Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  11:55Четвъртък

  24 Януари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Разработват проект за инсталация, която ще преработва органични отпадъци

  10-05-2018 0 576

  Снимка:

  Петя ДОБРЕВА

  Анаеробна инсталация за преработване на органични продукти от ресторантите и домакинствата ще бъде внедрена в Бургас. Екип от специалисти в Община Бургас разработва идеен проект за инсталацията. Тя ще има за цел да обработва органичните отпадъци, които всяко домакинство изхвърля, както и остатъчните продукти, които се изхвърлят от кухните на ресторантите и заведенията за хранене в Бургас. Идейният проект трябва да е готов до края на годината, а за реализацията ще се търси средства от европейските фондове.

  „Подали сме проектното предложение в Министерството на околната среда и водите и очакваме отговора им", каза Павлин Михов - директор на Дирекция "Околна среда" в Община Бургас. След като бъде разработен идейният проект и намерено финансиране, ще се премине към следващия етап - определяне на място, където ще бъде изградена инсталацията, която ще преработва органичните отпадъци.

  В момента на няколко места на територията на общината има изградени площадки за събиране на строително-битови и органични отпадъци. Те са разположени в кварталите: „Крайморие", „Долно Езерово", „Лозово" и в съставните селища - Драганово и Миролюбово. Два пъти в месеца те се извозват с камиони от фирмата - концесионер „Титан". Органичните отпадъци се предават на общинското предприятие „Чистота еко", за да бъдат използвани за компост.

  „Разяснявали сме на хората какво могат да изхвърлят на тези площадки. Но все още няма изградени навици от страна на жителите на общината", коментира Стефан Калчев - директор на „Чистота еко". Някои от хората се оплакват, че площадките са далече от жилищата им, за да ходят и да хвърлят там тези отпадъци. На други пък тези места били близо до къщите им.

  „Голяма активност отчитаме от жителите на квартал „Долно Езерово". Хората там се научиха и изхвърлят отпадъците на площадката, която сме изградили", допълни Павлин Михов.

  За първи път от общинското предприятие тази година раздават по пет литра компост, който те са произвели, на всеки жител на общината, който си е платил до 30-и април местните данъци и такси. Компостът може да се използва за наторяване на растения.

  „Опитваме се да насърчим бургазлии да мислят екологично. Сега предлагаме нова услуга, която им дава възможност не само да изхвърлят разделно отпадъците, но и да трупат точки", обясни Стефан Калчев.

  Кампанията има за цел да насърчи опазването на околната среда. В 20-е пункта на „Чистота еко" всеки може да предаде разделно събраните отпадъци и да получи точки срещу тях. При регистрация всеки ще получава баркод-карта. Чрез нея ще се отчита предаването на разделно събраните отпадъци и в зависимост от количеството гражданите ще получават точки.

  Първите десет, събрали най-голям брой точки, в края на годината ще получат материални награди на обща стойност 2500 лева, осигурени от Община Бургас. Всички останали граждани, събрали над 1000 точки, ще получат безплатно по 10 литра пакетиран компост. За всеки 500 точки над 1000 души ще получат допълнително 5 литра компост.

  „При желание от страна на жителите на общината могат сами да си направят компостер в двора и в него да събират листа, клони, да изхвърлят органични отпадъци от домакинството", допълни Павлин Михов. Цената на един 600-литров компостер например струва между 100 и 200 лева.

   

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Къде ще посрещнете Новата 2019 година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.72062
  gbp Британска лира GBP 2.24259
  chf Швейцарски франк CHF 1.72548
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder