Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  17:12Четвъртък

  21 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 29° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Програмист разработва приложения за болници и бременни жени

  14-07-2017 0 1551

  Снимка:

  Работи върху собствен проект за помагане на хора с наднормено тегло

  „Тъжно е да зарежеш нещо, което харесваш, за нещо, което ти носи пари“, смята Даниела Владимирова

  Георги РУСИНОВ

   

  Даниела Владимирова е родена в Айтос, работи като софтуерен разработчик в София. Работата й е по-позната сред обществото като програмист. Разработвала е и е участвала в изготвянето на различни мобилни приложения. В момента работи във фирма, която е водещ доставчик на продукти, услуги и решения в сферата на телематиката – GPS проследяване и управление на автопарка. А в свободното си време развива своя собствена идея за стартъп, чиято цел е да подпомогне хората с наднормено тегло в техния път към отслабването и задържането на теглото.

  Приложенията могат да бъдат десктоп приложения (за настолен компютър), уеб приложения (изпълняват се в браузъра) и мобилни приложения (изпълняват се на мобилно устройство). При мобилните приложения се развиват 2 тенденции - хибридно и чисто (native) приложение. Хибридни са тези, които използват средствата на уеб програмирането за създаване на мобилни приложения, а чисти са тези, които се пишат директно на езика на операционната система на мобилното устройство (това най-често са Андроид и iOS). Даниела пояснява, че хибридните приложения набират сила, защото се програмират веднъж, а могат да се използват за всички мобилни устройства. Докато чистите приложения изискват специализирани програмисти за дадената операционна система.

  Как се разработва приложение зависи от неговата цел, като цяло то играе ролята на съветник и бърз помощник. „Ако някой се опитва да разработва изкуствен интелект, сигурно ще му е доста трудно, но ако просто искаш да покажеш някаква информация на мобилно приложение, примерно кога пристига градският транспорт, е сравнително лесно“, казва програмистът. Според нея е достатъчно да имаш ясна идея какво искаш да направиш, да си избрал добре технологиите, които ще използваш и след това остава само да напишеш кода. В днешно време има доста библиотеки с код, които са свободни и могат да бъдат използвани наготово. „Така че всеки може да направи свое приложение, ако има ясна идея и цел и е проучил какво може да използва, за да му излезе възможно най-евтино“, допълва тя.

  Даниела разказва, че в последните години й се налага все повече да пише мобилни приложения, които обаче почти винаги са за чужди страни. Приложенията за българския пазар са малко, тъй като той е доста малък и не особено склонен да плаща за потреблението на дадена услуга.

  В последните три години тя е работила по доста интересни проекти. Участвала е в писането на чисто андроидско приложение, наречено Baby Buddy, чиято цел е да помага на бременните жени, както и в първите месеци след раждането на детето. Текстовете със съвети са изцяло на организацията, поискала приложението. При регистрация жените трябва да отговарят на въпроси: дали са още бременни, или са родили; в коя седмица са; дали е момче или момиче и т.н. Също така те са помолени да си направят виртуално копие на себе си (аватар), което всъщност ще им помага. „Като тук основно отговарях за създаването и показването на аватара в андроидското приложение“, уточнява програмистът.

  Била е и част от екип, разработил проект за полска болница за сърдечносъдови заболявания American Heart of Poland. Самият проект представлява докторски портал и мобилно приложение. Порталът е уеб приложение, в него докторите могат да следят данните на пациента, които той въвежда в мобилното приложение. „Например хората с инфаркт трябва всеки ден да си мерят кръвното и кръвната захар. Също така трябва да пият хапчета в точно определени часове. Мобилното приложение отговаря за известяването на пациента, кога какво трябва да прави; също така трябва да изпраща данните от направените действия на сървъра. По този начин в докторския портал може да се показва актуалната информация за пациента и докторът може да адаптира лечението на пациента спрямо показателите му или да го извика на спешен преглед. И двете са писани от мен, като се стъпва на готов безплатен портал. В момента се правят клинични опити в болницата дали използването на тези продукти може да доведе до подобрение на болните.

  В сегашната й фирма разработват мобилно приложение за шофьори и хората около тях. В него ще може да се проследи конкретен маршрут, как е шофирал човекът и дали има  необходимост за смяна на дадена част по автомобила.

  С голямо съжаление Даниела признава, че за личния й проект не й остава много време, а той се казва Dietiary. В момента има главна уеб страница за следене на потребителския интерес към проекта и блог с няколко статии отново с цел подпомагане и маркетинг на продукта.

  Интересът към разработването на приложения е голям според Даниела. Това се дължи на факта, че компютрите навлизат все повече в ежедневието ни и заради по-високото заплащане в IT сектора. „Има доста хора, които искат да учат или работят нещо, свързано с програмиране. Освен новите попълнения в сферата, съществува и едно неписано правило между програмистите, че не трябва да остават повече от 4 години в някоя фирма, защото заплатата им спира да расте и се получава стагнация. Като резултат се получава едно постоянно въртене на кадри между фирмите. Така че, всички нови попълнения трябва да имат предвид, че за една позиция обикновено се състезават не само с новите хора, но и с младши програмисти с някакъв опит. Затова, ако сте изцяло без опит, пробвайте да си намерите стажантски програми - вече много фирми предлагат такива. Заплащането ще е минимално, но поне ще ви дадат стаж, който ви трябва, за да бъдете конкурентоспособни. Та ако трябва да обобщя, в тази професия има голямо търсене, но и голямо предлагане“, уточнява Даниела.

  В IT сектора се печели добре, но като във всяка друга работа, така и в тази на дизайнера на приложения, облагите идват със стажа. Не е реалистично да се очаква високо заплащане още от началото. „За съжаление хората чуват, че в IT сектора се печелят пари и масово се преквалифицират в програмисти като изкарат някой курс или прочетат някоя книга за програмиране. Виждала съм автобиографии за работа, примерно пианистка станала програмистка. За мен това е много тъжно - да зарежеш нещо, което харесваш, за нещо, което ще ти носи пари. За съжаление, това е реалността, в която живеем. Моят съвет е: не го правете!“, обяснява Даниела. Според нея шансът в някоя фирма да наемат човек без висше образование в компютърни науки и без стаж, е много малък. „Ако има кой да ви даде начален старт, тогава програмирането може да ви даде по-добър живот. Но ако няма кой да ви наеме, да пробиете сам в такъв голям пазар е почти невъзможно“, заявява тя.

  Освен заплащането, програмирането има и други облаги, смята специалистът. Все по-често хората може да работят от вкъщи, единственото изискване е да имат Интернет. Това представлява голямо удобство, особено за майки с малки деца. „Може би програмирането е една от малкото професии, в която балансът между личен живот и работа е наистина постижим“, смята програмистът.

  За да успеете в дебрите на програмирането, с което е свързано и разработването на приложения, Даниела казва, че ви е необходим аналитичен ум и компютър с интернет връзка. Компютърът обаче е на второ място според нея, защото на много фирми на интервю ви дават лист и химикал и проблем за решаване. „Ако Вие мислите логично и последователно, ако успеете да опишете проблема и решението на парче хартия с псевдоезик, то Вие ще можете да го напишете и с език за програмиране. Единственото, което ще ви трябва, са основи в синтаксиса на дадения език“, завършва Даниела.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68926
  gbp Британска лира GBP 2.22562
  chf Швейцарски франк CHF 1.69527
   
  хороскоп
  всички

  Потиснете раздразнителността си, тя се отразява негативно на околните. А това не винаги им носи най-приятните мигове. Очакват ви приятни изживявания, за някои от вас и в интимен план. Не спирайте поривите на сърцето си, бъдете естествени и ще се радвате на пълноценна връзка.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.