Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:50Петък

  22 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Професионалната гимназия осигурява обучение, покриващо изискванията и на най-взискателния работодател

  Училището е готово да отговори на необходимостта от работна ръка в химическата промишленост

  19-05-2018 0 952

  Жулиета Ценкова, директор на ПГХТ „Академик Н.Д. Зелинский“:
  Снимка:
  Интервю на Дона МИТЕВА

  Жулиета Ценкова е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ – специалност „Българска и руска филология“. От 1989 година е учител в Професионалната гимназия, тогава Химически техникум. От 2007 година е и директор на училището. Както самата Ценкова казва: „Това училище се превърна в моя съдба и мой живот“.

   

  - Госпожо Ценкова, преди да е приключила едната учебна година, със сигурност, учители и ръководство вече се вълнуват от следващата, защото обучителният процес е непрекъснат. Затова моля, кажете какви са новостите  в предстоящия прием в Професионална гимназия по химични технологии „Академик Н. Д. Зелинский“.

  - Само преди дни изпратихме абитуриентите, пожелахме им: „На добър час!”. Наред с положителните емоции, вълнението ни идва от предстоящите матури и държавните изпити за придобиване на професионална квалификация. Изпращаме един випуск и очакваме следващите ученици в гимназията. За учебната 2018/2019 година ПГХТ „Академик Н. Д. Зелинский” предлага прием по 5 професии в 6 специалности. Две от тях са нови. Особено внимание искам да обърна на специалността „Технология на нефта, газа и твърдите горива“. В нея учениците се подготвят по професията „Химик – технолог“. Другата нова специалност е „Електронна търговия“. При нея подготовката е по професията „Организатор интернет-приложения“.

  - Какви възможности дава откриването на новата специалност „Технология на нефта, газа и твърдите горива“?

  - Първо искам да припомня, че години наред училището подготвяше квалифицирани средни специалисти в специалност „Технология на нефта, газа и твърдите горива“. Дори  нещо повече – през шейсетте години на миналия век училището е било създадено,  за да задоволява нуждите от кадри на тогавашното НХК. Сега „Лукойл Нефтохим“АД заяви тази специалност, водено от необходимостта в производството да влязат млади хора, притежаващи необходимите знания и умения.  Завършилите нашето училище по тази специалност ще познават и управляват технологичните процеси в нефтопреработването, ще могат да използват всяко едно оборудване в производството и ще прилагат европейските и световни стандарти за качество. Интензивното изучаване на английски език пък дава възможност да се следят новостите и да се прилагат с цел повишаване качеството на работата.
  - Има ли специални изисквания към онези ученици, които са решили да кандидатстват за прием в тази специалност?
  - Категорично няма специални изисквания към кандидатстващите за тази паралелка. Достатъчно е успешно представяне на Националното външно оценяване по български език и литература и математика и ... много любов към химията.  Тук смея да кажа, че важна роля играе и семейната среда, тъй като в Бургас няма семейство, в което някой от членовете му да не е работил  или пък да работи в момента в рафинерията. Получава се така, че изборът не е случаен, а предопределен, защото младите хора са слушали и слушат много за професията на химика. И това до голяма степен влияе върху избора им на бъдеща професия.
  - Колко ученици ще бъдат приети?
  - Ще бъдат приети 26 ученици, както е по държавните стандарти.
  - Химик-технолог е професията, която ще получат учениците, а каква е степента на квалификация, с която ще напуснат след пет години обучение училището?
  - Учениците ще получат трета степен на професионална квалификация при завършване на гимназията.
  - Каква, според Вас, е бъдещата реализация на тези млади хора? Струва ли си да се учи за химик-технолог?
  - Младите хора ще имат възможност да се реализират не само в предприятия от химичната индустрия, свързани с добиването и преработката на нефт, но и в много сфери на различните производства.

       Нека не прозвучи нескромно, но като директор на Професионалната гимназия по химични технологии „Академик Н. Д. Зелинский“ искам да споделя,  че 20% от завършващите я стават студенти в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и продължават да се занимават с химия,  и още около 15% продължават образованието си в компютърни и икономически специалности.

  Предвид това, че Бургас често се свързва на икономическата карта не само на България, но и на Европа с „Лукойл – Нефтохим“ – има ли възможност вашите ученици да провеждат стаж в рафинерията, където в реална среда да усвояват тънкостите на професията?
  Стажът в рафинерията по време на ученето в гимназията е една прекрасна възможност нашите ученици да попаднат в реална работна среда, да се включат в производството на „живо” и да черпят опит от „вещите в занаята”. И досега нашите ученици посещават „Лукойл Нефтохим“, за да се запознават с различните производства, със съвременните технологии, с изискванията за безопасност при работа.

  Чрез създаването напаралелката със специалност „Технология на нефта, газа и твърдите горива“ се надявам на ощепо-близък контакт между „ЛукойлНефтохим“ и гимназията, което да даде възможност за включване на специалисти от завода при подготвянето на учебните планове и програми, така че те да са пряко съобразенис химическите производства на територията на рафинерията.

  Държа обаче да отбележа и един друг факт. Всяка година при провеждането надържавния изпит по практика винаги присъстват специалисти,представители на „Лукойл Нефтохим“, които са на ръководни позиции там. Те активно участват в оценяването на учениците за придобиването на трета квалификационна степен.

  - Какъв е профилът на съвременния млад човек, решил да се посвети на тайнствата на химията?
  - Съвременният млад човек, решил да се посвети на тайнствата на химията, трябва да е амбициозна, креативна, гледаща в бъдещето личност. Нека подчертая и това, че обучението по английски е много сериозно в гимназията, което също отговаря на съвременните изисквания за млада, отворена към света личност. Училището е готово да отговори във всеки един момент на необходимостта от работна ръка в химическата промишленост. Смятам, че специалността „Технология на нефта, газа и твърдите горива“ идва съвсем навреме. На базата на опита, който имаме от другите химически специалности, смея да твърдя, че Професионалната гимназия осигурява обучение, покриващо стандартите и изискванията дори и на най-взискателния работодател.
  - Какви други специалности предлагате в Професионалната гимназия? Има ли интерес към тях?
  - Всички специалности в професионалната гимназия се радват на интерес от страна на учениците. Затова за учебната 2018/2019 година предлагаме и прием по  другата нова специалност „Електронна търговия”, както споменах по-горе. Паралелките в ПГХТ са съобразени с пазара на труда и дават възможност да се получи качествено общо и професионално образование. Другите ни специалности са:  „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ – професията, която учениците усвояват е „Химик-технолог“; „Системно програмиране“ - от тази специалност излизат системни програмисти; „Икономическа информатика“ - професия „Икономист-информатик“; „Екология и опазване на околната среда“ с професия „Еколог“.

  И не на последно място искам да подчертая, че към професионалната гимназия има и общежитие, което дава възможност на ученици от други населени места да учат при нас и да живеят в едни прекрасни условия.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.727
  gbp Британска лира GBP 2.24131
  chf Швейцарски франк CHF 1.72381
   
  хороскоп
  всички

  Отложете новите начинания, работете върху започнатите задачи и по всякакъв начин избягвайте конфликти. Правете добро и проявявайте по-голяма съпричастност и милосърдие към обкръжението ви. Онзи, който днес не бъде милостив, може сам да се лиши от милост. Денят е подходящ за молитви, уединение, успокоение и интуитивно прозрение. Не трябва да се само съжалявате, да се оплаквате и да плачете, да се сърдите и да се карате. Приемайте лека храна и пийте повече вода.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder