Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  23:11Неделя

  17 Февруари 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас ° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Ремонтите в парк "Славеева река" в Айтос вървят към финал

  09-09-2018 0 3375

  Снимка: НП

  От айтозлии се иска само да отдъхват и ... да пазят

  Бяхте ли скоро в парка? Видяхте ли колко много айтозлии има от сутрин до късна вечер по осветените алеи - нещо, което не се е случвало години наред. Причината я знаят и децата, които вече ритат топка и карат колелета в новия спортен комплекс. Даже тези, които не са ревностни посетители на айтоската забележителност, любопитстват да видят трансформациите в Долината на Славеева река.

  Ясно е, че съвършено новата визия на най-красивото айтоско кътче искрено радва гражданите и гостите. Вероятно, една незначително малка част от местните още „стоят в опозиция" и повтарят: Можеше така, можеше иначе...  Да, можеше всякак - защото колкото са паркове, толкова са и решенията за благоустрояването им. Общината е избрала едно, съобразено с нашия си, айтоски парк. И всеки трябва честно да признае, че сега той е много по-красив отпреди ремонтите, и че е изцяло променен, съобразно целите на проекта - реновирана инфраструктура, обновяване на старите и изграждане на нови зони за отдих, а не езера, замъци или лебеди, например.

  „Това е вторият генерален ремонт на парка, на който съм свидетел. Първият беше през 1972 г., бях ученик", коментира мъж на около 60 години, рано сутринта в неделя. Айтозлията изрече на глас това, което всички знаем - това е първото преобразяване на парка от над 45 години насам. Заедно със съпругата си, човекът стои пред загражденията на фитнес площадката, и обяснява на новодошлите, че строителите току-що са излели специалната настилка, и й трябва време да се втвърди. И хората вкупом са съгласни - да, трябва малко време и търпение. После всички коментират, разглеждат, одобряват...

  Има много такива примери през това лято в парка. На съпричастност. Паркът се променя, а с него сякаш се променят и айтозлии - усеща се самочувствието им на хора, които заслужават да живеят в една по-добра среда.  Не че не се намериха „грижовни" майки, които вече „оплюха" със семки една от детските площадки, още незавършена. Хубавото е, че „неизвестните родителки" си спечелиха искрения гняв на редовните „паркаджии", които започват деня с разходка по алеите. НП ги видя да се ядосват и на тези, които все още изхвърлят отпадъците си в храстите... Тези дни монтираха красивите пейки и кошчетата за боклук, така че вече няма оправдание за хората, които не се съобразяват с желанието ни да живеем на чисто.

  Краят на ремонтите се вижда. Още тази есен айтозлии и гостите на Айтос ще видят напълно завършени обновените и новите зони за отдих, детските площадки, спортния комплекс. В края на миналата седмица Общината пое и грижата да подравни с тонове пръст поляната пред лятната естрада, която до седмица ще позеленее с млада трева. Тези дни основно почистен беше и големият басейн, който ще краси зоната около централната паркова алея. Нова информационна табела пред входа на парка пък вече информира за всички обекти на парковата територия. Отделно, нови табели, вътре в парка ще указват всяка забележителност, научи „Народен приятел“.

  Според заложените дейности по проекта, прави се всичко най-добро за комфорта на посетителите. А от тях не се изисква нищо друго, освен да отдъхват в новата среда и... да пазят.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Да се застроява ли Българското крайбрежие?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.73697
  gbp Британска лира GBP 2.2241
  chf Швейцарски франк CHF 1.72472
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Водолей

  21 януари - 19 февруари

  Прекрасен ден за вас Водолеи. Днес ще намерите време за всичко, плановете ви ще се реализират точно както ги искате. Обърнете повече внимание на близките си, може би напоследък сте твърде заети и пропускате нещо важно свързано с тях.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder