могат да раждат до 10 малки и по няколко поколения в сезон. Прилепите раждат по едно, максимум две прилепчета само веднъж в годината. Уязвимостта им идва и от факта, че не всички женски участват в правенето на любов.

  Хората трябва да обичат прилепите поради една-единствена причина – те унищожават комарите и други вредни насекоми. Само за една вечер един от летящите ловци може да изяде до 3000 насекоми и само за един час да затрие 1200 кръвопийци от лицето на Земята.

  Споменавайки кръвопийци, трябва да уточним, че има само 3 вида прилепи, които се  хранят с кръв и живеят в Южна Америка. От трите вида вампири, само един може да нападне човек, но това е изключително рядко. Митът за възкръсналите от гроба кръвопийци се ражда именно от прилепите. Интересното при тях е, че са изключително социални и споделящи животни, а нещото, което споделят, е кръвта. В една колония вампири не остава гладен прилеп, тези, които са се нахранили, се грижат за събратята си споделяйки от плячката си.

  Говорейки за хранителните навици на летящите бозайници има доста любопитни представители с необичаен апетит. В пустините например се среща прилеп, който яде скорпиони.

  Булдоговият прилеп се храни само с риба, заради което и муцуната му е по-специфична от останалите му събратя. Всъщност муцуната на хвъркатите бозайници е пригодена според храната, която ядат.

  Има и полезни за селското стопанство прилепи. Те се хранят само с плодовете на определени растения, като по този начин участват в опрашването. Техните муцунки са по-издължени.

  В Мексико например растението агаве, което се използва за направата на текила, се опрашва единствено от един вид местен прилеп. За съжаление обаче той е на изчезване, а това означава, че любителите на традиционната мексиканска напитка могат да останат без оригинална текила. Правителството на Мексико е предприело мерки и е обявило вида за защитен и се полагат изключителни мерки за опазването им, все пак текилата е националното питие на ацтеките.

  Най-големият прилеп в света е летящата лисица. Той може да достигне размах на крилете до 1.80 метра. Но не се притеснявайте, защото този звяр се храни само с плодове. Азиатците обаче са луднали по него и е считан за деликатес, а заради това сладурът, който по физиономия прилича на кученце, откъдето идва и името му, е застрашен.

  Най-грозният прилеп в света пък е един вид, който се храни само с ферментирали плодове. Алкохоликът сред събратята си е толкова красив, колкото и всеки със сутрешен махмурлук след запой.

  Не на последно място има и прилеп канибал, който се намира в Северна Америка. Той е най-големият представител на континента и се храни с по-малките си събратя.

  В България, както и по света, основната причина за присъствието на прилепи в градовете е изчезването на старите гори, където по принцип предпочитат да живеят. В града те се срещат предимно във фугите на панелните блокове. Покрай програмата за саниране, много зачестиха случаите на цели зазидани колонии, за което обаче природозащитниците следят. Лично дори премиерът Бойко Борисов увери преди време, че ще се направи всичко възможно популациите да бъдат съхранени.

  Такива данни бяха изнесени по време на лекция за прилепите в Морското казино в Бургас  в Международната нощ на прилепите. За разлика от предишни издания, този път акцентът бе насочен към възрастните жители на града, а не към децата. Целта е да се повиши знанието им за техните непознати съседи, които споделят градското пространство и дори обитават едни и същи жилищни сгради с нас, хората.

  „Нощта на прилепите“ се организира  от Сдружение „Българска фондация „Биоразнообразие“

  „Зелени Балкани", Община Бургас и НЕПИАСТ- Бургас.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder