Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  02:48Събота

  22 Февруари 2020

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Призив: На бой срещу най-страшния бургаски хищник

  18-04-2019 0 5690

  Снимка: Борислав Пенков

  Катерим се по покриви да трошим гларусови яйца

  Преди 110 години бургаски кмет издава такава заповед

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Напоследък Бургас все повече от град на котките се превръща в град на гларусите. Популацията на пернатите се увеличава многократно. Причина за това е липсата на естествен враг в градските условия, където те доминират не само въздуха, но и земята. Всичко за тях е плячка. Все по-често са случаите, в които летящите хищници нападат хора. Слава Богу, все още картинката не е придобила размери като от филма на Хичкок „Птиците“, където жителите на американско градче ставаха жертви на хвъркатите.

  Общинският съветник Георги Дракалиев тези дни сподели как е станал свидетел на нападение от около 20 гларуса срещу момче. Нахалниците се опитали да му отмъкнат дюнера. Самият Дракалиев казва, че пет пъти е ставал свидетел на подобни набези, наподобяващи нашествието на хуните в Европа.

  Това не са единични случаи. През годините назад не са малко и отнетите пици, странджанки, банички от ръцете на нищо неподозиращи бургазлии и гости на града. Гларусите се спускат от небесата със застрашително подобие на германския ужас от Втората световна война – бомбардировачът „Щука“, и грабват каквото сварят. Кошчетата за боклук също не представляват препятствие за тях и често биват обърнати, за да бъдат преровени от пернатите нахалници. Ровят се дори в големите контейнери и по този начин пренасят зарази навсякъде. Бургазлии са изревавали дори от откраднат паламуд, сложен за сушене на тераса. Суджуците също са апетитна плячка за гларусите.

  Именно от тук идва и проблемът. Те са всеядни и са се адаптирали много добре в градската среда, където са най-големите хищници. Всякакви по-малки птици като гълъби, врабчета и други са редовни техни жертви. Наши читатели споменават дори и за гледка на убито малко коте от настървен гларус. Точно поради това явно все по-често са забелязвани и във вътрешността на страната, като свидетелски разкази споменават и гларус, забелязан на жълтите павета. Пловдив, Монтана, Стара Загора са само част от другите градове, където напастта е плъзнала.

  Свръхпопулацията им явно създава конкуренция между самите птици. Така например преди време репортер на „Черноморски фар“ стана свидетел на бруталното убийство на гълъбче, за което после два от хищниците се биха ожесточено, докато трети не им го отмъкна пред очите. В случая поговорката „Двама се карат, третият печели“ бе в пълна сила.

   

  Отзвук от миналото

   

  Явно и преди 110 години гларусите са представлявали същата напаст, каквато са и днес. Като си представим и колко по-малък е бил градът в сравнение с днес, картинката е още по-трагична. Стига се до там, че тогавашният кмет на общината Атанас Славов издава следната заповед:

  „Като взех предвид, че в града са се навъдили много от птиците, наречени „Гларос“, които правят пакости върху сградите, където снасят яйцата си и отглеждат малките си, неприятностите на тяхното непрекъснато крякане, особено сутрин, освен това се спущат и на малките пиленца, които унищожават, за да може поне отчасти да се изтребят, трябва гражданите да употребяват всички всевъзможни средства, за което и общинското управление ще направи от своя страна потребното в това отношение и като така препоръчва: да се пробиват яйцата им още щом бъдат снесени, за да не могат да бъдат излюпени, или пък да се развалят гнездата им“.

  Проблемът подобна инициатива да се предприеме днес е, че сградите са все по-високи и достъпът до покривите е ограничен. Освен това гларусите гледат да скатават гнездата си на усойни местенца, какъвто е примерът с покрива на една от сградите към католическата църква в Бургас. За да се стигне до въпросното гнездо, ще е необходима най-малкото стълба и спокойна стъпка по керемидите. В същото време няма да е зле и да се оглеждате за пикираща атака от въздуха на възмутен татко или мама гларус.

  В заповедта на кмета се споменава и друга отличаваща характера им черта - красивите сутрешни крясъци от покривите на блоковете и къщите в града. Тук обаче бургазлии са разделени 50 на 50 за това дали се дразнят от шума.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли Никулден да е неработен за Бургас?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.