Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  22:57Вторник

  16 Октомври 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 15° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Районен съд - Айтос покани абитуриенти на два реални съдебни процеса

  29-11-2017 0 1647

  Снимка:

  Учениците присъстваха по образователната програма на съда

   

  Дванадесетокласниците от СУ „Христо Ботев" и тази седмица бяха в съдебната зала на Районен съд - Айтос за поредна среща със съдия Николай Гемеджиев по Образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Този път гимназистите бяха изненадани с две съдебни дела, които наблюдаваха на живо, огромната част от тях - за първи път в живота си.

  Особено интересно за учениците беше съдебно дело, пример за толерантен развод поради разстройство на брака. В залата се явиха двама съвсем млади съпрузи с общ адвокат и с доброволно подписано споразумение, в което декларират „сериозно и непоклатимо" желание за разтрогване на гражданския брак. Младите лично потвърдиха и пред съдия Гемеджиев твърдото си намерение да се разведат. В края на процедурата стана ясно, че съдебното решение ще бъде издадено на 29 ноември т.г., след което двамата ще бъдат освободени от съпружеските си задължения.

  Впечатлени от добрия тон и взаимното уважение на съпрузите, зрелостниците засипаха съдия Гемеджиев с въпроси, свързани с различни ситуации при бракоразводните дела. Съдията разказа интересни казуси от практиката си, което предизвика нова вълна от въпроси, свързани с изслушването на деца на развеждащите се родители, с видовете причини за искане на развод, за разводите по вина на един от съпрузите. Абитуриентите научиха още, че при не толкова толерантни взаимоотношения, съдът следва да установи причините за настъпването на дълбокото и непоправимо разстройство на брака, породено от брачни нарушения на единия или двамата съпрузи.

  Хипотезата на съдия Николай Гемеджиев по другото дело, което гимназистите наблюдаваха на живо в съдебната зала - за разделяне на имот, беше, че процедурата вероятно ще се проточи около две години. И се аргументира с факта, че има заведено дело в Апелативен съд - Бургас, което означава, че делото в Районен съд - Айтос не може да приключи. „Решението на Апелативния съд - Бургас пък подлежи на обжалване пред ВАС, в който делата от сега се насрочват за 2019 г.", каза още районният магистрат.

  Опитът на съдия Гемеджиев и липсата на правни знания у учениците не попречиха на интересния диалог между двете страни, който преля в темата „Трафик на хора", планирана в Образователнта програма на Районен съд - Айтос. Учениците научиха, че българските жертви на трафик обикновено са хора от райони с висока безработица и бедност, а най-уязвими са млади жени, непълнолетни момичета, деца без родители, мъже и жени в активна възраст с цел трудова експлоатация. И че трафикът на хора е криминализиран в Наказателния кодекс на България и включва транспортирането, прехвърлянето, укриването или приемането на хора, независимо от изразената от тях

  воля в пределите на страната или извън нея. Наказанията са до 15 години лишаване от свобода и глоба до 20 000 лв. „За жертвите, трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереално или далечно, но истината е, че това е една от най-големите опасности в България", каза съдия Гемеджиев. Той приведе конкретни примери и отговори на много въпроси на учениците, свързани с това престъпление.

  Образователната програма на Районен съд - Айтос е в пълен ход. Учениците споделиха, че очакват с нетърпение всяка нова среща с магистратите, и най-вече вписания в графика на РС - Айтос симулативен процес, за да влязат в роли и да усетят отблизо духа на съдебната институция.

  НП

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.68795
  gbp Британска лира GBP 2.23286
  chf Швейцарски франк CHF 1.70904
  хороскоп
  всички

  Зодия Скорпион

  24 октомври -22 ноември

  Добър да бъде и за вас деня ви, скъпи Скорпиони! В домът ви ще има разбирателство, налице са идеални условия за почивка. Посветете се на хобито си, откога не сте го правили? Сега е момента да се срещнете с позабравени приятели или да покорите някой връх. Вие умеете да създавате настроение около себе си, така че няма да скучаете.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder