Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  08:38Сряда

  24 Юли 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Провокират бургаските абитуриенти да станат кръводарители

  12-02-2019 0 710

  Снимка: Борислав ПЕНКОВ

  Михаил КОЛЕВ

   

  Провокират бургаските абитуриенти да станат кръводарители. Проектът е пилотен и не е правен досега в страната.

  Идеята бе представена в аулата на УМБАЛ - Бургас. Кампанията носи името „Това не си го правил“.

  „Тя е насочена към младежите на възраст около 18 години, които тази година са абитуриенти. На тази възраст има много малко неща, те не са правили. Целим с това заглавие да провокираме техния интерес и любопитство“, заявиха от пресцентъра на УМБАЛ - Бургас.

  Другата основна цел на здравното заведение е да провокира едно по-различно завършване на образованието и един по-различен бал.

  „Да бъде наистина запомнящ се. Напоследък са много популярни инициативи като „С тениска на бала“, „С автобус на бала“, както и други благотворителни акции. Затова ние отправяме това предизвикателство към всички завършващи тази година в Бургас – да станат доброволни безвъзмездни кръводарители. Да включат своето училище, да увлекат и приятели“.

  Идеята се е зародила след като миналата година през февруари Илия, ученик от Гимназията по туризъм в Бургас, претърпя тежък инцидент. Тогава от училището тръгна една прекрасна инициатива. Неговите съученици поканиха и свои приятели от други гимназии и направиха мащабна кръводарителска акция, каквато ние не бяхме виждали до момента, признават от бургаската болница.

  Оттам допълват, че в този конкретен случай са видели, че младите хора в града имат голям потенциал, който може да се използва. От УМБАЛ - Бургас желаят да направят кръводаряването традиционен процес сред младежите, а не само при трагични събития и инциденти.

  На презентирането на проекта присъстваха ученици, учители и директори от Гимназията по туризъм, Строителния техникум, Английската и Руската гимназия в морския град. Бяха и представители на Българския червен кръст, както и д-р Светлозар Георгиев, заместник-директор на УМБАЛ – Бургас, и д-р Тодор Бояджиев, началник на Кръвния център в лечебното заведение.

  „Даряването на кръв спасява човешки живот. Младежите винаги са участвали в подобни акции, не само в случая с Илия, но и когато е ставало въпрос за родилки, пострадали хора при катастрофи. Пожелавам им да бъдат все така активни. В УМБАЛ има добра организация, по всяко време може да се дари кръв. Дано не се налага често да се помага на млади хора, но това вече животът ще го реши“, каза д-р Георгиев.

  Д-р Светлозар Георгиев, зам.-директор на УМБАЛ - Бургас

  От своя страна д-р Бояджиев също благодари на младежите, които преди, сега и за в бъдеще даряват кръв. Той заяви, че подобен жест спасява хиляди хора.

  Д-р Тодор Бояджиев, началник на Кръвния център в УМБАЛ - Бургас

  „Ние сме свидетели ежедневно и денонощно на такива случаи. Единствен източник на това е здравият човек, който е навършил 18 години и е до 65 години, отговарящ на изискванията, публикувани в Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. За жалост кръвта е дефицитен и оскъден държавен стратегически продукт. През 1989 година в Бургаския окръг сме взимали 19 167 кръводарители. Тогава на територията на окръга беше базирана Трета армия и тя беше основният донор. След реформирането на армията, когато аз дойдох преди 22 години в кръвния център, кръводарителите бяха малко над 5000. Допреди няколко години, с усилието на ръководството и на структурите в управлението на града, също и със съдействието на Министерството на здравеопазването и БЧК, успяхме да ги направим до 8000. За миналата година имаме 7700 кръводарители“, каза още д-р Бояджиев.

  7700 души са дарили кръв през 2018 година в бургаската болница

  Той допълни, че освен увеличаването на кръводарителите, е нараснала и бройката на пациентите, които имат нужда да им се прелее кръв. Това се случвало и заради големия брой чуждестранни туристи в региона през активния летен сезон. Д-р Георгиев призова всички хора да отворят сърцата си, а да не ги затварят и да ги правят каменени, както Здравка Евтимова в своя разказ „Кръв от къртица“ споменава, че хората правят сърцата си каменни, за да преживяват.

  „За да не се превърнем в група хора, чакащи пред кръвен център, в едната страна бурканче, а в другата ножче. Затова съм радостен да видя млади хора пред кръвния център, към които имаме най-добри чувства“, сподели още той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Ще почивате ли това лято

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.7505
  gbp Британска лира GBP 2.17726
  chf Швейцарски франк CHF 1.78046
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.