Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  20:30Вторник

  20 Август 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Пловдивска фирма с апетит да открие склад за 2 милиона лева в Бургас

  11-02-2019 0 1454

  Снимка: Снимката е илюстративна

  „Бургаски пазари“ ще гаси заеми на „Хляб и хлебни изделия“ с парите от продажбата на имот в ПЗ „Север“

   

  Георги РУСИНОВ

   

  Пловдивската фирма „Рожен-1“ ООД е изявила интерес за закупуването на имот на „Хляб и хлебни изделия“ ЕООД, разположен в Промишлена зона „Север“. В инвестиционното намерение на пловдивчаните се казва, че имат намерение да изградят складова база за около 2 милиона лева. От там ще се извършва търговия на едро със захарни и шоколадови изделия, както и търговия на едро с кафе, чай, какао и подправки. „Рожен-1“ посочват и че след инвестицията ще бъдат разкрити 60 работни места.

  Информацията идва от докладна записка на управителя на „Бургаски пазари“ ЕООД Живко Панайотов, който е входирал предложение за продажбата на имота чрез публичен конкурс с тайно наддаване.

  Заместник-кметът на Бургас Красимир Стойчев потвърди пред репортер на „Черноморски фар“, че става въпрос за имот от 14 409 квадратни метра, разположен пред базата на „Хляб и хлебни изделия“ в Промишлена зона „Север“.

  Тъй като от края на миналата година недобре функциониращото общинско предприятие „Хляб и хлебни изделия“ се вля в добре работещото „Бургаски пазари“, то второто вече се разпорежда с всички дела на несъществуващото предприятие. Освен дейността на „Хляб и хлебни изделия“, „Бургаски пазари“ прие и всички негативи след сливането на двете предприятия. В това число и два банкови кредита, одобрени след решение на ОбС-Бургас от 31.01.2017-а, като е учредена ипотека върху въпросния имот.

  „В тази връзка при осъществяване на продажбата, следва да бъде изплатена сума до размера на обезпечението на кредитодателя, което ще намали значително дължимите месечни вноски по банковия кредит. Остатъкът от сумата „Бургаски пазари“ ще ползва за оборотни средства“, посочва в докладната управителят Панайотов.

  Според него инвестицията може да бъде реализирана, тъй като имотът не е необходим за извършване на основната дейност на дружеството и върху него не се предвижда инвестиционна дейност. За него „Бургаски пазари“ заплаща местни данъци и такси, но не получава приходи от наем, поради липса на интерес, свързан със състоянието му.

  Панайотов посочва още, че няма пречка за продажбата на имота, тъй като не е внесен като непарична вноска към капитала на дружеството от страна на Община Бургас.

  Пазарната оценка на имота от 14 409 квадратни метра, извършена от независим оценител от Камарата на независимите оценители е 922 200 лева, без ДДС. Предназначението на територията е урбанизирана, а начинът на ползване за производство и складов обект, което съвпада с инвестиционното намерение.

  „С оглед предназначението на имота, естеството на инвестицията, специфичните изисквания към предмета на сделката, нейното сключване и изпълнение, е целесъобразно да бъде проведен публично оповестен конкурс за продажбата на описания имот. Предлагам минималните изисквания към участниците да бъдат: размер на инвестицията – минимум 2 милиона лева и разкриване на минимум 60 работни места, като същите се включват и в критериите за оценка на предложенията, заедно с минимална конкурсна цена, съобразена с пазарната оценка“, пише в докладната Панайотов.

  Вносителят добавя още, че със сключването на договора трябва да се включат някои задължения. Първото е да не се извършва промяна в предназначението за ползване на имота за срок то 10 години. Изграденият обект да се използва на 100% за дейността, съгласно предназначението на имота. Очакванията ще са и инвеститорът да реализира инвестиционните си намерения в предложените срокове. Ще бъдат предвидени и неустойки за всички форми на неизпълнение по договора, в това число и такава за неосигуряване на предложените работни места – за всяко работно място до 30% от установената средна годишна работна заплата за страната за съответната година , за всеки месец от неизпълнението. За финал Панайотов предлага да бъде предвидена и неустойка от минимум 30% от продажната цена за неизпълнение размера на инвестицията.

  Във връзка с всичко изложено по докладната и предвид необходимостта от реализиране на инвестицията в кратки срокове, съответно осигуряване на работни места, Панайотов смята, че има основание за допускане на предварително изпълнение на решението.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде почивате това лято?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.76583
  gbp Британска лира GBP 2.13465
  chf Швейцарски франк CHF 1.80095
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.