Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  10:48Събота

  26 Май 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 22° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  
  събеседник

  Разкриването на нови дестинации е приоритет за „Фрапорт - България“

  Това е една от сферите, където полагаме най-големи усилия и енергия

  12-05-2018 0 973

  Георги Чипилски, директор на Летище-Бургас:
  Снимка:
  Интервю на Дона Митева

  - Г-н Чипилски, с какво базата на Ryanair на бургаското летище променя неговия облик? Можете ли да кажете колко души са кацнали, да кажем, за 15 дни с полети Ryanair по страни. Или пък за целия месец...

  - Много ни радва присъствието на авиокомпания „Ryanair“ на Летище - Бургас. Тя със сигурност допринесе за по-динамична пролет тази година. Само за месец април, с полети на авиокомпанията пристигнаха близо 15 хиляди души. Летище - Бургас отчита двуцифрен ръст на пътници през първите 4 месеца на 2018 година, като двете черноморски летища - нашето и това във Варна, са посрещнали с 135 000 повече пътници през този период, в сравнение с миналата година.

  - Каква е средната пълняемост на полетите на Ryanair?

  - Нашите данни сочат над 80% средна пълняемост на полетите на Ryanair, което считаме за значителен успех за първи месец на тяхното опериране на Летище - Бургас.

  - Можете ли да кажете какъв е профилът на хората, които използват тази нискотарифна компания? И какъв процент са онези, които просто от любопитство идват за ден-два да разгледат Бургас и усетят духа му?

  - Не сме имали възможност да анализираме профила на пътника, но считаме Бургас за атрактивно място, което с разнообразието от хотели – от две до пет звезди, привлича туристи от различни възрастови групи. Сред пристигащите има семейства, които търсят удобство, млади хора, които идват с цел увеселение, както и по-възрастни, които се възползват от балнео и лечебен туризъм в допълнение на традиционните слънчеви курорти в околността.

  - Преди дни стана ясно, че ще се очаква вече и тримилионният пътник това лято. Направени ли са вече предварителните изчисления – кога ще се случи това?

  - Да, вече сме категорични, че тази година ще постигнем този рекорд. По данните, с които разполагаме в момента, очакваме това да стане през месец септември.

  - Освен основните дестинации до Германия, Великобритания и Русия, кои други страни стоят стабилно на нашия пазар?

  - Стабилно на пазара се позиционират Германия, Великобритания, Полша, Чехия и Израел. Макар че очакваме лек спад на туристи от Русия, искрено се надяваме нивата да се запазят същите и в краен случай, да бъдат компенсирани от ръста на туристи от другите традиционно силни пазари.

  - Кои превозвачи и кои дестинации ще доминират през лятото?

  - От българските авиокомпании най-активни ще бъдат Bulgarian Air Charter, Bulgaria Air и BH air; от чуждестранните, най-видни ще са Travel Service, Ryanair, Wizz Air и Thomson Airways.

  - Като че ли отмина вече времето на разкриването на нови линии. Сега търси ли се някаква екзотика, някаква екстравагантност в предлагането на полети от Бургас до различни точки на света, или се залага повече на бизнесинтересите?

  - Разкриването на нови дестинации е приоритет за „Фрапорт - България“. Това е една от сферите, където полагаме най-големи усилия и енергия. Често разкриването на нови дестинации отнема значителен период от време – година- две, за да постигнем споразумение с дадена авиокомпания.

  Нови линии тази година включват: Мюнхен, Меминген и Дюселдорф Везе в Германия, Mилaнo Бергамо в Итaлия, Лвoв в У?paйнa, Poтepдaм и Maacтpиxт в Xoлaндия, Лoдз и Шимaни в Πoлшa, Лил във Фpaнция, Йopeбpy и Hop?ьoпинг в Швeция и Baaca във Финлaндия, Бейрут в Ливан и Техеран в Иран.

  Наскоро нискотарифната авиокомпания „Jet2.com“ обяви новите си дестинации за лято 2019 и Бургас е една от тях. Полетите ще започнат да се изпълняват през май 2019 година и в първата година ще бъдат продадени почти 100 000 места. Jet2 ще свързва Бургас с девет летища в Обединеното Кралство: Белфаст Интернешънъл, Бирмингам, Източен Мидландс, Единбург, Глазгоу, Лийдс Брадфорд, Лондон Станстед, Манчестър и Нюкасъл.

  - Кога се очакват пиковите дни за този сезон?

  - Очакваме пиковите дни да се случат в края на юли и началото на август. Миналата година, на 14 юли, Летище - Бургас обслужи рекорден брой полети за период от 24 часа – общо 262, като приблизително 40 хиляди пътници от 57 летища по света, стъпиха на българска земя. Този ден, средно на всяка пета минута кацаше или излиташе самолет.

  - Какво сочат Вашите предвиждания – отваря ли се сезонът в крилете?

  - Да, изминалите 4 месеца от началото на годината отчитат двуцифров ръст на двете летища, които „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ управлява – Варна и Бургас. С навлизането на Ryanair в Бургас в края на март, развитието на летището става все по-видно и очакваме тази тенденция да продължи.

  - 11-а година бургаското летище е под шапката на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Къде стои в момента то в семейството на големия оператор и забелязано ли е с нещо специфично?

  - Летищата в Бургас и Варна се развиват с изключително забележителен темп. Тази година, трафикът на черноморските летища се очаква да нарасне с около 10%, според планираните полети към момента. Това е значителен ръст предвид постиженията от 2017 година (8.42%) и 2016 г. (22%).

  Инвестициите на „Фрапорт Туин Стар“ в Бургас продължават с пълна сила. През 2017 година приключиха проектите за рехабилитация на пътека за рулиране „Алфа“ и новата светотехническа система. Следва разширението и рехабилитацията на перона за обслужване на въздухоплавателни средства на летището. По този начин ще бъдат оптимизирани местостоянките за обслужване на самолетите и ще се увеличи капацитетът и ефективността. От началото на концесията, „Фрапорт Туин Стар“ е инвестирала близо 368 милиона лева в двете черноморски летища.

  - Има ли текучество сред кадрите на аеропорта? Има доста временни позиции – връщат ли се на следващия сезон хората, които вече сте обучили веднъж?

  - В компанията работят 630 постоянни служители, а през летния сезон към двете летища Варна и Бургас се назначават допълнително около 1200 души за летния сезон. Има стабилна възвръщаемост на сезонните служители с над 60%. Мотивация и ангажираност на служителите са една от главните цели на „Фрапорт Туин Стар“ още от началото на концесията през 2006 година. С цел подобряване на благосъстоянието на служителите, компанията инициира различни проекти и програми, някои от които получиха признание на национално и европейско ниво през годините.

  „Фрапорт Туин Стар“ разработи и въведе Авиационен учебен център и Център за кариерно развитие в полза на своите служители, както и Стажантска програма, част от програмата за осигуряване на „Life Cycle” в дружеството. Заедно с програмите за кариерно развитие, стажантската програма подготвя бъдещи добри кадри за компанията. Над 300 стажанти са преминали през тази програма за последните 10 години, като над 25% от тях остават на работа в компанията.

   

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника

  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.67523
  gbp Британска лира GBP 2.23421
  chf Швейцарски франк CHF 1.68708
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.