Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  14:30Сряда

  20 Юни 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 28° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Режисьорът на уеб-сериите „Типично“ с амбиции и за филм

  12-08-2017 0 2339

  Снимка: faragency.bg

  „Образованието не е най-важно, за да постигаш успехи“, смята Николай Гарабедян

  Георги РУСИНОВ

   

  Николай Гарабедян, известен като режисьор на бургаският уеб-сериал „Типично“, е роден в Бургас, но е израснал в Австрия. В родния град се прибира на 15 години, където довършва средното си образование. След това се пробва да учи висше образование в Бургаския Свободен Университет, но по думите му „нещо не му се e получило“. От малък работи у дома. Занимава се с уеб дизайн и се е учил сам. От ранна възраст има интерес към изобразителното изкуство – рисува  в училище, дори си е правил комикси. Опитва  от всичко, което му е интересно. Така стига до момента, в който си купува камера и започва да снима. Първоначално само фотоси, но му се струват статични, а той е почитател на движението. Тогава започва да снима любителски видеа. „Започнах да снимам видео, първо само като хоби, докато се разхождам, после на едни приятели снимах музикално видео, така за удоволствие, този клип ме запали да започна да снимам сериал“, разказва Николай.
  По това време се запознава с Филип Стоянов, който играе Филяка в сериала, на двама им допада идеята за сериал, но им липсва сюжет и тема за него. „Две години мислехме идея и се канехме да снимаме, и така един ден на мен ми писна да чакаме, и му казах: „Идвай да снимаме, историята ще е за двойка от Бургас“, уточнява любителят-режисьор. В сериала актьори са  Филип и Таня. Първоначално за дамската роля била избрана друга девойка, която се отказала в последния момент. Тогава Николай решил, че няма връщане назад и в същия ден извикал Таня Недялкова, която познавал отпреди, участвала в музикално негово видео. Таня не мислила много и за половин час била готова за работа. Така преди повече от три години се ражда „Типично“, който се снима в Бургас. Сериалът е насочен към тийн аудиторията, като горната граница на зрителите е 30 години, напомня на „София ден и нощ“

  В началото на снимките Филип  имал друга идея за сериала – да е на тема гейминг, съквартиранти и приятели, но тук надделяло мнението на Николай, според който любовните истории категорично са по-гледани. Две години преди да започнат снимките по „Типично“  двамата с Филип решават да заснемат и по-сериозни неща. „Мислехме да се хвърлим в дълбокото и да снимаме  научни  теми, дори имаме едно видео за анти-наркотици“, казва бургазлията.

  Защо обаче се спират на сериал?

  Николай е изгледал стотици американски ситкоми, които  го вдъхновяват. „ Защо да не направим нещо такова и в България,  защо няма сериали при нас, още повече комедии, които са много забавни?“, задава си въпроси любителят-режисьор. „Типично“ първоначално претърпява метаморфози, но после се връщат на първоначалната идея – скечове с двойката Филип и Таня, на които им се случват забавни неща от ежедневието. Впоследствие на колектива му хрумва да правят скечове и на други тематики и ги разпръскват на „Типично“ сериал и „Типично“ шоу със скечове,  свързани с всякакви тематики – коли, работа. „Самият сериал се превърна в такъв именно от тях. Хората се интересуват вече какво ще се случи в следващия епизод например“, пояснява Николай. Важно е, че героите в уеб-сериите търпят развитие - има много тайни, интриги, дори мафиотски истории. За сценариите отговаряли всички – който има идея, я дава. Николай все пак има последната дума като режисьор. Идеи обаче понякога трудно се намират. Има периоди да не снимат  по цял месец. С мини-сериите  се опитвали да иронизират не само бургаския начин на живот, но и българския като цяло. Димитър Кирязов, който влиза в обувките на Ванката, най-много обича просташкия хумор в стил „Тутурутка“. „Според него на хората им е по-близо до сърцето това. Аз лично по-харесвам американския хумор. Но успяваме да ги съчетаваме в повечето време“, заявява Николай.

  Един епизод на „Типично“ обикновено е около 20 минути, като се спазва стандартът за телевизионна програма, който е 22 минути. Надяват се някой ден, сериалът им да се адаптира за телевизията. Режисьорът смята, че може би ще се наложи да се снима наново, с по-добро качество, защото сегашното не е оптималното. „Ако има добро предложение, бихме се съгласили, но смятам, че много ще се опитват да контролират, няма да предлагат това, което ние искаме. Смятам, че в интернет е бъдещето, много малко хора гледат телевизия, поне младите. Затова не съм сигурен дали в телевизията е нашето бъдеще. Но пак казвам, ако има добро предложение, няма да откажем“, казва той. Първоначалната идея е била като започнат проекта, всеки да може да рекламира при тях – бири, чипсове и други неща. „Предполагах, че ще има интерес, лесно може да се позиционират продуктите, има гледаемост, но никой досега не е проявил интерес. Имаме много малко поръчки. Засега няма желание. В България все още се дърпат от интернет, ако бяхме в Америка щеше да е друго“, разочаровано казва Николай.

  Според него все пак подобни формати имат бъдеще. „София – ден и нощ“ например го знаят всички. Бургазлиите дори опитали да направят пародия на  сериала, да снимат в техния апартамент, но не успели да измислят сценарии и нещата се разминали. „Гледам, че има много уеб сериали вече, мога да кажа, че някои копират и нас, защото като видяха, че при нас става и изведнъж се появиха и други подобни. Младежите обичат да си гледат в интернет, в училище например, вместо да учат и да внимават“, с усмивка казва режисьорът на уеб-сериите. 

  През последната година са утроили аудиторията си, радват се и на много фенове, разпознават ги в други градове, дори и села.

  При снимките използва похвати, за които е чел и гледал видеа. „Харесах си стила на „хендхелд“, където си държиш камерата без статив. Така се работи по-бързо, а и е подвижен, по-бързо се случват нещата“, въодушевено разказва любителят-режисьор. Според него ако все пак сериалът им бъде финансиран, ще се опита да снима със стативи и техника.

  По принцип обаче снима сам, с една камера, защото е лесно и  по-забавно. „Чудя се дали ако променим обаче начина на снимане, дали сериалът няма да изгуби чара си. Има един епизод, който съм го снимал само на стативи, защото исках да е по-различен и пак се получи. Изглеждаше по-професионално. Техническата част не е толкова важна, трябва да е интересна историята“, смята Николай. За себе си признава, че не му е трудно да снима уеб-сериал. „Ако имаш малко усещане за нещата, добра идея, даже не ти трябва добра техника. Стигат ти добри актьори, да е добре изиграно. Аз имах късмет с моите актьори, с Ванката, който има много приятен характер и му се получават нещата, Филип е странен, Танчето всички я харесаха, може да не е най-добрата актриса, но има чар“, оценява колектива си той.

  Талантливият бургазлия е разочарован от хора, които чакат нещо да им бъде поднесено на тепсия. „Има много хора, които си казват искам да стана проектант, режисьор и т.н., но нищо не правят. Седят учат си там в университета и толкова, нищо не правят и си мислят, че един ден ще им дойде музата и ще почнат. Ами не, не става така“, смята той. Друг проблем на повечето хора в България е, че правят всичко за пари. „В България няма много пари. Ние никога не сме имали тази цел, ето няма насреща нищо, но ние продължаваме да се забавляваме, да се смеем, тук-там се караме“, шеговито подмята режисьорът.

  Според него образованието не е най-важното, по-скоро желанието, мотивацията да направиш нещо със себе си, това вдъхновява човек да постига успехи. От цялото си увличане по изкуството той смята, че е донякъде естествено да залитне към визуалното, филмовото изкуство. „Всичко се съчетава. Аз мога да направя всичко, което е необходимо за видеото – ефекти, графичен дизайн, лога. Затова съм добра машина за това нещо“, уверено заявява Николай. В момента видеото му е най-интересно и се шегува, че няма накъде повече да се развива, освен да снима още повече и по-качествено. Заради него е изоставил графичния дизайн и се е отдал на снимките.

  Сериалът  „Типично“ определя като  хоби, защото от него екипът не вади пари, а го прави за удоволствие. Мозъкът зад сериала разкрива и друг творчески проект, който имат за в бъдеще – филм. „Имаме един трейлър, който беше направен за 1 април, преди две-три години. Тогава всички откачиха „Въй и филм ще има!“, има интерес, но липсва техника, което забавя проекта във времето.

  Затова са планирали евентуално да открият дарителска сметка. „Това ни е следващата стъпка. Предвидили сме сценарии. Имаме желание, дори ако съберем възможните ресурси, бихме прекратили малко с уеб сериите, за да се отдадем изцяло на идеята, за да стане, както трябва. Ще се информираме, ако е възможно да го пуснем за кино, окей, но ако не, пак ще го пуснем в интернет“, допълва талантливият бургазлия. 

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Трябва ли да отпадне забраната за пушене в заведенията?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.69571
  gbp Британска лира GBP 2.23031
  chf Швейцарски франк CHF 1.70057
   
  хороскоп
  всички

  Зодия Дева

  24 август - 23 септември

  Доброто ви настроение днес ще бъде провокирано и е възможно да ви “изкарат извън релси”. За това ще се погрижат най-близките ви хора. Наред с това ще се разочаровате и от интимния ви партньор. За вечерта предпочетете компанията на хора, които са ви приятни и не са ви предали.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.