Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:30Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Промени в наредбата за спорта: Включват и аматьорски състави във финансирането

  12-02-2019 0 712

  Снимка: faragency.bg

  Клубовете вече ще трябва да имат 2 години доказана дейност, за да искат пари

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Нови промени се предлагат в Наредбата за финансовото подпомагане на спорта. Заместник-кметът по ресор д-р Лорис Мануелян и началникът на отдел „Спорт“ към Община Бургас Веселина Деведжиева запознаха членовете на комисията по туризъм с предлаганите промени. Новото е, че финансова помощ вече ще могат да получават и колективни спортове на мъже и жени на аматьорско ниво. Мануелян обясни, че наредбата е допълнена съгласно новото законодателство и промените в Закона за държавните помощи и Закона за спорта.

  „Наредбата е абсолютно същата. Има само някои корекции. Вкарва се една методика, която касае колективните спортове на мъже и жени на аматьорско ниво. Миналата година нямахме такава методика и вие гласувахте подпомагането им, за да има някаква равнопоставеност и да има начин да ги субсидираме“, каза Деведжиева.

  Друга промяна е и в името на наредбата. Преди е било за насърчаване на спорта, а сега става за финансово подпомагане.

  Заместник-кметът Мануелян обясни, че има и още една съществена промяна. За да има право на финансиране, даден клуб трябва да докаже спортната си дейност в рамките на две години. Досега срокът беше три.

  „Смятаме, че три години е твърде голям срок. За две години един клуб може да докаже дейността си в града“, уточни той.

  Интересен въпрос повдигна общинският съветник Живко Табаков. Той попита дали в бъдеще не може да се заложи общината да има по-приоритетни спортове, при такива, които имат добри резултати.

  „Много сме мислели по този въпрос. Имахме разговори и с министерството, за да уеднаквим мнението си, но по принцип няма такава възможност. Ако има приоритетни спортове, това ще облагодетелства някои, а не самата работа. Защото в крайна сметка спорта за нас като администрация е да подпомагаме основно и най-вече младите хора и ДЮШ (б.а. Детско-юношески школи). Т.е. да съдействаме децата масово да се включват в спорта, защото това е най-добрата превенция и в здравеопазването и дисциплината. Големите отбори сме ги сложили в различна графа при представителните отбори, за да не бъдат ограничени, но основното ни пак казвам е подпомагането на ДЮШ и масовия спорт“, отговори заместник-кметът.

  Веселина Деведжиева допълни, че е мислено по този въпрос и преди, но такава категоризация в общинска наредба няма. Подобни имало само в спортните федерации.

  Д-р Мануелян припомни на комисията, че преди време е имало консултативен съвет по спорта, в който са били събрани представители от различните спортове и спортни общественици.

  „Там поставихме въпроса дали олимпийските спортове трябва да се ползват с преференции пред другите и стана голяма война. До консенсус не се стигна. Оказа се, че Бургас е градът, който развива най-много неолимпийски спортове. Той е меката на бойните спортове. Поне 20 клуба са по бойни спортове. Тогава акробатиката още не беше олимпийски спорт, а ние имахме едни от най-големите постижения там. Така, че засега това нещо не може да стане г-н Табаков“, поясни още той.

  Комисията по туризъм подкрепи с пълно мнозинство промените в наредбата.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.