Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:49Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Проливните дъждове удавиха жътвата

  09-07-2018 0 1736

  Снимка:

  Дона МИТЕВА

   

  В кал затъват комбайните. Трактори ги вадят на буксир от нивите с пшеница.

  Лоша година за зърнопроизводителите, така определят това лято хората, които са на полето и са ангажирани с прибирането на реколтата.

   „Ужас е! От непрекъснатите дъждове започна покълване на класа“, оплака се Николай Киров, регионалният председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Бургас. Между 30-40 %  загуби се очакват в областта. Но ясно ще стане всичко след като приключи изцяло прибирането на реколтата.

  Самият Киров намерихме на нивата, където береше ядове  със затънала комбайна. Чакаше трактор, който да я извади от калната нива.

  Лоша е жътвата и за зърнопроизводителите в Карнобатско. От събота те започнаха по-сериозно да жънат пшеницата. „Досега само се мъчехме – влизаме-излизаме от нивите, защото техниката затъва. Тежка жътва“ , обясни ситуацията едни от големите зърнопроизводители там Теодор Тодоров. И в техния регион вече има покълнала пшеница от прекомерната влага. За проценти още не може да се говори, но се знае, че щетата не е малка. Освен това качеството на зърното драстично е паднала. Също  добивите са по-ниски. Прибирането на реколтата закъснява с около половин месец – времето, в което от небето се изсипваха количества дъжд.

  В Карнобатско имаха опропастени площи, засети с пшеница и ечемик още от есента и от ранна пролет. Там също и градушката не ги пощади. Още преди жътвата се знае, че между 10-15% от засетите площи са извън сметките за добиви и реколта. Сега не се знае още колко процента загуби ще се добавят.

   Зърнопроизводителите стискат палци лошото време да свърши,  та да се ограничат загубите.

  Те са категорични, че няма да се жъне и през нощта, въпреки закъснението, защото  не се получавал нужният ефект.

  В събота приключи с жътвата един от големите арендатори в Руенско Манол Димитров. Той се похвали, че в неговите ниви не е имало наводнения. Просто в района, където е наетата от него земя, падна по-малко дъжд.

  По думите му качеството на пшеницата след дъжда обаче рязко е паднало. „Качеството на зърното не е както в началото на жътвата. След дъжда падна глутенът на  пшеницата и почерня“.

  Той е ожънал 1000 декара ечемик, 1500 рапица и 3500 пшеница. Сега своите машини Манол е изпратил в айтоската кооперация „Единство“ в подкрепление на тяхната жътва.

  „Цяло лято като че ли  ме пазеше Господ“, казва арендаторът. Да припомним, че той е основният дарител, с чиято помощ се издигна храм за чудо и приказ в Руен. Свещеници определят църквата „Св. Георги“ като бижу.

  За цената на зърното на този етап не се чува още нищо.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder