Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  04:10Събота

  19 Октомври 2019

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed

  Решено! Пет прокуратури минават под шапката на Районната в Бургас

  19-06-2019 0 1586

  Снимка:

  Георги РУСИНОВ

   

  ВСС стигна до решение да окрупни пет прокуратури под шапката на Районната в Бургас. Това бе първият вариант от двата касаещи Бургаска област. Така на практика районните прокуратури в Средец, Несебър, Поморие, Малко Търново и Царево ще се закрият, а на тяхно място ще се разкрият териториални отделения. Всички те се обединяват с прокуратурата майка – Районна прокуратура – Бургас. Седем от десетте члена на ВСС подкрепиха това предложение.

  Второто, което получи само три гласа подкрепа касаеше следното: Несебър, Поморие и Средец да преминат към Районна прокуратура – Бургас, а тези в Малко Търново и Царево да останат самостоятелни, заради спецификата на работата им – евентуалният мигрантски натиск, касаещ двете прокуратури и увеличаването на престъпността в Районна прокуратура – Царево през летния сезон.

  Главният прокурор Сотир Цацаров припомни, че на предното заседание на ВСС, където бяха изслушани всички заинтересовани страни, бяха изказани притеснения, че ако всички са под една шапка, няма да се реагира правилно при евентуален мигрантски натиск. Той припомни и това, че Районна прокуратура – Несебър се възпротиви на обединяване.

  Членът на ВСС Георги Кузманов се застъпи за първия вариант като обясни, че няма да има проблем командированите от Районна прокуратура – Бургас прокурори в Средец и Поморие да си останат към Районна прокуратура – Бургас.

  Калина Чапкънова обаче бе против първото предложение и изказа притесненията си за това. Според нея, ако пет прокуратури се обединят в една, това ще затрудни работата на прокуратурата майка. Тя заяви, че въпросът с документооборота е притеснителен, когато трябва да се поемат документите от всички пет прокуратури, които ще се закрият. Чапкънова сметна, че и допълнителните служители, които трябва да се прехвърлят в Районна прокуратура – Бургас няма да има къде да бъдат настанени поради вече пълната Съдебна палата.

  Тя припомни и че трябва да се отчете особеността на районните прокуратури в Царево и Малко Търново. Увеличаващата се специфична престъпност лятото касае Царево, а евентуалният мигрантски натиск касае и двете прокуратури. Чапкънова каза, че досега двама районни прокурори на Царево не са се справили със специфичната престъпност и то при липса на мигрантски натиск. Затова тя сметна, че трябва да се процедира поетапно и евентуално да се отложи решението за Малко Търново и Царево. Не на последно място тя изрази притеснението си, че Районна прокуратура – Бургас може да се натовари прекалено много с делата на Несебър.

  Друг, който взе мнение по темата бе Огнян Дамянов. Той също подкрепи първия вариант и припомни на Чапкънова, че идеята зад окрупняването е да се изравни натовареността, както и да се справят с проблема отдалеченост от съд. Малко Търново е най-малко натоварената прокуратура в цялата страна през изминалата година, а в същото време несебърската е една от най-заетите. Дамянов спомена и че в Царево няма титуляр, тъй като сегашният изпълняващ длъжността е повишен. Според него няма проблем лятото Районна прокуратура – Бургас да изпраща прокурори към Царево при нужда.

  Решението на ВСС трябва да бъде гласувано и от пленума, но по всичко личи, че приетият първи вариант ще се случи. ВСС прие единодушно и промените да се случат от 1-и януари 2020-а.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  За кого ще гласувате на местните избори?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.77303
  gbp Британска лира GBP 2.20973
  chf Швейцарски франк CHF 1.78909
  хороскоп
  всички

  Зодия Риби

  20 февруари - 20 март

  Има много начини да се общува, освен това вие сте готови да защитите гледищата си. Посветете повече време на здравето и красотата си.тията.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.