Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  19:26Неделя

  24 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 20° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Пясъчна торта на Фестивала за десетия му рожден ден

  18-06-2017 0 1259

  Снимка: Георги Русинов

  Хан Крум ще извиси снага, Айнщайн ще посети градчето

  Георги РУСИНОВ

   

  Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас се провежда за десета поредна година и понеже е юбилейна за финал рожденикът ще почерпи с торта, изработена от пясъка останалите фигури. „Колкото и да е комерсиално събитието, търсим някаква идея в цялата работа, а не просто да каним хората и всеки да прави каквото си иска. Подготвени са предварително проекти на по-известни работи през годините и евентуално ще се направи от пясък накрая една торта, с която да отпразнуваме годишнината, това за финал“, заяви Атанас Стоянов, бургаски скулптор и един от организаторите на фестивала. Тази година темата на фестивала е „Пясъчни приказки“, през годините са минали киногерои, исторически личности.

  Скулпторът, заедно с още двама свои колеги, отговаря за цялостния вид на събитието, превърнало се в една от емблемите на летен Бургас. Той отговаря за това къде и как ще бъдат разположени огромните композиции

  Те получават и проектите на скулпторите, които ще участват, за да могат да добият представа за цялостната визия. „Много е неприятно иначе, когато се получат изненади“, казва Стоянов. Участвал е във всички фестивали, освен един, когато е бил със счупен крак. Не може да определи кой от фестивалите му е любим. „Няма по-любим фестивал за мен. В главата ми изплуват картини като е валяло дъжд и сме гледали как падат скулптурите и после ги правиш наново. И по най-елементарната тема могат да се направят интересни неща, въпросът е да се възприеме от зрителите това нещо, защото художниците имаме по-различна визия. Затова в крайна сметка трябва да се направи, така че да е интересно за гостите на Бургас и на фестивала. Имало е и случаи определени автори да ми харесат, но не мога да кажа този е по-добър или по-лош“.

  За работата с пясъка с усмивка Стоянов казва: „Трудно се прави скулптура от пясък, физическа работа е. Ако трудно се бърка бетон, трудно се бърка и пясък. Общо взето може да се отъждестви с нещо подобно, защото всичко минава през ръцете ти“.

  Във фестивала ежегодно участват скулптори от цял свят и от различни континенти. „Даже и от Австралия има в момента скулптор, който прави замък. Той е архитект, но обича да работи с пясък и това, което е учил, го превъплъщава в материала на пясъчния фестивал“, казва бургазлията. Автори от Португалия, Холандия, Русия, Латвия проявяват интерес за фестивала. Руснаците според Стоянов са най-много. Хубаво е, че идват много и различни хора, защото се изграждат ценни приятелства.

  Българското участие също е много добре представено, а Община Бургас разчита на бургаските скулптори, като домакини. И тази година се очакват автори от Русе, Стара Загора, Велико Търново. От Стара Загора ще пристигне семейство, което често работи и в чужбина. Един от организаторите на фестивала в Русе също ще се изяви край морето. Друг от редовните участници си е счупил ръката и най-вероятно Стоянов ще прави и неговия проект. Две момчета от Велико Търново, които участвали за пръв път миналата година и се представили много добре, са тук и тази година. „В началото доста несигурно се случваха нещата, защото между скулпторите има една ревност, а и в чужбина си имат общност – sand people (пясъчни хора), където не допускат всеки, но започна да им харесва много този фестивал и взеха да канят и български автори. Много ни обнадеждава този факт и се надяваме по-нататък да можем да направим един пясъчен фестивал само с български скулптори. Даже ми се ще да сме и само бургаски скулптори, но ще е трудно, защото сме малко“, обяснява скулпторът. 

  Той уточни, че тази година, освен новите скулптори, ще присъстват и някои от най-успешните през годините. Бургаският скулптор все пак разкри малко от предстоящите проекти за пясъчните красоти. Най-интересно ще е присъствието на хан Крум, който според Стоянов ще послужи на гостите за опресняване на историческите им познания. Иначе Айнщайн ще посети Бургас, било то и в пясъчен вид. По цирковата тема ще има доста композиции, уверява Стоянов, както и детски анимационни герои за най-малките посетители на фестивала. „Смърфовете са тук“, шеговито подмята скулпторът.

  Според него интересът към фестивала със всяка изминала година се увеличава. „Доколкото разбрах, той е станал доста известен в чужбина, защото хората, които работят тук, работят и навън и съответно го пропагандират, а покрай тях се засилва интересът към нашия фестивал. За него се говори даже, че все едно съществува от доста години“, заявява той.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67911
  gbp Британска лира GBP 2.23108
  chf Швейцарски франк CHF 1.69571
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.