Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:04Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Професионалната гимназия осигурява обучение, покриващо изискванията и на най-взискателния работодател

  Училището е готово да отговори на необходимостта от работна ръка в химическата промишленост

  19-05-2018 0 556

  Жулиета Ценкова, директор на ПГХТ „Академик Н.Д. Зелинский“:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Жулиета Ценкова е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Българска и руска филология“. От 1989 година е учител в Професионалната гимназия, тогава Химически техникум. От 2007 година е и директор на училището. Както самата Ценкова казва: „Това училище се превърна в моя съдба и мой живот“.

   

  - Госпожо Ценкова, преди да е приключила едната учебна година, със сигурност, учители и ръководство вече се вълнуват от следващата, защото обучителният процес е непрекъснат. Затова моля, кажете какви са новостите  в предстоящия прием в Професионална гимназия по химични технологии „Академик Н. Д. Зелинский“.

  - Само преди дни изпратихме абитуриентите, пожелахме им: „На добър час!”. Наред с положителните емоции, вълнението ни идва от предстоящите матури и държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Изпращаме един випуск и очакваме следващите ученици в гимназията. За учебната 2018/2019 година ПГХТ „Академик Н. Д. Зелинский” предлага прием по 5 професии в 6 специалности. Две от тях са нови. Особено внимание искам да обърна на специалността „Технология на нефта, газа и твърдите горива“. В нея учениците се подготвят по професията „Химик – технолог“. Другата нова специалност е „Електронна търговия“. При нея подготовката е по професията „Организатор интернет-приложения“.

  - Какви възможности дава откриването на новата специалност „Технология на нефта, газа и твърдите горива“?

  - Първо искам да припомня, че години наред училището подготвяше квалифицирани средни специалисти в специалност „Технология на нефта, газа и твърдите горива“. Дори  нещо повече – през шейсетте години на миналия век училището е било създадено,  за да задоволява нуждите от кадри на тогавашното НХК. Сега „Лукойл Нефтохим“АД заяви тази специалност, водено от необходимостта в производството да влязат млади хора, притежаващи необходимите знания и умения.  Завършилите нашето училище по тази специалност ще познават и управляват технологичните процеси в нефтопреработването, ще могат да използват всяко едно оборудване в производството и ще прилагат европейските и световни стандарти за качество. Интензивното изучаване на английски език пък дава възможност да се следят новостите и да се прилагат с цел повишаване качеството на работата.
  - Има ли специални изисквания към онези ученици, които са решили да кандидатстват за прием в тази специалност?
  - Категорично няма специални изисквания към кандидатстващите за тази паралелка. Достатъчно е успешно представяне на Националното външно оценяване по български език и литература и математика и ... много любов към химията.  Тук смея да кажа, че важна роля играе и семейната среда, тъй като в Бургас няма семейство, в което някой от членовете му да не е работил  или пък да работи в момента в рафинерията. Получава се така, че изборът не е случаен, а предопределен, защото младите хора са слушали и слушат много за професията на химика. И това до голяма степен влияе върху избора им на бъдеща професия.
  - Колко ученици ще бъдат приети?
  - Ще бъдат приети 26 ученици, както е по държавните стандарти.
  - Химик-технолог е професията, която ще получат учениците, а каква е степента на квалификация, с която ще напуснат след пет години обучение училището?
  - Учениците ще получат трета степен на професионална квалификация при завършване на гимназията.
  - Каква, според Вас, е бъдещата реализация на тези млади хора? Струва ли си да се учи за химик-технолог?
  - Младите хора ще имат възможност да се реализират не само в предприятия от химичната индустрия, свързани с добиването и преработката на нефт, но и в много сфери на различните производства.

       Нека не прозвучи нескромно, но като директор на Професионалната гимназия по химични технологии „Академик Н. Д. Зелинский“ искам да споделя,  че 20% от завършващите я стават студенти в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и продължават да се занимават с химия,  и още около 15% продължават образованието си в компютърни и икономически специалности.

  Предвид това, че Бургас често се свързва на икономическата карта не само на България, но и на Европа с „Лукойл – Нефтохим“ – има ли възможност вашите ученици да провеждат стаж в рафинерията, където в реална среда да усвояват тънкостите на професията?
  Стажът в рафинерията по време на ученето в гимназията е една прекрасна възможност нашите ученици да попаднат в реална работна среда, да се включат в производството на „живо” и да черпят опит от „вещите в занаята”. И досега нашите ученици посещават „Лукойл Нефтохим“, за да се запознават с различните производства, със съвременните технологии, с изискванията за безопасност при работа.

  Чрез създаването напаралелката със специалност „Технология на нефта, газа и твърдите горива“ се надявам на ощепо-близък контакт между „ЛукойлНефтохим“ и гимназията, което да даде възможност за включване на специалисти от завода при подготвянето на учебните планове и програми, така че те да са пряко съобразенис химическите производства на територията на рафинерията.

  Държа обаче да отбележа и един друг факт. Всяка година при провеждането надържавния изпит по практика винаги присъстват специалисти,представители на „Лукойл Нефтохим“, които са на ръководни позиции там. Те активно участват в оценяването на учениците за придобиването на трета квалификационна степен.

  - Какъв е профилът на съвременния млад човек, решил да се посвети на тайнствата на химията?
  - Съвременният млад човек, решил да се посвети на тайнствата на химията, трябва да е амбициозна, креативна, гледаща в бъдещето личност. Нека подчертая и това, че обучението по английски е много сериозно в гимназията, което също отговаря на съвременните изисквания за млада, отворена към света личност. Училището е готово да отговори във всеки един момент на необходимостта от работна ръка в химическата промишленост. Смятам, че специалността „Технология на нефта, газа и твърдите горива“ идва съвсем навреме. На базата на опита, който имаме от другите химически специалности, смея да твърдя, че Професионалната гимназия осигурява обучение, покриващо стандартите и изискванията дори и на най-взискателния работодател.
  - Какви други специалности предлагате в Професионалната гимназия? Има ли интерес към тях?
  - Всички специалности в професионалната гимназия се радват на интерес от страна на учениците. Затова за учебната 2018/2019 година предлагаме и прием по  другата нова специалност „Електронна търговия”, както споменах по-горе. Паралелките в ПГХТ са съобразени с пазара на труда и дават възможност да се получи качествено общо и професионално образование. Другите ни специалности са:  „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ – професията, която учениците усвояват е „Химик-технолог“; „Системно програмиране“ - от тази специалност излизат системни програмисти; „Икономическа информатика“ - професия „Икономист-информатик“; „Екология и опазване на околната среда“ с професия „Еколог“.

  И не на последно място искам да подчертая, че към професионалната гимназия има и общежитие, което дава възможност на ученици от други населени места да учат при нас и да живеят в едни прекрасни условия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.