Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  21:11Четвъртък

  12 Декември 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Ремонтът на Рибарското пристанище в Созопол нажежи страстите на местните

  17-11-2019 0 569

  Снимка:

  Недоволство сред жителите на Созопол предизвика поредния европроект. Детайлите и техническите параметри на реконструкцията на старото Рибарско пристанище са съвсем непознати за рибарите. Това стана ясно на общественото обсъждане, предизвикано от новия кмет Тихомир Янакиев.

  Недоволството на членовете на Рибарското дружество бе предизвикано от непрозрачността при подготовката на проекта. Те изразиха категоричното си несъгласие да започне фактическото изпълнение на проекта, преди да бъде отговорено на въпросите защо не са поставени предварително информационни табели с подробностите на проекта, какви ще са понтоните, на какво разстояние ще отстоят един от друг, колко лодки ще могат да пристанат там, каква ще е таксата за ползването им. Според тях, най-важната и наложителна стъпка е почистването на залива, а в проекта не са заложени средства за това.

  Липсата на всякаква прозрачност при подготовката на проекта и на диалог с истинските бенефициенти на средствата – рибарите, както и злополучният проект – пристанището в Черноморец, са в основата на предпазливостта и недоверието им.

  Тихомир Янакиев заяви, че и той не е видял протокол от проведено обществено обсъждане и затова е предизвикал тази среща. Кметът заяви, че ще се съобрази с решението на рибарите. Ако не са съгласни с реализацията на обновяването на пристанището, ще бъдат търсени юридическите възможности, това да не стане. Рибарите трябваше със собственоръчно поставен подпис да изразят своето мнение.

  Опит да убеди присъстващите в спазване на законността направи ресорният заместник-кмет Чапевова. Тя заяви, че председателят и Управителният съвет на Рибарското дружество са били запознати и са подкрепили проекта.

  Появилият се едва след настояването на рибарите председател на дружеството Панайот Рейзи – бивш кмет и настоящ общински съветник, заяви, че „всички тези приказки са напразно, защото това е гранд за общината”, „дебатите са ненужни, защото е от полза на рибарите”.

  Членовете на дружеството и гражданите на Созопол напуснаха срещата. Насрочена е нова в понеделник - 18 ноември, в 17.00 часа в Киновидеоклуба на читалището. Изискано бе от фирмата, избрана за изпълнител, да представи всички технически параметри на реконструкцията.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Резервирахте ли почивка за Коледа и Нова Година

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Овен

  21 март - 20 април

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.