Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:25Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Протестът - не срещу втория лифт, а срещу политиците "на концесия"

  10-01-2018 0 1721

  Снимка: bTV

  Банско вероятно има нужда от втори кабинков лифт, а ски спортът трябва да се развива. Причината хиляди хора да протестират срещу решенията на правителството в тази посока е недоверието в политическата класа и усещането, че тя не отстоява публичния интерес, а е „на концесия”. Това е общото мнение на икономиста Петър Ганев и музиканта и еко активист Васил Гюров.

  В студиото на „Тази сутрин” икономистът представи данните от два доклада на Института за пазарна икономика, които са пряко свързани с темата. Според единия между 2008 г. и 2015 г. има удвояване на туристите в Банско, като в силен месец през зимния курорт минават между 20 и 30 000 чужди туристи и още 10 000 българи. „Няма как да бъдат извозени, мисля че е обосновано да има втори лифт, но виждам и всички фундаменти за протест”, коментира той.

  Именно в тази посока е и другото изследване на ИПИ – докладът „Отстъплението на демокрацията в България”. В него се посочва, че от 2013 г. насам имаме разрастване на корупцията по високите етажи, т.нар „захваната държава”, „кални медии”, много икономически и политически популизъм и, като цяло, политическа корупция.

  По думите на Ганев при решения като това на правителството от 28 декември за Банско се очаква държавата да гарантира, че ще бъдат спазвани разпоредбите, но това не работи, когато гражданите смятат, че властта е корумпирана.

  „Протестите не са против ски туризма, протестите са против решението на правителството, което е брутално във всички посоки”, подчерта и Гюров, като допълни, че протестиращите са против не толкова изграждането на втория лифт, колкото против самата процедура.

  По думите му управляващите са бързали да приемат промените в Плана за управление на НП „Пирин” преди влизането в сила на новия Закон за концесиите, а самите текстове са неясно формулирани (на едно място е уточнено изрично, че се допуска изграждане само на водохващания, докато на друго липсва такова пояснение – б.р.) и има риск „след време да кажат „Така е станало, някой е решил”.

  Музикантът посочи, че министри обикалят телевизиите в защита на частен интерес и са „на концесия”, а в същото време не виждаме кой е реалният собственик на концесионера в Банско „Юлен”.

  „Би било доста по-логично като искаш да строиш нещо в национален парк да се покажеш с лицето си”, съгласи се и Ганев, като обаче отбеляза, че законът позволява сегашната ситуация.

  Според него нито спирането на проекта за втори лифт, нито оставката на един или друг министър няма да решат основния проблем – политическата корупция. ИПИ се обявява за реформиране на съдилищата и децентрализиране на прокуратурата, за да е сигурно, че нарушаването на законите ще води до наказания.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72138
  gbp Британска лира GBP 2.21491
  chf Швейцарски франк CHF 1.72426
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder