Вход с регистриран акаунт:
  • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
    Забравена Парола

    www.factor-bs.com

    05:49Понеделник

    19 Ноември 2018

    архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
    Бургас 11° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
    събеседник

    Професията на готвача дава много усмивки

    Творчеството в кухнята е задължително

    13-10-2018 0 232

    Шеф Ален Тет, преподавател в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Жорж Фреш" в Монпелие :
    Снимка: Борислав ПЕНКОВ
    Интервю на Дона МИТЕВА

    В рамките на „Седмицата на вкуса" - френска инициатива, посветена на кулинарията, която се реализира с подкрепа на Министерството на образованието на Франция готвачът бе в бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров".

    Френският готвач представи деструктурирани ясния, което ще рече, че от една типична френска консерва боб с патешко месо и наденица сервира чудно блюдо, в което бобът бе под формата на топче, а месото като пурички. Идеята на демонстрацията бе да се покаже на ученици и преподаватели, че традиционните рецепти могат да се сервират по нетипичен начин – с много въображение и творчество.

    - Шеф, разбрах, че вчера за първи път сте опитал български сарми. Как ги намирате с чисто българския вкус?

    - Моите впечатления са прекрасни от този традиционен, основен български вкус с невероятни  подправки и типичният вкус, който е неповторим.

    - Вие обаче направихте и свой, френски прочит на това ястие от българската национална кухня. Какво искате да докажете с това на колегите си – преподаватели и на техните ученици?

    - Във Франция например, има специфична – точна температура на приготвяне на ястията. Например патешкото се готви на 45 градуса, телешкото се пече на 60 градуса.  Освен това едно традиционно ястие може да бъде претворено през призмата на самия готвач и на практика в него да се вложат нови привкусове.

    - Можем ли да говорим, че бъдещето е точно в техниките на бавното  готвене в нашия забързан век?

    - Да. Тайната е в отделянето на достатъчно време за подготовка на ястията и след това отделянето на особено внимание при презентацията им.

      - Ще Ви провокирам по друг начин: фаст фут-ът ще бъде ли победен от истинската европейска кухня?

    - И фаст фут-ът има своето място в забързания живот на хората, както в Париж, така и Бургас и навсякъде по света, за всички, които нямат време. Но традиционната кухня, където се готви бавно, ще бъде преоткрита от младите и ще заеме своето подобаващо място.

    - Какво е Вашето  послание към тези млади хора, които Ви гледаха с възхита по време на демонстрациите и попиваха всяко Ваше движение и са поели по пътя на една не-лека професия – тази на готвача?

    - Пожелавам им да продължат да се занимават с тази професия. Професията на готвача дава много усмивки и много възможности за  пътуване и нови запознанства и приятелства.

     

    коментари

    Добави своя коментар
    още новини
    Актуален брой на вестника

    анкета

    Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                      Резултати
    валути
    ЕвроEUR 1.95583
    usd Щатски долар USD 1.72381
    gbp Британска лира GBP 2.21373
    chf Швейцарски франк CHF 1.71099
    хороскоп
    всички

    Настроението ви днес е завидно, а ентусиазмът ви за забавления - неимоверен. Оставете работата настрана и посветете този ден на разнообразието. Усилията ви в тази насока ще направят този ден приятен не само за вас.

    Следвайте ни
    Facebook            
    Контакти

    Редакционен офис:
    Бургас, ул. „Милин камък” 9

    Репортери: 0878/424676
    Реклама:       056/825435
                   0878/424698
                   0897/546055

    За реклама във вестник „Черноморски фар“
    e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

    За реклама в Черноморски фар ONLINE
    e-mail:  reklama@faragency.bg

    За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
    предложения, сигнали и др.

    e-mail: info@faragency.bg

    За забелязани нередности по сайта
    e-mail: admin@faragency.bg

    За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

    Важно:
    При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

    Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
    placeholder