Вход с регистриран акаунт:
 • Още нямате акаунт? Регистрирайте се
  Забравена Парола

  www.factor-bs.com

  00:00Понеделник

  24 Септември 2018

  архив   Facebook   Twitter   Google+   Youtube   RSS feed
  Бургас 21° вятър: KM/h 5 дневна прогноза  

  Рибари от Бургас и Камено ще могат да усвоят до 4 милиона лева

  09-11-2017 0 1780

  Снимка:

  С до 200 000 евро на проект, те ще модернизират риболовните си стопанства


  Георги РУСИНОВ


  Зелена светлина за финансиране получи Местната инициативна-рибарска група (МИРГ) Бургас-Камено от ОбС-Бургас. На извънредно заседание, със само една точка в дневния ред, общинските съветници подкрепиха докладната записка, за да не се изпуснат сроковете за кандидатстване. По този начин бургаските рибари получават възможност в следващите няколко години да усвоят близо 3 милиона лева от проекти, които да вложат в риболовните си стопанства.

  Общата сума за МИРГ е 4 милиона лева, 1 милион от тях ще са за Община Камено, която е партньор в проекта.

  Зам.-кметът Руска Бояджиева заяви пред общинските съветници, че в момента се дава възможност за пръв път в този програмен период Община Бургас да разработи и предложи стратегия за развитие на рибарските общности. „До 2013 година това не беше възможно, защото Бургас не бе сред рибарските общности, които бяха дефинирани на територията на България. Сега с промяната на регламента вече имаме тази възможност“, аргументира се Бояджиева.

  Идеята според нея е, че за разлика от всички останали проекти, с които се кандидатства по оперативни програми, тук самата общност разработва стратегия, включвайки в нея онези проекти, които тя иска да бъдат реализирани.

  За финансиране ще могат да участват, както рибари, така и еднолични търговци, самите общини, неправителствени организации и сдружения, занимаващи се в рибарския сектор. Максималното финансиране, което могат да получат по проект е 200 000 евро. „Голямата разлика, е че тук рибарските общности вместо да се конкурират на национално ниво по мерките, които обявява програмата, те ще се конкурират на местно и само помежду си. Така шанса да бъдат финансирани малки проекти е по-голям“, обясни зам.-кметът.

  От администрацията са предполагали, че модернизацията на лодки и инструментите, които рибарите ползват ще срещне интерес. Оказва се обаче, че това не е така. „Рибарските общности искат да правят това, което така или иначе правят. Те не се целят в грандиозни и смели проекти, те искат просто да бъде подкрепена дейността, която извършват. Всъщност те искат да използват ресурса, който морето има, по начина, по който винаги са го използвали“, уточни пред журналисти Бояджиева.

  Рибарите са изявили интерес и към изграждането на лодкостоянки, както и привличането на млади хора в занаята, който е сред застаряващите.

  коментари

  Добави своя коментар
  още новини
  Актуален брой на вестника
  анкета

  Какво да има на мястото на "жабарника"?

                                    Резултати
  валути
  ЕвроEUR 1.95583
  usd Щатски долар USD 1.66326
  gbp Британска лира GBP 2.18773
  chf Швейцарски франк CHF 1.74192
  хороскоп
  всички

  Зодия Телец

  21 април - 21 май

  Възможно е умората да ви връхлети, в резултат и на здравословни проблеми. Вземете мерки, но гледайте ведро на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не губите присъствие на духа. Проблемите ви може да са провокирани и от активната ви позиция на други нива, силните са най-на прицел.

  Следвайте ни
  Facebook            
  Контакти

  Редакционен офис:
  Бургас, ул. „Милин камък” 9

  Репортери: 0878/424676
  Реклама:       056/825435
                 0878/424698
                 0897/546055

  За реклама във вестник „Черноморски фар“
  e-mail:  far@chfar.com, topkarov@faragency.bg

  За реклама в Черноморски фар ONLINE
  e-mail:  reklama@faragency.bg

  За въпроси, съобщения, писма, запитвания,
  предложения, сигнали и др.

  e-mail: info@faragency.bg

  За забелязани нередности по сайта
  e-mail: admin@faragency.bg

  За връзка с репортерите: reporter@faragency.bg

  Важно:
  При цитиране на части от материали от faragency.bg и при използване на цели текстове, позоваването на източника е задължително. Включването на връзки към публикации в изданието е свободно, а наличието му се оценява като израз на добро възпитание и колегиалност.

  Copyright 2014 Черноморски фар. Всички права запазени.
  placeholder