Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:03Събота

  21 Април 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 10° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Публиката е голямото жури

  Авторът трудно може да познае коя песен ще стане хит

  11-12-2017 0 346

  Стефан Диомов – композитор:
  Снимка:
  Интервю на Петя ДОБРЕВА

  Композиторът Стефан Диомов е роден на 16 февруари 1945 г. в Бургас.

  Занимава се с музика от 1961 г. Създава вокален квартет „Тоника” през 1972 г. към Културния дом на транспортните работници в Бургас. Първата му песен е „Балада” и тя му носи първа награда от Младежкия конкурс за забавна песен през 1974 г. Първа награда от същия конкурс печели и „Интимно” - 1978 г., а втора – „Къде си” - 1979 г.

  През 1982 г. „Приятели” е обявена за „Мелодия на годината” в конкурса на Българската телевизия.

  Песните „Сбогуване” и „Разказвай ми” са отличени с първа награда на конкурса „Песни за морето, Бургас и неговите трудови хора” през 1975 и 1979 г.

  От 1986 до 1991 г. е главен художествен ръководител на група „Магистрали” към Транспортни войски.

  През 1992 г. се връща в родния Бургас, където основава група „Горещ пясък” към Община Бургас. Две години по-късно успява да изглади всички противоречия и събира членовете на ръководените от него вокални групи във „Фамилия Тоника”. Новата формация има изключителен успех, а песента му „Здравей, как си приятелю” печели годишната класация на „Музикална борса” по „Хоризонт“ на БНР за 1995 г.

  През 1996 г. възражда конкурса „Бургас и морето” и е директор на следващите издания. Сред популярните му песни са „Мария”, „Ако помниш”, „Разказвай ми”, „Дъждовно реге”, събрани в троен диск с хитовете му, издание на „Стефкос мюзик”.

  Стефан Диомов открива за голямата сцена любимката на няколко поколения – Тони Димитрова.

  Нюхът му към таланта помага на мнозина да започнат професионална кариера.

  Преди десет години Стефан Диомов събира четирима талантливи бургаски изпълнители и създава „5-те сезона”. Квартетът има по 60 участия на година. Своята годишнина групата ще отбележи и по време на Коледния концерт „12 коледни картички”, който е тази вечер от 17.30 и от 19.30 часа в Държавна опера - Бургас.

   

   

  - Г-н Диомов, как се организира коледен концерт?

  - По същия начин, по който се организират и останалите концерти, но с много по-голяма отговорност. Около 20 са моите коледни концерти, не само в Бургас. Правил съм и в НДК в София, във Варна.

  - Каква е отговорността да се организира концерт, който да бъде подарък за публиката в навечерието на Рождество Христово?

  - Голяма. Треперя над всеки тон и всяка сричка. Готвим се почти 12 месеца. Прецизирам всичко. В погледа на моите колеги съм някакъв непоправим маниак. Човек, за да направи такъв концерт, трябва да е малко луд. Трудът е голям. Дай Боже, да бъда в кондиция и да не съм много изморен. Очакването е изморително, а моите ангажименти около концерта са големи.

  - Публиката ще чуе песен по стих на Джани Родари. Защо избрахте да напишете музика по текст на този автор?

  - Той е изумителен. Направил съм около седем-осем детски песни по негови стихове. Той е един от най-песенните детски автори. Казал е: „За деца се пише, както за възрастни, но още по-отговорно”.

  - От кого откупихте правото да създадете музика по текст на италианския автор?

  - От агенция „Авторско право”. Платих една значителна сума, за да мога да създам музиката. Иначе ще бъда в нарушение. Нещо, което не мога да си позволя. Всички тези неща се уреждат с договор и със заплащане на съответната сума.

  - Колко Ваши песни влязоха в учебниците по музика?

  - Повече от 15 са. Всеки месец ми искат разрешение да бъде използвана една или друга песен. Най-търсената песен е „Приятели”, след това „Отново е Великден”, „Празник”, „Здравей, как си приятелко” и други.

  Много често в учебниците влизат и „След градската музика” и „Очакване за пролет”.

  – Издадохте „12 коледни картички” – втора част. Кои песни от този диск ще станат безспорен хит?

  – Задаваш ми въпрос, който много ме затруднява. Много се надявам някоя от тях да стане. Но това е Божа работа. Има един случай с Рей Чарлз, който издава албум и посочва четири песни, които според него ще станат хит. Нито една от тях обаче не става. Хит става деветата песен в албума – „I can stop loving you”, която той слага за пълнеж в албума. Тази песен става най-големият му хит, който звучи и до днес.

  - Има ли случаи Вашето очакване една песен да се хареса на публиката да се размине с начина, по който слушателите я възприемат?

  – Да. Има такива случаи. Често пъти не може да се предвиди коя песен ще се хареса и коя не. В този албум, „12 коледни картички”, аз много си харесвам две песни – „Две шейни” и „Месец декември”. В него са включени и две песни, които Ваня Костова изпя чудесно – „Преди да съмне” и „В нощ като тази”. Но публиката е голямото жури, която ще каже „Да” или „Не” на песните.

  – На коледния концерт ще бъде отбелязан и един рожден ден – 10 години „5-те сезона”. Каква ще е изненадата за публиката?

  – На този концерт те ще изпеят най-доброто, което са пели, а през май догодина ще издадем нов техен албум.

  – На какво се дължи това дълго ползотворно сътрудничество с групата?

  – На шега казвам, че те не са достатъчно популярни и затова са дълголетни. Популярността изхабява и разделя. Затова и такива големи състави, като „Бийтълс” например, не могат да съществуват повече от десет години.

  – Това, че всеки един от четиримата изпълнители в групата – Мина, Цани, Миро и Краси си имат и други занимания, освен пеенето, помага ли?

  – Това е прекрасно. И много помага, защото нашата ангажираност към групата не е голяма. Не мога да им запълня цялото време с репетиции. Те работят в три различни града – София, Бургас и Хасково. Въпреки това, те винаги се събират на едно място, когато имаме участие. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.58894
  gbp Британска лира GBP 2.23248
  chf Швейцарски франк CHF 1.63394
   
  хороскоп
  всички

  Извлекли сте си поука от минали грешки и с внимание ще се отнесете към идеите на партньорите си. Интелигентната ви природа ще ви подскаже, че в тях перспективите са добри и ще заложите на общото сътрудничество. Нови придобивки и впечатления очакват някои от вас. Ще се радвате на семейно разбирателство и уют.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.