Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:57Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Природонаучният музей отвори врати с изцяло нова експозиция

  19-03-2018 0 607

  Снимка: Борислав Пенков

  Георги РУСИНОВ


   

  След почти 2 години строителни и ремонтни дейности Природонаучният музей на Бургас е вече готов и може да приема посетители. Откриването му бе отбелязано с представянето на изцяло нова експозиция, в която най-интересни са експонати на черноморски делфини, които са в истинския си размер. На официалното събитие присъстваха бургаски депутати, общински съветници и деца, а откриването направиха директора на РИМ-Бургас Милен Николов, областния управител Вълчо Чолаков и зам.-кметът по култура и образование Йорданка Ананиева.

  Николов заяви, че всичко е започнало като в роман на Реймънд Чандлър - „в един мрачен и дъждовен ноемврийски ден“. „Тогава успях да се преборя да ме приеме кмета на Бургас Димитър Николов. Само след 2 минути той разбра целия проблем и след още няколко минути взе решението и каза да действаме, а общината ще ни помогне“, поясни Николов. Проектът, по който се изпълнява обновяването на музея е по програма „Красива България“ на стойност 100 000 лева, а Община Бургас дофинансира дейностите със 150 000 лева. „Не бих могъл да не благодаря на целия екип на проектанти и изпълнители, почти всички отдели на община Бургас, които ни помогнаха и Областна управа, които само за 3 дни бяха изготвили всички документи и преведени в ред, които да бъдат приети от управляващия орган“, уточни директорът на РИМ-Бургас.

  В ремонтните дейности за тези 2 години влизат: цялостен ремонт на покрива, смяна и оборудване на покривното пространство, цялостен ремонт на фасадите, нови санитарни възли, както и вътрешно саниране на сградата и дренаж. Благодарение на това музея се справя с дългогодишния проблем с влагата в сградата. Тя като паметник на културата не може да бъде санирана отвън. Николов обясни, че вътрешното саниране е довело до там, че старите витрини да бъдат демонтирани и подменени с нови. „Оборудвахме съвсем нова експозиция, с нови витрини и осветление. Това беше задачата ни в период на една година. Всичките работи, свързани с експозицията е свършено от хората на музея, ние сме достатъчно добри професионалисти, за да не поръчваме концепция, макети на витрини. Всичко изработихме сами и дадохме на фирмата изпълнител да извърши една дърводелска работа и да изработи витрините. Един лев от бюджета на музея не е отишъл навън, всичко е останало в него“, заяви гордо директорът на РИМ-Бургас.

  Областният управител Вълчо Чолаков пък заяви шеговито, че си припомня часовете по биология от училище, докато разглеждаше интересните експонати. Пошегува се и с това, че щом само за 3 дни са изработи документите, то тяхната работа е била най-малко. Чолаков допълни, че очаква с нетърпение, когато след месец ще посети музея по обновената улица „Богориди“. „Мисля, че това е едно голямо предимство за бургазлии и гостите на града и една атракция, с която ще можем да се гордеем“, заяви още той.

  Зам.-кметът Йорданка Ананиева пък уточни, че за Община Бургас е било изключително важно сградния фонд и експозицията да бъдат обновени. „Тук виждам децата, които са дошли на откриването и знам, че с голямо удоволствие ще го посещават, защото ще откриват интересни предизвикателства. Колегите изключително интересно представят експозицията. Свършената работа е огромна, често го посещавах, докато се извършваха ремонтните дейности и имам наблюдение“, обясни тя.

  Откриването на музея продължи с разходка из коридорите му и разглеждане на интересната експозиция.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.