Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  06:31Сряда

  20 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ремонт на детска градина нажежи страстите в местния парламент

  18-01-2018 0 1732

  Снимка: faragency.bg

  Съветници ядосаха с докладна зам.-кмета Ананиева


  Георги РУСИНОВ


  Докладна записка, постъпила от група общински съветници от ГЕРБ-Бургас за ремонт на двора на детска градина „Райна Княгиня“, нажежи страстите между местните парламентьори и зам.-кмета по образованието към Община Бургас Йорданка Ананиева по време на заседанието на постоянната комисия по устройство на територията.

  Във въпросната докладна, подписана от Тодор Колев, Петя Гънева и Стефан Колев, се предлага да се включи в Бюджет `2018: подмяна на настилките, да се разширят свързващите алеи, да се монтират ударопоглъщащи настилки и да се монтират нови съвременни уреди и съоръжения в детската градина.

  „Детското заведение е открито през 1981-а. Уредите, съоръженията и настилките в дворното пространство са амортизирани и се нуждаят от обновяване, тъй като не отговарят на съвременните стандарти за оборудване на детски площадки. Подстъпите, свързващи алеи и настилки, са тесни, разрушени, и се нуждаят от реновиране“, посочват те. В докладната се казва още, че през годините със съфинансиране от Община Бургас е монтирана нова ограда, възстановена е спортната площадка в двора и е обновен вътрешният английски двор.

  Със собствени средства пък детската градина частично е обновила площадките за игра на открито и пясъчниците на групите, боядисани са сенниците и уредите, премахнати са старите и опасни уреди и съоръжения за игра на открито, премахнат е и нефункциониращият разрушен басейн в двора и са монтирани две нови съоръжения за игра.

  По време на дебатите около докладната, от администрацията прецениха, че е най-добре Йорданка Ананиева, като ресорен кмет по образованието, да се изкаже. „Не съм запозната с тази докладна, но искам да кажа на всички съветници: откакто съм зам.-кмет по образование, имаме принципи на работа, които следваме и които не нарушаваме, защото образователните институции са много. Принципите на работа са следните: когато образователната институция има нужда от инвестиции, тя трябва да ги заяви, след като направи проект и го донесе в администрацията, защото дворните пространства се оправят с проект и така действаме във всички детски градини и всички училища“, твърдо заяви тя.

  Ананиева допълни и че е задължение на всички директори на детски градини и училища да изготвят проекти, които да представят пред общината в отговор на Диян Димов дали е задължение на учебните заведения да изготвят проекти. „Така че аз ще видя докладната и ще разговарям с директора на детската градина, ще видя тя има ли проектна готовност и да ми каже, смятал ли е някой тези алеи, тези площадки, има ли проект, одобрен ли е, главният архитект знае ли за него. Ако имат такава готовност, както направихме „Иглика“, така ще направим и „Райна Княгиня“. Но няма как да не се потрудят, а ние да им направим всичко“, поясни още зам.-кметът по образованието.

  Тодор Колев, като един от вносителите на докладната, попита как детската градина да изготви проект, който не може да покрие с бюджета си. Ананиева му отвърна, че след като 33 от 34-те детски градини се справят, би трябвало и тази да може. „Може би е до умението на самия директор, има го и човешкият фактор“, уточни тя. „Всички детски градини и училища в Община Бургас са на делигирани бюджети и всички изготвят проекти. Ако ние направим на детската градината „Райна Княгиня“ изключение, то още 90 структури ще кажат защо за тях така, а ние по друг начин. Всички имат потребности“, заяви още по-категорично тя.

  Председателят на комисията, арх. Димитър Георгиев, се намеси и въдвори ред, като предложи на двете страни да се изслушват. След като разгорещеният дебат приключи, именно той предложи докладната записка да се изпрати за становище до администрацията, което трябва да им бъде предадено до редовната сесия на ОбС-Бургас през януари. Предложението бе прието единодушно.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73174
  gbp Британска лира GBP 2.24331
  chf Швейцарски франк CHF 1.72305
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder