Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:34Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Разделят Английската и Немската на есен

  09-08-2018 1 4452

  Снимка: Борислав Пенков

  Дона МИТЕВА

   

  Среща на родителските съвети на училищата „Йордан Йовков“ и  „Добри Чинтулов“ предстои днес с лидери на учителските синдикати и работодателските организации, в качеството им на медиатори. Целта е да  бъде разяснена идеята за събиране на двете училища в една сграда. След тази среща в началото на другата седмица началникът на регионалното управление на образованието  инж. Виолета Илиева също ще направи среща за обсъждане на проекта.

  От години стои въпросът с недостиг на физическа среда на Английската и Немската езикови гимназии, които буквално са натъпкани в една сграда. Ако двете училища в „Изгрев“ се съберат, освободената сграда на СУ „Добри Чинтулов“ ще бъде предоставена на Английската.

   

  Двете училища в квартал „Изгрев“ имат много свободно пространство

   

  „Предвижда се двете училища да бъдат събрани в сградата на СУ „Йордан Йовков“. Изчисленията показват, че те могат да се поберат в сградата, да се обучават учениците  на едносменен режим и да има осигурена целодневна организация на учебния процес, както се изисква по стандарти. Не говорим за сливане или каквато и  друга оптимизация по отношение на организацията на учебния процес“, коментира инж. Илиева.

  Разделят се стаите, отоплението и осветлението се плащат от двете училища. Няма да има съкращение на учители от гледна точка на преместването.

   

  Условието

  Всичко това би могло да се постигне единствено и само  при пълно съгласие на всички страни, които участват в образователния процес.

  В освободената сграда на училище „Добри Чинтулов“, ако преместването се случи,  ще бъде настанена Английската гимназия. „Още от миналата година, когато се постави  въпросът,  двете езикови гимназии се бяха разбрали, че Немската остава в сегашната си сграда, а Английската се премества“, обясни Илиева. По думите й от езиковото училище има положителна нагласа за преместване, защото от дълги години страдат от липсата както на класни стаи, така и на  капацитет на самите пространства, защото са проектирани за по 18 ученици.

   

  Преместването не е нещо опасно

   

  „Не изключвам и това, че сигурно  ще има и родители, които ще са против преместването. Това вероятно ще са семейства, които живеят в първите блокове около упоменатите сгради, в която сега учат децата им. Те трябва да помислят обаче и за това, че техните деца ще пораснат и те ще искат да отидат в езиковите гимназии“, казва инж. Илиева.  Тя допълва, че вече има няколко случая на преместване на училища – всички преминали безболезнено и безшумно и не е черезвичайно това с цел да се осигури по-добра учебна среда. „Просто ние извършваме процеса на оптимизация и рационализация на училищната мрежа. И най-радостното е, че  в община Бургас има деца и не се касае за закриване, а се търсят сгради“, заключава инж. Илиева и допълва, че всички родители са еднакви данъкоплатци, затова и всеки родител иска да получи най-добрата учебна среда за детето си. „Не може две училища да работят на 50% като училищна сграда, а други две да изнемогват“, допълва Илиева.

   

  Първите разговори удрят на камък

   

  Предварителните разговори с директорите на СУ „Йордан Йовков“ и СУ „Добри Чинтулов“ не са довели до категорични резултати, обясни председателят на Синдиката на българските учители в Бургас Константин Янков, който е част от медиаторите. Дори реакциите на директорите като начало са  били доста остри, подкрепени с несъстоятелни аргументи от рода на това, че ако тръгнат да се преместват пианата на СУ„Добри Чинтулов“, ще се разакордират или направо разпаднат. „Подобни аргументи няма как да обяснят нормално ли е един-два етажа да стоят празни, докато други училища изнемогват заради сграден фонд“, обясни Янков.  Директорите не са поели категорично своята отговорност с крайно решение. Затова социалните партньори  в лицето на двата учителски синдиката и двете директорки - представителки на Работодателската организация на директорите - Веселка Иванова - директорка на Руската гимназия, в качеството си на областен председател, и Надежда Иванова-Радева, директор на НЕГ, в качеството на общински председател, ще направят срещи  в двете училища в по-разширен формат – с представители на родителската общност.

   

  Предходните опити да се нареди пъзелът

   

   По думите на Янков миналата година опитът да се реши проблемът чрез механично преместване  на едното училище в другото е бил твърде неудачен. „Сега е назрял моментът да се реши проблема и на четирите училища“, категоричен е синдикалистът. Общият обем на двете училища „Йордан Йонков“ и „Добри Чинтулов“ е 30 паралелки, което дава възможност те да бъдат разположени в едната сграда, като получат по два етажа, с относителна самостоятелност. А това да бъде избран вариантът училище „Добри Чинтулов“ да се премести, се корени в това, че там в момента има по-малко ученици от първи до четвърти клас, което касае и безопасността на малките с преминаването на оживена улица.

  За да се реализира това преместване,  частното училище „Монтесори“ и ресурсният център ще бъдат преместени от сградата на СУ „Йордан Йовков“. Също така и по преграждане на входове и ремонт на класни стаи, се предвижда по предварителния проект. Това са ангажименти на общината. 

   

  Краят на преговорите

  За изхода от преговорите Янков е умерен оптимист. Много му се иска да се загърбят личните интереси  и гледането само да не се наруши личен комфорт. Обективно обаче може да се стигне до приемлив компромис. Проблемът на СУ „Добри Чинтулов“ е чисто технически  за преместването  на багажите, а дискомфортът е кратък.

  коментари

  Добави своя коментар

  10.08.2018 г., 01:08 ч. | Анонимен
  Трябва да се вземе в предвид и,че ще е неудобно и на доста хора от АЕГ, които живеят в по-далечни райони. Най-близката спирка е доста далеч от училището и може да се хваща само един автобус(Б1) и може да ги блъсне кола докато пресичат!!!!!

  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
  хороскоп
  всички

  Зодия Везни

  24 септември - 23 окктомври

  Денят ви ще е разтоварващ и не ангажиран с важни задачи. Приятните емоции ще преобладават, предвид срещите, на които ще дадете предпочитанията си. Ще ви се отразят добре и може да ви осенят интересни идеи за в бъдеще. Ще останете доволни от развитието на въпрос, свързан с работата ви. Други ще се отдадат на флирт, внасящ романтична тръпка в ежедневието им.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder