Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  05:57Понеделник

  17 Декември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Райна Кабаиванска с високото бургаско отличие „Ключът от кулата“

  01-10-2018 0 873

  Снимка: Борислав Пенков

  Готова да прави опера и на плажа

   

  Оперната прима Райна Кабаиванска получи високото бургаско отличие „Ключът от кулата“ на Бургас. По принцип то се дава на Никулден на изявени бургазлии прославили града ни в чужбина и страната. В деня на музиката оперната прима, почетен гражданин на Бургас пристигна в родния си град и се срещна с кмета Димитър Николов. Получи от него албум с нейни снимки и акта си за раждане на който е записано:“15 декември 1934 година Бургас“.

  Световно известното сопрано бе посрещнато под бурни аплодисменти в сградата на общината. Тя си спомни и предишното си идване преди 9 години.

  „Времето за гопожа Кабаиванска е спряло, но Бургас се развива, ние работим за да е той по хубав и по-привлекателен“, заяви кметът Димитър Николов и допълни, че Райна Кабаинска е най-известния жител на Бургас в световен мащаб, затова й се връчва отличието.

  „Много трогателно, много.Чувствам се много горда, когато дойда в Бургас. Това, което виждам в него е невероятно, станал е красив приморски град. В този град се чувства морето. Преди малко повече от девет години Вие бяхте по-млад, но това което видях сега е невероятно - един красив морски и европейски град с широки улици", по този начин и с чувство за хумор отговори известната българка, която е прославяла страната ни по световни сцени.

  Тя си спомни, че в нейното детство Бургас е имал морска академия, която сега е Морско училище, изпитвала е емоции, когато вижда моряците в униформи.

  "Стоях пред Морското училище в Бургас и гледах как по стълбите на сградата слизат моряци. И това беше моята мечта - моряк в живота. В "Мадам Бътерфлай" толкова моряци минаха през ръцете ми, че моята мечта беше осъществена", заяви с усмивка тя.

  Тази вечер  в залата на Държавна опера – Бургас от 19.00 часа, Райна Кабаиванска ще представи Галаконцерт на лауреатите на своя XVIII Международен майсторски клас в Нов български университет и стипендиантите на фонд „Райна Кабаиванска“ за 2018 година. Сред младите оперни таланти има  и три българки.

  Оперната прима с болка сподели, че във времето на интернет и новите технологии оперните стандарти са се променели. За да бъдат атрактивни опрени спектакли  се избират слаби певици, а спектаклите се правят дори на плаж. Целта е вече не да се слуша музика , а да се гледа шоу, операта все повече е шоу“, каза още певицата и продължи с умивка: „Ако ни поканите догодина, ще ви направим опера на бургаския плаж".

  „Музиката дава красота и моята борба е да задържим световното оперно наследство", категорична е още оперната прима, която е известна с майсторските си класове и школата от млади талантни.

  Завърши с думите : „Нека защитаваме музиката, която е красота и емоция!“

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73312
  gbp Британска лира GBP 2.17714
  chf Швейцарски франк CHF 1.7379
  хороскоп
  всички

  Зодия Стрелец

  23 ноември - 21 декември

  Обградени сте от познатите ви неща и хора, но скоро ще се окажете изправени пред въпрос, чието решение не търпи отлагане. Ще се справите, без да изпадате в паника и това ще повиши доверието на някой във вас. Силни сте и желанията ви също. Имате добро отношение към предстоящо събитие и това ви носи предимство.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder