Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:55Понеделник

  17 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Природонаучният музей отвори врати с изцяло нова експозиция

  19-03-2018 0 841

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ


   

  След почти 2 години строителни и ремонтни дейности Природонаучният музей на Бургас е вече готов и може да приема посетители. Откриването му бе отбелязано с представянето на изцяло нова експозиция, в която най-интересни са експонати на черноморски делфини, които са в истинския си размер. На официалното събитие присъстваха бургаски депутати, общински съветници и деца, а откриването направиха директора на РИМ-Бургас Милен Николов, областния управител Вълчо Чолаков и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

  Николов заяви, че всичко е започнало като в роман на Реймънд Чандлър - „в един мрачен и дъждовен ноемврийски ден“. „Тогава успях да се преборя да ме приеме кмета на Бургас Димитър Николов. Само след 2 минути той разбра целия проблем и след още няколко минути взе решението и каза да действаме, а общината ще ни помогне“, поясни Николов. Проектът, по който се изпълнява обновяването на музея е по програма „Красива България“ на стойност 100 000 лева, а Община Бургас дофинансира дейностите със 150 000 лева. „Не бих могъл да не благодаря на целия екип на проектанти и изпълнители, почти всички отдели на община Бургас, които ни помогнаха и Областна управа, които само за 3 дни бяха изготвили всички документи и преведени в ред, които да бъдат приети от управляващия орган“, уточни директорът на РИМ-Бургас.

  В ремонтните дейности за тези 2 години влизат: цялостен ремонт на покрива, смяна и оборудване на покривното пространство, цялостен ремонт на фасадите, нови санитарни възли, както и вътрешно саниране на сградата и дренаж. Благодарение на това музея се справя с дългогодишния проблем с влагата в сградата. Тя като паметник на културата не може да бъде санирана отвън. Николов обясни, че вътрешното саниране е довело до там, че старите витрини да бъдат демонтирани и подменени с нови. „Оборудвахме съвсем нова експозиция, с нови витрини и осветление. Това беше задачата ни в период на една година. Всичките работи, свързани с експозицията е свършено от хората на музея, ние сме достатъчно добри професионалисти, за да не поръчваме концепция, макети на витрини. Всичко изработихме сами и дадохме на фирмата изпълнител да извърши една дърводелска работа и да изработи витрините. Един лев от бюджета на музея не е отишъл навън, всичко е останало в него“, заяви гордо директорът на РИМ-Бургас.

  Областният управител Вълчо Чолаков пък заяви шеговито, че си припомня часовете по биология от училище, докато разглеждаше интересните експонати. Пошегува се и с това, че щом само за 3 дни са изработи документите, то тяхната работа е била най-малко. Чолаков допълни, че очаква с нетърпение, когато след месец ще посети музея по обновената улица „Богориди“. „Мисля, че това е едно голямо предимство за бургазлии и гостите на града и една атракция, с която ще можем да се гордеем“, заяви още той.

  Зам.-кметът Йорданка Ананиева пък уточни, че за Община Бургас е било изключително важно сградния фонд и експозицията да бъдат обновени. „Тук виждам децата, които са дошли на откриването и знам, че с голямо удоволствие ще го посещават, защото ще откриват интересни предизвикателства. Колегите изключително интересно представят експозицията. Свършената работа е огромна, често го посещавах, докато се извършваха ремонтните дейности и имам наблюдение“, обясни тя.

  Откриването на музея продължи с разходка из коридорите му и разглеждане на интересната експозиция.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder