Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:17Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Проверяват за треска-убиец още четирима бургазлии

  09-09-2018 0 2401

  Снимка:

  Сред тях е едно дете на 11 години

   

  Ина ПЕТРОВА

   

           Четирима болни от Бургас, сред които и дете на 11 години, чакат да разберат дали са носители на изключително опасния вирус на западнонилската треска. Засега сигурната им диагноза е вирусен менингит, но именно възпалението на мозъка е едно от усложненията, които дава новото, непознато  досега у нас заболяване. В края на август възрастна жена от Бургас също разви подобни симптоми. С геном на вируса се оказаха и няколко мъртви щъркела край созополското село Атия. Затова и здравните власти са особени бдителни и предприеха крути мерки срещу евентуално разпространение на западнонилската треска.

           „От четиримата болни са взети серологични проби, които са изпратени в Референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести в София. Все още нямаме резултати. Пациентите са лекувани в Инфекциозно отделение на УМБАЛ - Бургас. Те са на различна възраст, има и дете сред тях“, заяви за „Черноморски фар“ д-р Величка Григорова, шеф на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ - Бургас.   

           Пациент на бургаската Университетска болница доскоро бе и жена на 75 години, която бе хоспитализирана със симптоми, характерни за заболяването. Тя вече е изписана, но лечението й продължава. „Все още има остатъчна неврологична симптоматика, прави и рехабилитация“, информира д-р Григорова. Вчера стана ясно, че серумните й проби за наличие на антитела срещу вируса на западнонилската треска са положителни. „Те обаче не са достатъчни и само по тях не може да се съди за развитие на заболяването. Затова случаят остава като вероятен по отношение на западнонилската треска“, категорични са от РЗИ. Това са нейни втори проби. Тези от урината пък са отрицателни. Това обаче се очаквало, тъй като пробите са взети по-късно, а вирусите се задържали там за твърде кратко време.  

           Засега първи категоричен случай на западнонилска треска у нас се счита този на 55-годишен мъж от Пловдив. Той бе в тежко състояние, но състоянието му вече се подобрява. Той развил симптомите, след като се завърнал от пътуване в Турция.

           Вирусът на западнонилската треска се пренася от комари.  Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни. Големият проблем е, че при 80% от заразените със западнонилска треска не се проявяват симптоми, а при другите протича като банален грип.  При малка част от болните се стига до усложнения като менингити и енцефалити. „От 1000 заразени не повече от 180–200 въобще ще имат някакви симптоми, а 90% от тях ще имат това тридневно - субфебрилна температура, отпуснатост, гадене, тоест симптоми на един летен грип. И вече в много малък процент може да се стигне до сериозни усложнения, предимно неврологични, както е при случая в Пловдив. Смъртоносна е треската само при хора с увреден терен, висока възраст, хронични заболявания, което може да доведе вече и до животозастрашаващо протичане. Точно такива са случаите в Сърбия“, разяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По последни данни смъртните случаи в съседката ни са вече 25. Заразените са над 260. Заболели има също в Италия, Гърция, Румъния. 

           Експертите обясняват разпространието на инфекцията с повишената влажност, която е благоприятна среда за комарите, пренасящи болестта. Много валежи имаше в Европа, включително и в България, през пролетта и началото на лятото. Според здравните власти обаче у нас няма условия за избухване на епидемия на западнонилската треска.

           Заради все пак съществуващия риск от разпространение на заболяването  бяха изпратени писма до лечебните заведения на територията на Бургаска област, в която се информираха медицинските специалисти да имат повишено внимание за ранно откриване на признаците на заболяването и за диагностична насоченост при симптоми на вирусен менингит или менингоенцефалит. Уведомени бяха и кметовете на общините за организиране и извършване на извънредни дезинсекционни обработки с последващ контрол за ефективност на проведените мероприятия.

  Успокояващо за гражданите е, че западнонилската треска не се предава от човек на човек. “Това, което хората могат да направят, е да ползват репеленти срещу комари, когато са навън. Добре е при разходка в парка или сред природата да се обличат с дълъг ръкав и дълги крачоли, а вкъщи да ползват предпазни мрежи на прозорците“, съветва още от РЗИ.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder