Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:37Понеделник

  21 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Разкриването на нови дестинации е приоритет за „Фрапорт - България“

  Това е една от сферите, където полагаме най-големи усилия и енергия

  12-05-2018 0 1744

  Георги Чипилски, директор на Летище-Бургас:
  Снимка:
  Интервю на Дона Митева

  - Г-н Чипилски, с какво базата на Ryanair на бургаското летище променя неговия облик? Можете ли да кажете колко души са кацнали, да кажем, за 15 дни с полети Ryanair по страни. Или пък за целия месец...

  - Много ни радва присъствието на авиокомпания „Ryanair“ на Летище - Бургас. Тя със сигурност допринесе за по-динамична пролет тази година. Само за месец април, с полети на авиокомпанията пристигнаха близо 15 хиляди души. Летище - Бургас отчита двуцифрен ръст на пътници през първите 4 месеца на 2018 година, като двете черноморски летища - нашето и това във Варна, са посрещнали с 135 000 повече пътници през този период, в сравнение с миналата година.

  - Каква е средната пълняемост на полетите на Ryanair?

  - Нашите данни сочат над 80% средна пълняемост на полетите на Ryanair, което считаме за значителен успех за първи месец на тяхното опериране на Летище - Бургас.

  - Можете ли да кажете какъв е профилът на хората, които използват тази нискотарифна компания? И какъв процент са онези, които просто от любопитство идват за ден-два да разгледат Бургас и усетят духа му?

  - Не сме имали възможност да анализираме профила на пътника, но считаме Бургас за атрактивно място, което с разнообразието от хотели – от две до пет звезди, привлича туристи от различни възрастови групи. Сред пристигащите има семейства, които търсят удобство, млади хора, които идват с цел увеселение, както и по-възрастни, които се възползват от балнео и лечебен туризъм в допълнение на традиционните слънчеви курорти в околността.

  - Преди дни стана ясно, че ще се очаква вече и тримилионният пътник това лято. Направени ли са вече предварителните изчисления – кога ще се случи това?

  - Да, вече сме категорични, че тази година ще постигнем този рекорд. По данните, с които разполагаме в момента, очакваме това да стане през месец септември.

  - Освен основните дестинации до Германия, Великобритания и Русия, кои други страни стоят стабилно на нашия пазар?

  - Стабилно на пазара се позиционират Германия, Великобритания, Полша, Чехия и Израел. Макар че очакваме лек спад на туристи от Русия, искрено се надяваме нивата да се запазят същите и в краен случай, да бъдат компенсирани от ръста на туристи от другите традиционно силни пазари.

  - Кои превозвачи и кои дестинации ще доминират през лятото?

  - От българските авиокомпании най-активни ще бъдат Bulgarian Air Charter, Bulgaria Air и BH air; от чуждестранните, най-видни ще са Travel Service, Ryanair, Wizz Air и Thomson Airways.

  - Като че ли отмина вече времето на разкриването на нови линии. Сега търси ли се някаква екзотика, някаква екстравагантност в предлагането на полети от Бургас до различни точки на света, или се залага повече на бизнесинтересите?

  - Разкриването на нови дестинации е приоритет за „Фрапорт - България“. Това е една от сферите, където полагаме най-големи усилия и енергия. Често разкриването на нови дестинации отнема значителен период от време – година- две, за да постигнем споразумение с дадена авиокомпания.

  Нови линии тази година включват: Мюнхен, Меминген и Дюселдорф Везе в Германия, Mилaнo Бергамо в Итaлия, Лвoв в У?paйнa, Poтepдaм и Maacтpиxт в Xoлaндия, Лoдз и Шимaни в Πoлшa, Лил във Фpaнция, Йopeбpy и Hop?ьoпинг в Швeция и Baaca във Финлaндия, Бейрут в Ливан и Техеран в Иран.

  Наскоро нискотарифната авиокомпания „Jet2.com“ обяви новите си дестинации за лято 2019 и Бургас е една от тях. Полетите ще започнат да се изпълняват през май 2019 година и в първата година ще бъдат продадени почти 100 000 места. Jet2 ще свързва Бургас с девет летища в Обединеното Кралство: Белфаст Интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл.

  - Кога се очакват пиковите дни за този сезон?

  - Очакваме пиковите дни да се случат в края на юли и началото на август. Миналата година, на 14 юли, Летище - Бургас обслужи рекорден брой полети за период от 24 часа – общо 262, като приблизително 40 хиляди пътници от 57 летища по света, стъпиха на българска земя. Този ден, средно на всяка пета минута кацаше или излиташе самолет.

  - Какво сочат Вашите предвиждания – отваря ли се сезонът в крилете?

  - Да, изминалите 4 месеца от началото на годината отчитат двуцифров ръст на двете летища, които „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ управлява – Варна и Бургас. С навлизането на Ryanair в Бургас в края на март, развитието на летището става все по-видно и очакваме тази тенденция да продължи.

  - 11-а година бургаското летище е под шапката на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Къде стои в момента то в семейството на големия оператор и забелязано ли е с нещо специфично?

  - Летищата в Бургас и Варна се развиват с изключително забележителен темп. Тази година, трафикът на черноморските летища се очаква да нарасне с около 10%, според планираните полети към момента. Това е значителен ръст предвид постиженията от 2017 година (8.42%) и 2016 г. (22%).

  Инвестициите на „Фрапорт Туин Стар“ в Бургас продължават с пълна сила. През 2017 година приключиха проектите за рехабилитация на пътека за рулиране „Алфа“ и новата светотехническа система. Следва разширението и рехабилитацията на перона за обслужване на въздухоплавателни средства на летището. По този начин ще бъдат оптимизирани местостоянките за обслужване на самолетите и ще се увеличи капацитетът и ефективността. От началото на концесията, „Фрапорт Туин Стар“ е инвестирала близо 368 милиона лева в двете черноморски летища.

  - Има ли текучество сред кадрите на аеропорта? Има доста временни позиции – връщат ли се на следващия сезон хората, които вече сте обучили веднъж?

  - В компанията работят 630 постоянни служители, а през летния сезон към двете летища Варна и Бургас се назначават допълнително около 1200 души за летния сезон. Има стабилна възвръщаемост на сезонните служители с над 60%. Мотивация и ангажираност на служителите са една от главните цели на „Фрапорт Туин Стар“ още от началото на концесията през 2006 година. С цел подобряване на благосъстоянието на служителите, компанията инициира различни проекти и програми, някои от които получиха признание на национално и европейско ниво през годините.

  „Фрапорт Туин Стар“ разработи и въведе Авиационен учебен център и Център за кариерно развитие в полза на своите служители, както и Стажантска програма, част от програмата за осигуряване на „Life Cycle” в дружеството. Заедно с програмите за кариерно развитие, стажантската програма подготвя бъдещи добри кадри за компанията. Над 300 стажанти са преминали през тази програма за последните 10 години, като над 25% от тях остават на работа в компанията.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.71534
  gbp Британска лира GBP 2.21938
  chf Швейцарски франк CHF 1.72609
  хороскоп
  всички

  Зодия Близнаци

  22 май - 21 юни

  Идеални условия за почивка и пълноценно разтоварване предлага днешния ден на повечето от представителите на зодията. Много вероятно е планирани за днес ангажименти да отпаднат по независещи от вас причини и да се окаже, че разполагате с всичкото свободно време, от което имате нужда. Едва ли ще се колебаете какво точно да направите.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder